Denník N

Je mu jedno, či EÚ prežije, s Trumpom sa vzťahy s Európou zrejme ochladia

Socha Donalda Turmpa vytvorená v Nemecku. Foto – TASR/AP
Socha Donalda Turmpa vytvorená v Nemecku. Foto – TASR/AP

Nový americký prezident očakáva, že z Európskej únie odídu ďalšie krajiny.

Donald Trump má po matke škótske a po dedovi nemecké korene. Ako sám tvrdí, po škótskych predkoch zdedil šetrnosť, po tých nemeckých zasa zmysel pre poriadok a silu.

A hoci má budúci americký prezident geneticky blízko k Európe, ako málo jeho predchodcov, aj krátko pred prevzatím úradu naznačil, že jeho vzťah k Európe bude oveľa chladnejší ako u jeho predchodcov. Donald Trump sa 45. americkým prezidentom stane v piatok.

Odídu aj ďalší

Jedna z najväčších zmien môže byť postoj Ameriky k Európskej únii. Všetci doterajší prezidenti boli viac-menej podporovatelia európskeho projektu. Videli v tom nielen záujem Európy, ale aj USA. Barack Obama v júni loboval priamo v Británii za to, aby ľudia nehlasovali za brexit.

Trump má na to však iný názor. V rozhovore pred pár dňami pre Times a Bild povedal, že „brexit bude nakoniec skvelá vec“ a je mu „jedno, či bude Európa rozdelená, alebo spolu“.

„Pre Spojené štáty to je jedno. Pozrite sa, EÚ vznikla čiastočne aj na to, aby porazila Spojené štáty v obchode, OK? Takže skutočne je mi jedno, či bude rozdelená, alebo spolu, mne na tom nezáleží,“ povedal Trump v rozhovore.

Podľa neho hlavným dôvodom víťazstva brexitu bolo, že do Európy prišlo v roku 2015 priveľa migrantov. Bez nich by podľa neho brexit neprešiel, bolo to „poslednou kvapkou“.

Budúci prezident takisto predpovedal, že Británia nebude poslednou krajinou, ktorá opustí EÚ. „Ľudia chcú svoju vlastnú identitu, takže podľa mňa aj iní odídu,“ povedal.

Jeho budúca vláda je tiež pripravená vyjednávať dohody o slobodnejšom obchode s jednotlivými krajinami Európy. Británia, ktorá čoskoro opustí Úniu, bude vpredu v rade. Obamova administratíva presadzovala s celou Úniou uzatvorenie dohody TTIP, ktorá je teraz pravdepodobne už mŕtva. Krajiny Únie nemôžu vyjednávať obchodné dohody samy.

Washington je pripravený na piatkovú inauguráciu Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Foto - tasr/ap
Washington je pripravený na piatkovú inauguráciu Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Foto – TASR/AP

Trumpove slová potvrdil Ted Malloch, stúpenec brexitu, ktorého by mal vymenovať za nového vyslanca USA pre EÚ. Pre BBC povedal, že Trumpov nápad rokovať bilaterálne je „vynaliezavý“.

„Obchádza to istú byrokratickú organizáciu nazývanú Európska únia,“ povedal Malloch. Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, Trump je podľa neho „ochotný prevrátiť stôl a robiť niečo veľmi odlišné“.

„Jeho rozhovory pre Times a Bild ukázali, že Trump vníma Európu nanajvýš ako miesto na svoj biznis,“ povedal pre N analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Dušan Fischer.

„Európu berie skôr ako príťaž, než ako príležitosť. Nechápe jej vzťahy a ani komplikovanú históriu. Tento postoj nahráva tým, ktorí vidia projekt jednotnej liberálnej a slobodnej Európy ako zlyhávajúci,“ dodal.

Reakcie v Európe

Na Trumpov rozhovor reagovali mnohí európski politici. Podľa nemeckého ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera to vyvolalo „údiv“.

Kritizoval ho odchádzajúci americký veľvyslanec pre EÚ Anthony Gardner. „To, aby sme boli fanúšikovia brexitu, je čisté bláznovstvo,“ povedal podľa Christian Science Monitor. Liberálny portál Vox v titulku napísal, že „Trump pohrozil, že rozoberie európsko-americkú alianciu, ako ju poznáme“.

Trump nezmenil ani názory na NATO. Povedal, že Aliancia je pre neho dôležitá. Zároveň zopakoval to, čo kritizoval už v kampani. „Hovorím to už dlho – NATO má problémy. Číslo jeden je, že je zastarané, vytvorené pred mnohými rokmi. Číslo dva – krajiny neplatia toľko, ako by mali platiť,“ povedal Trump. Podľa neho sa Aliancia málo venuje terorizmu.

V NATO skutočne okrem USA iba štyri krajiny míňajú viac ako 2 percentá HDP na armádu, čo je záväzok. Kritika však nie je vôbec nová.

„Volania v USA po väčšej zodpovednosti Európy trvajú desať rokov, nezačalo sa to Trumpom,“ povedal v rozhovore pre N ešte v novembri slovenský veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek.

Podľa neho sa to však zlepšuje. „V roku 2015 sa zastavil pokles, ktorý trval od roku 1989. V roku 2016 už celkovo neamerickí členovia NATO dávali na obranu o tri percentá viac ako rok predtým. Do dvoch percent HDP ešte veľký kus chýba, ale záväzok z Walesu hovorí, že to máme dosiahnuť do roku 2024,“ povedal Valášek.

Analytik Fischer nesúhlasí s Trumpom v otázke kritiky NATO ako bojovníka proti teroru.

„Článok 5 o kolektívnej obrane bol použitý iba raz – po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Všetci členovia NATO sú zapojení do koalície v boji proti Dáišu. NATO pravidelne vysiela lietadlá AWACS na monitoring. Aj keď boj proti terorizmu nie je primárnou úlohou NATO, určite preň robí viac, ako si Trump predstavuje,“ dodal.

Zachráni Mattis?

Samozrejme, stále sú to len slová. Mnohí stále veria, že Trump ako prezident bude obklopený správnymi ľuďmi, ktorí ho nenechajú splniť všetky reči z kampane a ohroziť 70-ročnú alianciu Európy a Ameriky.

Aj Valášek v novembri privítal výber generála Jamesa Mattisa za ministra obrany. „Je to profesionál a nie je prvý (v budúcej vláde), čo nás teší.“

Podľa Fischera aj budúci minister zahraničia Rex Tillerson označil v senáte „kolektívnu obranu v NATO za nedotknuteľnú“.

Krátko pred inauguráciou sa čoraz viac objavovali názory, že Trump bude Trumpom aj po piatku a transatlantické partnerstvo môže za jeho éry zoslabiť. „Európania sa teraz náhle držia generála Mattisa, akoby ich zachránil pred realitou, ale to sa nestane,“ povedal pre Christian Science Monitor John Hulsman, expert na transatlantické vzťahy z Nemecka.

Podľa neho si teraz musí Európa zvyknúť na nový nacionalistický svetonázor Ameriky, ktorý predstavuje Trump.
„Ak urobia správne veci – napríklad ak splnia dvojpercentný záväzok v NATO alebo ak EÚ ukáže, že je životaschopným partnerom Ameriky –, potom pochybnosti o NATO a EÚ zmiznú,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie