Denník N

Jedine, že by Trump raz prekvapil aj pozitívne

V Amerike zúri kampaň aj po voľbách, čo nepovedie k rozumným výsledkom, ale k nekonečným bojom.

Ohlasovaná neúčasť časti demokratických kongresmanov na inaugurácii nového amerického prezidenta je ďalším v rade príznakov polarizácie americkej spoločnosti. To je problém, ktorý vznikol dávno predtým, než Donald Trump ohlásil svoju kandidatúru, no počas jeho funkčného obdobia má veľkú šancu prehlbovať sa.

Nemôžeme sa čudovať kongresmanom, že sa im Trump nepáči, nesúhlasia s ním vo väčšine vecí a ťažko sa im zmieruje s predstavou, že práve tento človek bude viesť ich krajinu nasledujúce štyri roky. Môžeme si spolu s nimi (na základe tvrdenia tajných služieb) legitímne myslieť, že Rusko zasiahlo do amerických volieb. No už ťažko možno brániť napríklad tvrdenie Johna Lewisa či Barbary Leeovej, že Trump je z tohto dôvodu nelegitímny prezident.

Jednak to isté už raz hovorili o mladšom Bushovi, ale hlavne to spochybňuje demokratický proces a pokojné odovzdávanie moci podobne ako Trumpove predvolebné reči o zmanipulovaných voľbách. Nižšia dôvera v zvolených predstaviteľov a hlbšie rozdelenie spoločnosti je to posledné, čo akákoľvek demokratická krajina potrebuje.

O tom, že Trump v tomto ohľade prispeje obrovskou mierou, nemožno mať pochybnosti. Krátko, možno týždeň pred voľbami a nejaký čas po nich, sa mohlo zdať, že sa aspoň trochu dokáže kontrolovať, ale jeho agresívne výpady na Twitteri či na jeho prvej povolebnej tlačovke ukazujú, že sa pred novou funkciou nehodlá skloniť.

Podobne ako jeho odporcovia, ktorí najprv demonštrovali proti výsledku, potom vyzývali voliteľov, aby mu neodovzdali svoj hlas, a teraz o ňom hovoria ako o nelegitímnom prezidentovi, vedie volebnú kampaň aj po voľbách mlátiac hlava nehlava každého, kto naznačí, že s ním nesúhlasí.

Takýto prístup nemôže nik­dy viesť k rozumným výsledkom, ale skôr k nekonečným bojom s Kongresom, v Kongrese či v samotnej Trumpovej administratíve. Politika vyčerpávajúca sa vo vnútorných sporoch povedie akurát k prenosu vzájomných antipatií na lokálnu úroveň a k ďalšiemu odcudzeniu už tak rozdelených štátov. A len ťažko dokáže naplniť Trumpov cieľ, že urobí Ameriku opäť veľkou. Jedine, že by inaugurovaný prezident raz prekvapil aj pozitívne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie