Denník N

Fico sa pustil do Kisku, lebo vraj nevyznamenal ľudí, ktorí sa zaslúžili o predsedníctvo

Premiér Robert Fico na galavečere k predstaveniu loga slovenského predsedníctva. Foto – TASR
Premiér Robert Fico na galavečere k predstaveniu loga slovenského predsedníctva. Foto – TASR

Aktualizované 17.30 – Premiér tvrdí, že prezident vyznamenania za zvládnuté predsedníctvo odmietol, prezidentská kancelária kontruje, že žiadne oficiálne návrhy nedostala.

Premiér Robert Fico (Smer) dnes po dlhšom čase opäť kritizoval prezidenta Andreja Kisku. Dôvodom boli štátne vyznamenania, ktoré prezident odovzdával 9. januára. Ficovi sa nepáči, že si Kiska neosvojil jeho návrh vyznamenať ľudí, ktorí sa podľa neho zaslúžili o dobre zvládnuté slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

„Bol som presvedčený, že takou najvhodnejšou príležitosťou, kde prvýkrát budeme môcť poďakovať za zvládnutie slovenského predsedníctva, mohli byť udalosti spojené s odovzdávaním štátnych vyznamenaní,“ povedal premiér.

„Nie je žiadne tajomstvo, že som požiadal pána prezidenta, aby ľuďom, ktorí sa najviac pričinili o zvládnuté slovenské predsedníctvo, udelil štátne vyznamenanie, čo bolo dosť razantne odmietnuté.“

Fica mrzí, že Pohodu prezident ocenil

Kiska v pondelok 9. januára udelil štátne vyznamenania režisérovi Jurajovi Herzovi, herečke Zite Furkovej či Eve Mosnákovej, ktorá prežila holokaust.

Vyznamenanie dostal aj Michael Kocáb, ktorý významnou mierou prispel k odsunu sovietskych vojsk z územia bývalého Československa, Martin Huba, historik Ivan Kamenec, aforista Tomáš Janovic či zakladateľ festivalu Pohoda Michal Kaščák, ktorý je členom Redakčnej rady Denníka N.

Práve na vyznamenanie pre Kaščáka narážal Fico v súvislosti s predsedníctvom. „Mrzí ma, že iné podujatie, ktoré sa tiež začína na ‚P‘ a nebolo to predsedníctvo, dostalo štátne vyznamenanie. A taká významná udalosť, ako je šesť mesiacov regulovania procesov v EÚ, bola opomenutá,“ povedal premiér.

Fico konkrétne nemenoval ľudí, ktorí podľa neho mali vyznamenanie dostať. Denník N o mená požiadal Úrad vlády. Prezidentská kancelária reagovala, že žiadne oficiálne návrhy nedostala.

„Kancelária prezidenta nikdy nedostala oficiálny návrh od vlády na vyznamenanie kohokoľvek za slovenské predsedníctvo,“ odpísal prezidentov poradca a hovorca Roman Krpelan.

Prezidenta kritizoval aj Maďarič

Kisku za vyznamenania už skôr kritizoval minister kultúry Marek Maďarič (tiež Smer). Považuje za nepochopiteľné, že sa k dvadsiatim vyznamenaným nepridali aj textár Boris Filan a herec a riaditeľ divadla Aréna Juraj Kukura, ktorých jeho rezort na vyznamenania navrhol tiež.

„Ja som z toho zmätený, je to veľmi nepríjemné a podľa mňa aj nepochopiteľné,“ povedal Maďarič s tým, že ešte prezidentovi navrhol štyri osobnosti, medzi nimi aj Filana s Kukurom. Prezidentská kancelária reagovala odpoveďou, že konečné rozhodnutie o vyznamenaniach je vždy v kompetencii prezidenta.

Nie je známe, prečo vláda odkryla, že sa o ocenení pre Kukuru s Filanom uvažuje, pretože návrhy sa obvykle nezverejňujú. Prikazuje to aj zákon o vyznamenaniach.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie