Denník N

Danko je kapitánom všetkých papalášov

Karikatúra – N
Karikatúra – N

Človek, ktorý chce vládnuť Slovensku, má rád nezaslúžené ocenenia. Pozor naňho.

Andrej Danko prijal ocenenie, ktoré si nezaslúži, a nie je mu to trápne. Dokonca si myslí, že hodnosť kapitána, ktorú mu dal jeho vlastný minister obrany, si zaslúži. Najskôr vybavme tie zásluhy.

Predseda SNS o žiadnych nehovorí, na svoju obranu len odpovedal, že absolvoval základnú vojenskú prípravu. Toto treba uviesť na pravú mieru. Danko neabsolvoval vojenskú prípravu, ale totálnu zašívareň na ministerstve obrany, ktorá sa bez výnimočnej protekcie nedala získať.

Aj keby však bol najlepší radový vojak v dejinách, takéto povýšenie by nedostal. Jeho jediná zásluha však bola, že za Mečiara ako obyčajný desiatnik robil podržtašku Jánovi Sitekovi, ktorého si vybral Ján Slota. Tam sa tiež spoznal s dnešným ministrom, ktorého si zas minulý rok vybral on a ktorý vzápätí povýšil Danka. Ministerstvo obrany ešte pridalo čosi o boji za vyšší rozpočet pre armádu, ktorý sa v skutočnosti nezvýšil atď. Toľko k zásluhám.

Teraz možná obhajoba. Danko za povýšenie nedostane ani cent. Nikomu tým ani neublížil. Ak teda zabudneme na skutočných vojakov. Niektorí z nich v armáde dokonca zahynuli. Napríklad Košičana Edmunda Makovníka, ktorý v decembri 2013 zomrel v Afganistane, posmrtne tiež povýšili na kapitána. Lenže z nadporučíka, čo je len o stupeň nižšia hodnosť. Zato Danko si polepšil preskočením asi siedmich.

No iné je dôležité (a platí to aj o plukovníkovi Ficovi, ktorý však má aspoň tú výhodu, že ho povýšili po ôsmich rokoch v kresle premiéra, keď už niečo reálne urobil). Nech si Danko s menovacím dekrétom pokojne vytapetuje spálňu. Ak bude šťastnejší, nech sa páči. Jeho nečakane rozbehnutú vojenskú kariéru však sprevádza niekoľko havárií.

Po prvé vypovedá o tom, že je malicherný. Väčšine ľudí stačí získať ocenenie za to, čo robia. Nepotrebujú ho získať aj za to, čo nerobia. Danko je iný. Takýto človek z princípu okolo seba nepotrebuje odborníkov, čo mu budú oponovať. Je minimálna šanca, že politik tohto typu krajine naozaj pomôže.

Danko zároveň o svojej raketovej kariére mlčal. Minimálne tuší, že veľká časť spoločnosti bude jeho papalášske povýšenie považovať za hanbu. Keby to bolo inak, takýmto „honorom“ by sa predsa pochválil aj verejne. Čo by nás malo varovať pred ďalšou charakterovou chybou predsedu parlamentu. Zdá sa, že má sklon pred verejnosťou tutlať informácie, ktoré by o ňom mala mať.

Keďže pomaly neprejde deň, aby sa o ňom nehovorilo ako o budúcom predsedovi vlády, treba si to dobre zapamätať. Dnes Danko verejne nehovorí o svojich slabostiach, zajtra ich môže zneužiť v neprospech občanov.

Samozrejme, odsúdenie si zaslúži aj servilný minister obrany, no ten je v podstate len treťoradá postava, ktorá sa v politike mihne a onedlho na ňu zabudneme. Danko je ten, kto raz chce riadiť tento štát.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie