Denník N

Zatkli podozrivých z vraždy Borisa Nemcova

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Podľa ruskej tajnej služby FSB boli zabijaci zo Severného Kaukazu.

Zatkli dvoch podozrivých z vraždy ruského opozičného lídra Borisa Nemcova. Podľa agentúry TASS to povedal riaditeľ tajnej služby FSB Aleksandr Bortnikov.

Oznámil aj ich mená: má ísť o Anzora Gubaševa a Zaura Dadajeva, ktorí pochádzajú zo Severného Kaukazu. Oboch zadržali v sobotu.

O pokroku vo vyšetrovaní podľa neho informovali aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Viac detailov neprezradil.

„Je to dobrá správa,“ citovala Novaja Gazeta právnika Vadima Prochorova, ktorý zastupoval Borisa Nemcova a sťažoval sa pred vraždou polícii, že jeho klient dostával vyhrážky. Nedočkal sa však žiadnej reakcie.

Borisa Nemcova zastrelili pred týždňom v piatok v noci na Veľkom moskovereckom moste neďaleko Kremľa, kde sa prechádzal s ukrajinskou 23-ročnou priateľkou Annou Duryckou.

Stalo sa tak dva dni predtým, ako pripravoval veľkú opozičnú demonštráciu proti kríze a vojne na Ukrajine. Tú podľa neho rozpútal ruský prezident Vladimir Putin a Nemcov pripravoval zverejnenie nových dôkazov o účasti ruských vojakov v konflikte o Donbas. Správu chcel vydať v miliónovom náklade pod názvom Putin a vojna.

„Nejakí výsadkári z Ivanova sa so mnou skontaktovali. 17 mŕtvych, nedali im ich peniaze, ale teraz sa boja rozprávať.“ To mali byť posledné slová, ktoré napísal Boris Nemcov podľa agentúry Reuters deň pred svojou smrťou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie