Denník N

Pred voľbami rozdali frčky aj Ficovým ministrom, Jahnátek a Maďarič dostali plukovníka

Ľubomír Jahnátek v uniforme v roku 2015 si urobil na ministerstve obrany prvoaprílový žart, keď predstieral hygienickú kontrolu vojenského kurčaťa. Reprofoto – TA3
Ľubomír Jahnátek v uniforme v roku 2015 si urobil na ministerstve obrany prvoaprílový žart, keď predstieral hygienickú kontrolu vojenského kurčaťa. Reprofoto – TA3

Maďarič tvrdí, že rozkaz o povýšení sa nedá odmietnuť, Jahnátek vo svojej hodnosti dokonca vidí aj istú logiku, keď už pred vstupom do politiky bol nižším dôstojníkom v zálohe.

Jubilejná dvestá schôdza druhej Ficovej vlády mala v marci 2016 mimoriadny nádych. Konala sa štyri dni pred voľbami v čase, keď viacerí ministri vedeli, že vo funkciách končia.

Dosluhujúci minister obrany a podpredseda Smeru Martin Glváč sa rozhodol kolegom poďakovať tým, že im pridelí vojenské hodnosti.

„Zobral si slovo a povedal, že udeľuje povýšenia tým, ktorí absolvovali vojenskú službu. Celkom ma to prekvapilo, dopredu som o tom nevedel,“ spomína vtedajší minister hospodárstva Vazil Hudák.

Bývalý minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek tak skončil ako plukovník. „Povyšovali ma z hodnosti kapitána, všetko bolo podľa zákona,“ hovorí súčasný poslanec Jahnátek.

Podobne je na tom Marek Maďarič, minister kultúry je tiež plukovník v zálohe. „O povýšení som dopredu nevedel, dozvedel som sa to až na mieste. Možnosť odmietnuť takýto rozkaz ministra obrany neexistuje,“ hovorí Maďarič.

Obaja politici dostali rovnakú hodnosť ako premiér Robert Fico.

Jedna z „frčiek“ sa ušla aj Vazilovi Hudákovi. O akú šlo, si už teraz nevie spomenúť – neprikladal tomu väčší význam.

„Z tej hodnosti nevyplývalo žiadne finančné ohodnotenie ani iná výhoda, nič to pre mňa neznamenalo,“ hovorí Hudák, ktorý bol ministrom len trištvrte roka.

Novodobá tradícia

Minister obrany podľa zákona môže povyšovať kohokoľvek, kto je oficiálne vedený ako vojak v zálohe. Až doteraz sa však nevedelo, že si takýmto spôsobom medzi sebou rozdávajú hodnosti aj politici.

V Glváčom založenej tradícii pokračoval po voľbách aj súčasný minister obrany za SNS Peter Gajdoš, ktorý v septembri pridelil kapitánsku hodnosť predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. „Pretože si to zaslúži,“ odpovedal na prvú žiadosť o vysvetlenie.

Danko vo štvrtok na tlačovú konferenciu výložky priniesol a na znak toho, že je na ne hrdý, ich pobozkal a povedal, že hodnosť kapitána je primeraná jeho vysokoškolskému vzdelaniu, jeho vojenskej službe a tomu, čo pre armádu spravil.

Odmietol výložky vrátiť a povedal, že bude žalovať Denník N za karikatúru Cynickej obludy, ktorá si robí z jeho hodnosti žarty. Obrázok nevyšiel priamo na titulnej stránke webu Denníka N, ale na podstránke Cynickej obludy.

Andrej Danko ukazuje na tlačovej konferencii svoje kapitánske výložky. reprofoto – TA3
Andrej Danko ukazuje na tlačovej konferencii svoje kapitánske výložky. Reprofoto – TA3

Kto ďalší z politikov bol povýšený, nie je známe. V rámci druhej Ficovej vlády malo ísť minimálne o všetkých jej členov, ktorí absolvovali povinnú vojnu a boli vo funkcii aj pred marcovými voľbami. Kompletný zoznam ministerstvo obrany ani súčasný podpredseda parlamentu Glváč zatiaľ neposkytli.

Exminister Glváč uviedol len toľko, že využil svoje zákonné možnosti. Hodnosti vraj udeľoval v rámci „štandardného povyšovania vojakov v zálohe bez akéhokoľvek finančného nároku“.

„Tak, ako sa niekomu nemusí pozdávať nedávne udelenie štátnych vyznamenaní pánom prezidentom, rešpektujem aj ja, ak má niekto iný názor,“ dodal Glváč.

Medzi povýšenými nemohol byť napríklad minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý v minulosti prezradil, že má modrú knižku.

„Keďže som neabsolvoval vojenskú službu, nemohol som byť povýšený ani ja,“ hovorí aj exminister školstva Juraj Draxler.

Denník N oslovil ešte ministra zahraničia Miroslava Lajčáka a exministra spravodlivosti Tomáša Boreca, doteraz sa nevyjadrili.

Preškolený Jahnátek

Povyšovanie nemá pre politikov žiadny praktický zmysel, ide len o gesto. Môže však znižovať prestíž vojenských hodností. Mimo profesionálnej armády, kde platia pre povyšovanie jasné pravidlá, boli doteraz povyšovaní hlavne vojnoví veteráni, úspešní armádni športovci, prípadne vojaci, ktorí vykonajú hrdinský čin.

Napríklad prezident Andrej Kiska, ako najvyšší veliteľ ozbrojených síl, má len nízku hodnosť čatára, ktorú získal pred štvrťstoročím.

Danko poskočil z úrovne desiatnika, kam patria vojaci bežného mužstva, na úroveň nižšieho dôstojníka. obrázok - vojak.mil.sk
Ako idú hodnosti: Napríklad Danko poskočil z úrovne desiatnika, kam patria vojaci bežného mužstva, na úroveň nižšieho dôstojníka. Jahnátek skončil jeden stupienok pod generálom. Obrázok – vojak.mil.sk

Novopečení dôstojníci to však vnímajú inak. „Bral som to ako priateľské rozhodnutie ministra, nič viac,“ hovorí Hudák.

Jahnátek vo svojom povýšení vidí aj istú logiku – v roku 1978 absolvoval rok na vojne a následne bol štyrikrát na vojenských cvičeniach a po každom ho vždy povýšili. „Pri posledných manévroch ma preškolili na náčelníka toxikologického laboratória pri vojenskej veterinárnej správe v rámci východného okruhu,“ vysvetľuje Jahnátek.

Vďaka tomu mal už pred vstupom do politiky pomerne vysokú hodnosť kapitána. Glváč ho povýšil len o dva stupne na hodnosť plukovník, na ktorú by mal Jahnátek podľa svojich slov nárok aj v prípade mobilizácie.

„Pokiaľ by došlo k vojenskému konfliktu, tak pre moju špecializáciu sa aj tak počítalo s hodnosťou plukovníka,“ dodáva Jahnátek.

Povolanie Jahnátka však v skutočnosti nie je možné. Podľa zákona je slovenský občan vedený ako branec len do 55. roku života. Jahnátek mal v čase pridelenia plukovníckej hodnosti 61 rokov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie