Denník N

Vláde velí plukovník Fico, povýšili ho päť dní pred voľbami

September 2006: Minister obrany Kašický, predseda vlády Fico a minister vnútra Kaliňák sa pred novinármi ukazujú vo vojenských maskáčoch po návrate zo svojej prvej návštevy Afganistanu. Foto – TASR
September 2006: Minister obrany Kašický, predseda vlády Fico a minister vnútra Kaliňák sa pred novinármi ukazujú vo vojenských maskáčoch po návrate zo svojej prvej návštevy Afganistanu. Foto – TASR

Aktualizované v piatok o 16:40. Bývalí ministri obrany tvrdia, že by im ani nenapadlo rozdávať hodnosti politikom. Medzi vojakmi by to vraj mohlo vyvolať odpor.

Premiér Robert Fico na svoju vojenskú službu spomína rád. V druhej polovici osemdesiatych rokov narukoval na posádku v Janoviciach nad Úhlavou pri hraniciach s vtedajším západným Nemeckom. Mladý právnik Fico tam rok pôsobil ako asistent vojenského vyšetrovateľa.

„Keď som slúžil na Šumave, nadával som ako pohan celý rok, ale malo to svoj význam,“ rozprával vlani novinárom.

Od marca sa však nepochválil, že to medzi vojakmi dotiahol pomerne vysoko – hoci až keď sa stal premiérom. Bývalý minister obrany a podpredseda Smeru Martin Glváč predsedu vlády Fica v tichosti povýšil do hodnosti plukovníka, čo je vyššia dôstojnícka hodnosť. Stalo sa tak minulý rok len päť dní pred marcovými voľbami.

„Mimoriadne povyšujem docenta JUDr. Roberta Fica z hodnosti poručík do hodnosti plukovník v zálohe,“ napísal Glváč v rozkaze.

Toto povýšenie potvrdil Denníku N aj Glváč, ktorý je dnes podpredsedom parlamentu. Podpredseda Smeru poslal krátke stanovisko, v ktorom to označil za štandardnú vec. „Ide o súčasť systémového povyšovania vojakov v zálohe. Robert Fico, ako je verejne známe, absolvoval základnú vojenskú službu.“

Na priamu otázku, či vymenoval aj ďalších politikov, už bývalý minister neodpovedal. Denník N sa pokúšal získať vyjadrenie aj Roberta Fica, Úrad vlády však zatiaľ nereagoval.

Štandardná prax?

Minister obrany môže zo zákona povýšiť kohokoľvek, kto absolvoval vojnu a je vedený ako vojak v zálohe.

Môže mu dať akúkoľvek hodnosť s výnimkou generálskej, o ktorej už rozhoduje prezident.

Fico nie je ojedinelým príbehom. Ministerstvo obrany Denníku N priznalo, že minister za SNS Peter Gajdoš na jeseň povýšil predsedu SNS a šéfa parlamentu Andreja Danka za kapitána. V tomto prípade to vysvetlilo tým, že Danko sa zaslúžil o navýšenie vojenského rozpočtu.

O štandardný postup rozhodne nejde. V minulosti síce bolo bežné, že muži, ktorí absolvovali povinnú vojenskú službu, mohli byť v ďalších rokoch povyšovaní. Podmienkou však bolo, že s nimi armáda počítala v prípade mobilizácie a predurčila im konkrétne úlohy – napríklad velenie malej jednotky.

„Takéto povyšovanie muselo byť v súlade so záujmami ozbrojených síl,“ hovorí bývalý náčelník generálneho štábu Ľubomír Bulík. Vojenská služba bola dlhé roky dvojročná a ročná pre vysokoškolákov, po roku 1989 sa postupne skrátila na jeden rok, od roku 2005 už mladí muži nemusia rukovať a máme len profesionálnych vojakov.

Pri povyšovaní musel branec prejsť vojenským cvičením, v ktorom si osvojil novú odbornosť. Na Slovensku sa tento systém podľa Bulíka skončil pred viac než desiatimi rokmi pri prechode na profesionálnu armádu.

Robert Fico uvádza ministra obrany Petra Gajdoša do funkcie. foto - tasr
Robert Fico uvádza ministra obrany Petra Gajdoša do funkcie. Foto – TASR

Šimko: Návrhy chodili

Nie je známe, že by politikov povyšoval niektorý z predchodcov Glváča a Gajdoša. Napríklad bývalý minister z druhej Dzurindovej vlády Ivan Šimko (za SDKÚ) hovorí, že občas sa síce k nemu dostávali návrhy, aby niektorých politikov povyšoval, vždy to však odmietal.

„Neviem, či tie nápady mali oni sami, alebo s nimi prichádzali niektorí ich horliví podriadení, pre mňa to bolo neprijateľné. Medzi vojakmi by to nerobilo dobrú krv,“ hovorí Šimko.

Na nič podobné si nespomína ani jeho nástupca Juraj Liška. Ten váha len nad tým, či mimoriadne nepovyšoval vtedajší prezident Rudolf Schuster.

Video: Danko je kapitán, minister tvrdí, že si to zaslúži
Autor: Monika Tódová

„O Schusterovi sa debatovalo, bol najvyšší veliteľ, už si však nespomínam, ako to dopadlo. Určite som však nepovyšoval nikoho z parlamentu,“ hovorí Liška.

Aj nasledujúci ministri obrany Martin Fedor (dnes poslanec za Most-Híd, pôvodne SDKÚ) či Ľubomír Galko (SaS) podľa svojich slov nepovyšovali. K takémuto rozhodnutiu nesiahol ani minister obrany z prvej vlády Smeru Jaroslav Baška. „Ak si dobre pamätám, tak som nepovýšil žiadneho politika,“ tvrdí.

Pre mimoriadne povýšenie svojho predsedu Fica však má porozumenie. „Zaslúži si to v plnom rozsahu,“ napísal Baška.

Robert Fico v roku 2006 na neohlásenej návšteve Iraku. foto - tasr
Robert Fico v roku 2006 na neohlásenej návšteve Iraku. Foto – TASR

Premiér: Radšej peniaze na mlieko

Fico má ako premiér k armáde veľmi špecifický vzťah. Niekedy sa medzi vojakmi ukazuje rád – napríklad v roku 2013, keď predviedol tisíc kľukov pri návšteve žilinského pluku špeciálneho určenia, alebo keď pred voľbami posielal vojakov na cvičenie kvôli migrantom.

Inokedy hovoril o tom, že dávať viac peňazí na armádu je „bláznovstvo, pretože by sa iba tešili zbrojárske firmy“. V roku 2008 po vojenskej prehliadke kritizoval, že naši vojaci ani nevedia pochodovať, a tak sa ani nebude navyšovať rozpočet pre armádu.

Krátko po vlaňajších voľbách zaujal citátom, že radšej dá peniaze na výkupy mlieka, než na obranu.

Povýšenie politikov, ako je Fico či Danko, je len vecou statusu. Neplynú z toho žiadne výhody ani výsluhový dôchodok – na ten by si museli odslúžiť potrebný počet rokov.

Danko poskočil z úrovne desiatnika, kam patria vojaci bežného mužstva, na úroveň nižšieho dôstojníka. obrázok - vojak.mil.sk
Danko poskočil z úrovne desiatnika, kam patria vojaci bežného mužstva, na úroveň nižšieho dôstojníka. Obrázok – vojak.mil.sk

Aké má úlohy plukovník

Velenie brigáde alebo inému vojenskému organizačnému celku zloženému z viacerých systémových súčastí úrovne prápor, letka alebo podobných organizačných prvkov.
Velenie štábu operačného veliteľstva.

Velenie vojenskému útvaru, úradu alebo zariadeniu s dosahom na celé ozbrojené sily.

Velenie organizačnej súčasti na strategickom stupni riadenia. Zastupovanie veliteľa zložitého organizačného celku určeného systemizáciou.

Vysokošpecializované odborné činnosti alebo zložité analytické činnosti, ktorých výsledkom sú riešenia zásadného charakteru, koordinácia komplexov systémov s nárokmi najmä na mimoriadne tvorivé, riadiace, komunikačné a podobné schopnosti.

Riadenie a koordinácia komplexu zložitých systémov s rozsiahlymi vnútornými aj vonkajšími väzbami.

Tvorba podkladov do koncepcií a programov rozvoja na úrovni ústredného orgánu štátnej správy.

Zdroj: Zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov

 

Fotogaléria: Robert Fico a uniformy

Predseda vlády SR Robert Fico (na snímke) a minister obrany SR Martin Glváè sa zúèastnili na nástupe vyèlenenej jednotky pred jej vyslaním na vojenské cvièenie Balaton 2015, ktoré sa uskutoèòuje v Maïarsku v rámci aktivít zameraných na riešenie migraènej krízy. Bratislava, 30. októbra 2015 FOTO TASR - Michal Svítok
Predseda vlády Robert Fico na nástupe vyčlenenej jednotky pred jej vyslaním na vojenské cvičenie Balaton 2015 zamerané na riešenie migračnej krízy. Foto – TASR

Poèas výjazdového programu v Žiline sa 22. februára 2013 predseda vlády SR Robert Fico stretol s vojakmi 5. pluku pre špeciálne operácie. Na stretnutí s vojakmi pluku sa zúèastnil aj minister obrany SR Martin Glváè (v pozadí v¾avo). Na snímke velite¾ žilinského pluku plukovník ¼ubomír Šebo (v¾avo) opisuje vojenskú techniku premiérovi Robertovi Ficovi (uprostred). FOTO TASR - Pavol Ïurèo
V Žiline s vojakmi 5. pluku pre ššpeciálne operácie v roku 2013. Foto – TASR

Poèas výjazdového programu v Žiline sa 22. februára 2013 predseda vlády SR Robert Fico stretol s vojakmi 5. pluku pre špeciálne operácie. Premiér (v¾avo) si vyskúšal svoju kondíciu robením k¾ukov poèas pol hodiny. Podarilo sa mu ich urobi 1001-krát. FOTO TASR - Pavol Ïurèo
V roku 2013 premiér urobil „1000 kľukov“ s vojakmi 5. pluku pre špeciálne operácie. Foto – TASR

Na po¾sko-slovenskom pohranièí na Dukle vzdali 6. októbra 2016 pri príležitosti 72. výroèia Karpatsko-duklianskej operácie a Dòa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie predstavitelia SR úctu obetiam a bojovníkom, ktorí položili životy v neïalekých lesoch poèas jednej z najažších bitiek druhej svetovej vojny. Na snímke druhý sprava minister obrany SR Peter Gajdoš s oceneným úèastníkom pietneho aktu, v¾avo sa pozerá premiér SR Robert Fico . FOTO TASR - Michaela Zdražilová *** Local Caption *** Karpatsko-duklianska operácia Vyšný Komárnik Dukliansky priesmyk druhá II. svetová vojna vojnový konflikt cintorín obete padlí bojovníci vojaci pylón Karpatsko-dukelský Pamätník Èeskoslovenského armádneho zboru Deò hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie - pamätný deò SR
Na poľsko-slovenskom pohraničí na Dukle vzdali 6. októbra 2016 pri príležžitosti 72. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie úctu obetiam a bojovníkom, ktorí položžili žživoty v neďalekých lesoch. Foto – TASR

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie