Denník N

Univerzálna diéta pre všetkých neexistuje, ale platia všeobecné princípy

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

S diétou, ktorá sa ťažko pripravuje a nechutí vám, sa ďaleko nedostanete, hovorí doktorka. Do úvahy treba brať aj osobné preferencie a návyky.

Autor je lekár

Nie je ľahké vyznať sa v spleti najlepších a tých zaručene najlepších diét. Tesne po Novom roku sa novinári v US News pokúsili zhodnotiť a porovnať jednotlivé diéty.

Strávili niekoľko mesiacov štúdiom odbornej medicínskej literatúry a triedením správ vládnych agentúr. Porovnávali 38 rôznych dietetických návodov.

Ich predbežné výsledky potom ešte zhodnotil panel renomovaných expertov z oblasti výživy, kardiológie, diabetológie, obezitológie a psychológie výživy. Okrem celkového poradia sa experti vyjadrili aj k jednotlivým diétam a stanovili ich výhody pri cielených indikáciách.

Experti hodnotili diéty podľa nasledovných kritérií: ako ľahko sa dá daná diéta dodržiavať, ako ovplyvní vysoký tlak, diabetes, akú má výživnú hodnotu, nakoľko je bezpečná a ako rýchlo alebo pomaly povedie k poklesu váhy.

Už siedmy rok po sebe DASH

Už siedmy rok po sebe sa v celkovom hodnotení na prvom mieste umiestnila diéta s názvom Dietetické prístupy proti hypertenzii (DASH, Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Mohlo by sa zdať, že konečne máme tú diétu, ktorú treba odporučiť každému. Ale veci nie sú až také jednoduché. Nie každému takáto striktná diéta vyhovuje. A nie každý je ochotný sa až tak veľmi koncentrovať na dodržiavanie presne určeného zloženia stravy v presne určených dávkach.

Na druhom mieste sa umiestnila väčšine z nás dobre známa mediteránna diéta.

Experti z celého sveta sa už niekoľko rokov zhodujú v názore, že tieto dva dietetetické návody stelesňujú princípy zdravého stravovania. Preto sa na ne pozrieme bližšie.

DASH diéta

Pozitívny účinok na zdravie bol opakovane dokázaný pri oboch diétach, máme k tomu množstvo publikácií a kvalitných štúdií. Zatiaľ čo DASH bola sedem rokov na prvom mieste podľa US News, mediteránna diéta bola v roku 2015 oficiálne odporučená panelom expertov americkej vlády. Komu dôverovať viac?

DASH diéta zahŕňa jedlá s nízkym obsahom tukov, hlavne nasýtených tukov a cholesterolu. Obsahuje veľa ovocia, veľa zeleniny a celozrnného pečiva a cestovín. Zdrojom bielkovín sú hydina, mliečne produkty, ryby a orechy.

DASH je bohatá na vlákninu, draslík, kalcium a obmedzuje sodík. Červené mäso, sladkosti a sladené nápoje sú síce obmedzené, ale nie zakázané.

Táto diéta bola pôvodne vyvinutá pre ľudí s vysokým tlakom. Až neskôr sa ukázalo, že podporuje celkové zdravie.

Mediteránna diéta

Vzorom pre vytvorenie tejto diéty bola strava dlhovekých ľudí na pobreží Stredozemného mora. Vykazujú nízky výskyt kardiovaskulárnych ochorení a aj v starobe si užívajú kvalitný život v relatívnom zdraví. Diéta je zostavená podľa pyramídy. Na vrchole sú zelenina, ovocie, orechy, celozrnné pečivo a rastlinné oleje, hlavne ten olivový.

Ryby sú na druhom mieste,  ľudia ich konzumujú aspoň dva razy za týždeň. Najmenšou zložkou sú hydina a mliečne produkty. Oproti DASH sú výrazne obmedzené sladkosti a aj mliečne produkty. Pri víne sú liberálnejší.

Mediteránna diéta je pre nás ľahšie prijateľná a jej vplyv na dlhovekosť a chronické ochorenia bol rokmi opakovane potvrdený.

Záleží podľa človeka

S diétou, ktorá sa ťažko pripravuje a nechutí vám, sa ďaleko nedostanete, hovorí doktorka Kathy McManusová pre Harvard Health Publications. Do úvahy treba brať osobné preferencie a návyky. V našich podmienkach aj dostupnosť a finančnú únosnosť. Okrem toho pri rozhodovaní musí hrať úlohu aj náš zdravotný stav a ciele, ktoré sa snažíme diétou dosiahnuť.

Ak máte radi hydinu a veľa zeleniny, alebo potrebujete zvýšiť prísun kalcia, asi bude pre vás lepšia DASH. Pre ľudí s intoleranciou laktózy a tých, čo si k jedlu radi pridajú aj pohárik, je zase prijateľnejšia tá mediteránna.

Panely expertov

McManusová, riaditeľka oddelenia výživy na jednom z pracovísk priamo napojených na Harvardskú univerzitu, povedala, že obe diéty sa na seba tak podobajú, že ona sama odporúča pacientom tú, čo im viac vyhovuje a čo viac vyhovuje stanoveným cieľom.

V prípade zdravej populácie stačí dodržiavať základné princípy stravovania: jedzte čo najviac zeleniny, ovocia a celozrnného pečiva, znížte príjem nasýtených tukov a konzumujte zdravé tuky a orechy. Pokiaľ sa dá, nahraďte červené mäso hydinou a dvakrát do týždňa jedzte ryby.

Na druhej strane, neexistuje diéta, ktorá by vyhovovala vo všetkých situáciách a každému. Iné princípy platia pre diabetikov, iné pre tých, čo potrebujú schudnúť a iné pre vrcholových športovcov. V týchto situáciách nestačí návod z internetu.

Otvára sa tu pole pre výživových odborníkov. Pre laikov nie je ľahké oddeliť pseudoodborníkov a samoukov – často vedených vidinou zisku – od skutočných expertov. Zárukou odbornosti nemusí byť úradnícka funkcia, ba niekedy ani akademická hodnosť. Odpoveďou je panel expertov.

Na Slovensku k problému takto pristupuje novovzniknutá Asociácia pre výživu a prevenciu. Tvoria ju experti z viacerých pracovísk, Slovenskej akadémie vied či Univerzity Komenského. Kladie si za cieľ poskytovať overené stanoviská k otázkam zdravej výživy, pohybovej aktivity a životného štýlu. Organizácia na takejto širokej báze tu určite zatiaľ chýbala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cesta k zdraviu

Veda

Teraz najčítanejšie