Denník N

Čínsky kapitalizmus vzor Váhostav

Je veľmi pokrytecké, keď Čína na Západe odmieta protekcionizmus a doma z neho robí základ ekonomiky.

Zdalo by sa, že hlavným obhajcom globalizácie a kapitalizmu vo svete sa stal šéf čínskej komunistickej strany, prezident Číny Si Ťin-pching. „Protekcionizmus je, ako keď sa niekto uzatvorí do temnej izby. Vonku síce zostanú vietor aj dážď, ale rovnako aj svetlo a vzduch,“ opisoval na ekonomickom fóre v Davose obvyklým kvetnatým štýlom nevýhody uzatvárania sa do seba.

Na prejave čínskeho prezidenta však nebolo zaujímavé len to, že ním Peking oznámil kandidatúru na svetovú dominanciu. Ešte zaujímavejší bol svojím pokrytectvom. Nezávisle od toho, kam môže Trump reálne doviesť Spojené štáty, budú Siho slová o tmavej izbe bez svetla a vzduchu aj v ďalších rokoch nepomerne viac než USA opisovať práve Čínu. A podľa toho, ako sa Si v domácej politike prejavuje, bude toho svetla a vzduchu v čínskej izbe čoraz menej.

Vo svete Čína protekcionizmus odmieta, doma ho považuje za hlavný princíp ekonomickej politiky. Čína si uzatvára domáci trh a reguluje obchod so zahraničím oveľa viac než západné krajiny. Protekcia je však základom podnikania i vnútri štátu. Majetok Siho rodiny pri jeho nástupe do funkcie v roku 2012 agentúra Bloomberg odhadla na 376 miliónov dolárov. Podstatné je, že k nemu neprišla vďaka podnikateľským schopnostiam, ale tým, že patrila ku komunistickej elite riadiacej štát.

Na prvý pohľad je Čína príkladom toho, ako môže kapitalizmus fungovať aj bez demokracie. Je však skôr príkladom toho, že ak kapitalizmus funguje bez demokracie, obvykle to má ku skutočnému kapitalizmu slobodného trhu veľmi ďaleko. Čína je extrémny príklad kapitalizmu vzor Váhostav, v ktorom o „podnikateľskom“ úspechu rozhoduje najmä politická funkcia či blízkosť k vládcom krajiny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie