Denník N

Elektrina firmám a obciam na strednom Slovensku nezdražie, Fico dohovoril šéfovi nezávislého úradu

Foto - tasr
Foto – tasr

Aktualizované o 16:07 – Premiér si všimol paniku pre zdražovanie elektriny a plynu.

„Odporúčam hodiť do koša a nevšímať si, pretože musia prísť so zálohovými platbami tými istými, ako boli v roku 2016,“ odpovedal po stredajšom vládnom rokovaní premiér Robert Fico na otázku, čo majú urobiť ľudia, ktorým prišiel list oznamujúci, že majú platiť vyššie preddavkové platby.

Ide hlavne o faktúry za plyn ale aj elektrinu na strednom Slovensku. Na zdražovanie elektriny sa v utorok sťažovali premiérovi na stretnutí v Martine starostovia.

Deň nato si Fico zavolal na úrad vlády šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka (nominant Smeru), ktorý rozhodnutia o cenách energií vydáva. Po debate, ktorá oddialila oficiálny program vládneho rokovania približne o hodinu a pol, premiér oznámil, že Holjenčík zdražovanie berie späť a cenové rozhodnutia opraví.

„Tu bolo umelé navýšenie fixných poplatkov, s ktorými nebudeme nikdy súhlasiť,“ dodal Fico.

Video: Ceny plynu ani elektriny sa zvyšovať nebudú, Fico zatlačil na ÚRSO
(autor: Martina Koník)

Holjenčík (nominant Smeru), ktorý by mal byť pri rozhodovaní o cenách nezávislý a autonómny, hovoril o tom, že rozhodnutia prehodnotí. Znamená to, že možno už v priebehu 24 hodín stiahne rozhodnutie týkajúce sa elektriny na strednom Slovensku, ale aj rozhodnutie o cenách plynu. Tým, ktorým sa rozposlali nové preddavkové rozpisy či faktúry, príde dokument o ich stornovaní.

Ide o jednu zložku ceny. Fixné platby za elektrinu a plyn sú poplatky za distribúciu energií. Pri elektrine ide o platbu za istič, respektíve takzvanú rezervovanú kapacitu. Inými slovami: Ak je istič takpovediac veľký, distribučná spoločnosť musí preň držať rezervovanú kapacitu vo vedeniach pre prípad, že by jej zákazník odobral v tak veľkom objeme.

Cenové rozhodnutia sú staršieho dáta, sú z konca minulého roka. Panika sa začala po tom, ako začali v januári do domácností, ale aj starostom miest a obcí prichádzať nové preddavkové príkazy.

Danko vraví, že regulátor robí láskavosti EPH

Do energetickej debaty sa pribral aj šéf Národnej rady Andrej Danko. Tvrdí, že sa zasadil o to, aby premiér v stredu oznámil späťvzatie cenových návrhov.

Distribúciu elektriny na strednom Slovensku má pritom na starosti  firma z majetku holdingu EPH, podobne tak EPH ovláda aj distribúciu SPP.

„Je to jasný odkaz tým, ktorí mohli špekulatívne konať, aby dosiahli určitú výhodu. (…) „Nebudem teraz upodozrievať predsedu úradu, ale je na zamyslenie prečo práve tieto dve spoločnosti mali to šťastie,“ odkázal Danko Holjenčíkovi a podnikateľom zo skupiny EPH na tlačovej besede o tohtoročných cenách energií.

Danko tvrdí, že sa sám zasadil o to, aby dnes premiér Fico presvedčil Holjenčíka stiahnuť niektoré rozhodnutia o cenách.

Šéf parlamentu pred voľbami kritizoval manažérov EPH. Opakoval napríklad, ako treba urobiť „poriadok so spoločnosťami ako EPH a J&T“.

Holding EPH ovláda podnikateľ Daniel Křetínský. Firma postupne preberá kontrolu aj nad Slovenskými elektrárňami. Danko o manažéroch Křetínskom a Patrikovi Tkáčovi z J&T (ktorý vystúpenie z EPH ohlásil minulý rok) pred voľbami verejne hovoril ako o „dvoch 40-ročných chlapcoch“.

Holjenčík: Konečná cena by šla dole

Regulátor Holjenčík vysvetľoval, že sa len mení štruktúra taríf. Jedna vec je nárast fixnej zložky z ceny, ktorá sa niektorých dotkne. To je pevná suma, ktorú platia odberatelia mesiac čo mesiac. Na druhej strane však malo dôjsť k poklesu jednotkových nákladov za spotrebované množstvo energie. Holjenčík hovoril, že napríklad pri plyne tak v priemere vo finále klesnú náklady na Slovensku v roku 2017 o 2,6 percenta.

Pri elektrine išlo podľa jeho slov aj o stabilitu siete, čo sa nezlučuje s veľkými objemami rezervovanej elektriny.

„Je to preto, aby sa každý odberateľ zamyslel nad tým, či skutočne potrebuje blokovať takú kapacitu sústavy. Či ističom, ktorý je nadmerne veľký , ale odbery nezodpovedajú tomuto istiacemu prvku (…) ale distribúcia musí
blokovať kapacitu vedenia pre takéhoto odberateľa a nemôže ho ponúknuť inému. Konečný dôsledok toho je, že v prípade záujmu pripojiť nových obyvateľov sa musia stavať vedenia, ktoré musíme platiť všetci,“ povedal Holjenčík.

Tento problém už úrad v minulosti podľa Holjenčíka vyriešil na západnom aj východnom Slovensku. Teraz prišiel rad na stred.

Holding EPH sa ohradil s tým, že „odmieta byť účelovým nástrojom politických bojov a verejné škandalizovanie spoločnosti predsedom Národnej rady“.

„Spoločnosť zo svojich aktivít na Slovensku neočakávala medziročný rast výnosov,“ píše v stanovisku.

Opozičný poslanec Karol Galek povedal, že na strednom Slovensku boli ceny zregulované najdramatickejšie, ale aj v ostatných oblastiach je veľa modelových príkladov, kedy nové tarify zvýšia faktúry za energie.

Z  prepočtov Združenia dodávateľov energií vyplýva, že napríklad v bežnej tarife bytovkových domácností D2 na západnom Slovensku v priemere zlacnie elektrina o 3,58 percenta, ale zároveň platí, že pre väčšinu ľudí konečná cena vzrastie. V tomto konkrétnom prípade by malo ísť o 65 percent odberateľov elektriny spadajúcej do tejto kategórie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie