Denník N

Trumpova hriva sa objavila aj v živočíšnej ríši. Má rovnaký účes ako nový druh molí

Moľa Naopalpa donaldtrumpi. Foto - Vazrick Nazari/ZooKeys
Moľa Naopalpa donaldtrumpi. Foto – Vazrick Nazari/ZooKeys

Naopalpa donaldtrumpi je nový druh mole, ktorú objavil biológ Dr. Vazrick Nazari z kalifornskej univerzity. Pomenoval ho podľa miliardára Trumpa, aby upozornil verejnosť na ohrozený druh, ktorý by si inak nik nevšimol.

Ešte nemal zložený ani prezidentský sľub, už je po ňom pomenovaný zvierací druh.

Z účesu Donalda Trumpa si robili žarty pred aj po voľbách, teraz však blonďavý zostrih získal nový význam. Budúci americký prezident má totiž menovca – druh drobného hmyzu Naopalpa donaldtrumpi, ktorý ho pripomína ozdobou hlavy.

Chcel upozorniť na ohrozený druh

Niektoré zdroje hovoria o vybrúsenej irónii vedcov, iní o pocte budúcemu prezidentovi. Zvieratko, ktoré po ňom pomenovali, je totiž drobná moľa a tých sa väčšina ľudí stráni. Biológ Vazrick Nazari však tvrdí niečo úplne iné – moľa dostala svoje meno preto, aby sa pozornosť verejnosti na tento živočíšny druh zamerala viac ako doteraz. Sú totiž ohrozené.

Evolučný biológ Dr. Vazrick Nazari zverejnil v časopise ZooKeys článok o novom druhu mole, ktorý objavil počas pitiev nočných motýľov v Bohart Museum of Entomology na Kalifornskej univerzite. Všimol si, že tri z druhov, ktoré skúmal, mali výrazný vzor na krídlach a jedinečný profil DNA. Vtedy si uvedomil, že ide o nové druhy.

Jeden z nich mu pripomínal miliardára Trumpa.

Nazari moľu pomenoval, aby zvýšil pozornosť ľudí. V inventároch múzeí sa podľa neho nachádza viacero takýchto druhov, ktorí sú zatiaľ nepomenované. Väčšinou obývajú krehké, zničené ekosystémy, ktoré by ich mohli ohrozovať ešte predtým, ako ich niekto vďaka novej náhode objaví. Toto zvieratko má napríklad pôvod v južnej Kalifornii, kde je jeho existencia ohrozená agresívnou urbanizáciou.

Aj Obama má svoje zvieratá

Trump nie je jedinou celebritou, ktorej meno niekto použil vo zvieracom svete. Už len jeho predchodca, Barack Obama, má vo zvieracej ríši ôsmych členov rodiny – medzi inými je to napríklad vďaka vedcom z univerzity Yale druh pravekého jaštera (Obamadom gracilis). Za výberom mena podľa akademikov nemáme hľadať kontext – vyhynutého jaštera pomenovali podľa politika iba z nevinnej zábavy.

scaptia_beyonceae

Aj havajskú koralovú rybku (Tosanoides Obama) pomenovali podľa ex-prezidenta USA, ale nie na základe podoby. Našla sa v morskej chránenej rezervácii, ktorú finančne podporil Obama.  Druh ovada s oblými tvarmi a výrazným zlatým ornamentom (Scaptia beyonceae) zase v minulosti poctili menom speváčky Beyoncé.

Zvieratá pripomínajú ľudí

Fyzická podoba je najčastejšou inšpiráciou pri hľadaní mena pre nové druhy. Nazývanie nových druhov je len záverom náročného procesu, ktorým ich objavovanie nepochybne je. Zároveň ide však o najzábavnejšiu časť, a pravdepodobne je v tomto kroku najviac slobody a humoru.

Vedci, ktorí pomenovali druh gibona po Lukovi Skywalkerovi z filmu Hviezdne vojny, sa na svojom nápade určite zabávali. Existuje však aj ďalší druh, ktorý je dedičstvom postavy zo ság. Podľa Darth Vadera pomenovali chrobáka Agathidium vaderi, pretože majú rovnakú farbu pancieru.

240px-agathidium_mandibulare

Keith Richards a Mick Jagger síce môžu byť starí, ale rock and roll ich neopúšťa ani vekom. Jaggermeryx naida je síce druh 19 miliónov rokov vyhynutý, nič to však v kontexte jeho menovca neznamená. Johnny Depp prepožičal svoje meno druhu, ktorý už rovnako v súčasnosti neexistuje. Škorpión Kootenichela deppi však pripomínal Nožnicovorukého Edvarda, jednu z najznámejších úloh v živote herca.

d3aa760d4e6adac835826d6c8576271686885c14

Rovnako trefné je aj meno kamerunského pavúka – Pachygnatha zappa dostal svoje meno vďaka tomu, že sa podobá na fúzy Franka Zappu. Avahi cleesei je zase huňatý lemur, ktorý žije na Madagaskare. Pomenovali ho podľa komika Johna Cleese-a z Monthy Python. Ekvádorská žaba, ktorá žije na stromoch, dostala kráľovský šmrnc – pomenovali ju podľa Princa Charlesa a výsledok je Hyloscirtus princecharlesi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie