Denník N

Ficovi stačí armáda fungujúca len naoko

Foto – TASR
Foto – TASR

Pre premiéra je vojna iba pokračovaním reklamy inými prostriedkami.

Do roku 1989 sme tu mali drahú, ale mizernú masovú armádu zloženú z obvykle veľmi neschopných dôstojníkov z povolania, plus mimoriadne zle motivovaných a ešte horšie vycvičených vojakov základnej služby. Potom prichádzalo postupne na vojnu čoraz menej „záklaďákov“, až povinnú službu zrušili úplne a zostala nám len malá profesionálna armáda.

Tá potom dlho trpela tým, že mala veľký nepomer medzi velením a mužstvom. Zdedila nadbytok dôstojníkov a mala čoraz menej vojakov, ktorým mohli veliť. Vyšších dôstojníkov pritom ďalej pribúdalo, postup sa stal formalitou bez ohľadu na zásluhy, schopnosti a potreby. Vyššia hodnosť znamenala vyšší príjem, takže sa vojaci navzájom navrhovali na povýšenie, aby si každý prišiel na svoje.

Z mála peňazí na obranu ich veľa padlo na živenie zbytočného dôstojníckeho zboru. V posledných rokoch sa to na nátlak NATO (dúfajme) zmenilo a nemáme už armádu generálov a plukovníkov bez vojakov.

Besné povyšovanie Andreja Danka a politikov Smeru bývalý nepomer, samozrejme, nevráti a nielen preto, lebo vysoké hodnosti dostali ako vojaci v zálohe (bolo by však zaujímavé vidieť, čo by si armáda s týmito oficiermi počala, ak by ich musela povolať). Napriek tomu je to obrovský problém i pre našu obranu.

Presne na ňom vidieť, ako si obranu Fico a jeho ministri obrany predstavujú. Premiér zatiaľ armáde vytkol iba to, že veľa stojí a vojaci nevedia pochodovať. To, že by v prípade ohrozenia asi nezvládla spoluprácu s NATO, nehovoriac o obrane krajiny, ho vôbec netrápi.

A prečo aj, s najväčšou hrozbou, agresívnym Ruskom, Fico sympatizuje viac než so spojencami na Západe. S radikálnym islamizmom v skutočnosti tiež nechce ani trochu bojovať. Armáda je pre Fica, podobne ako všetko ostatné, len nástroj politickej sebareklamy. Občas sa s vojakmi ukáže, občas ich pošle víriť vodu a živiť strach cvičením proti u nás nereálnej hrozbe utečencov.

Vysoké hodnosti pre politikov sú logickou súčasťou armády, v ktorej má byť podľa ich predstáv aj tak všetko len naoko. Podobné kroky vrátane porušenia zvyklostí pre povyšovanie spochybňujú účel armády a oberajú skutočných vojakov o motiváciu. Armádu stále udržiavajú v minulosti a v stave nepoužiteľnosti.

Teda okrem armádnych tendrov, tie sú skutočné až moc. U nich však tiež ide len o to, aby ich dostali blízki, a nie o to, aby posilnili našu bezpečnosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie