Denník N

Americký novinár, ktorého vyhostili z Ruska: Najlepšia odpoveď na Putina je odhaliť, ako sa dostal k moci

David Satter a jeho kniha čím menej vieš, tým lepšie spíš, ktorú na Slovensku vydalo Artforum. FOTO - ARTFORUM, DAVIDSATTER.COM
David Satter a jeho kniha čím menej vieš, tým lepšie spíš, ktorú na Slovensku vydalo Artforum. FOTO – ARTFORUM, DAVIDSATTER.COM

Neverím, že Kremeľ má kompromat na Trumpa, je to len jeho ďalšia finta, ako polarizovať americkú spoločnosť, hovorí David Satter. V Rusku pôsobil dlhé roky, teraz je tam nežiaducou osobou.

Čím menej vieš, tým lepšie spíš, tak sa volá najnovšia kniha amerického novinára Davida Sattera. Jej názov je odkazom na dodnes nevyriešené bombové útoky na obytné domy v ruských mestách v roku 1999. Odohrali sa v noci, keď ich obyvatelia spali. Vláda z nich obvinila čečenských teroristov a rozbehla pod vedením vtedy neznámeho politika Vladimira Putina vojnu v Čečensku. Viacerí, čo útoky vyšetrovali a mali podozrenie, že za nimi v skutočnosti stála ruská tajná služba FSB, boli zavraždení. Bývalý korešpondent denníka Financial Times v Rusku sa to rozhodol pripomenúť v knihe, keď ho v roku 2013 ako prvého amerického novinára po studenej vojne vyhostili z Ruska.

Vy ste jeden z tých, ktorí tomu, že Rusi majú na Trumpa kompromitujúce materiály, ako to opísal bývalý agent MI6, neveria. Prečo?

Mali sme tu v Spojených štátoch škandál s ruskými hakermi, ktorí podľa amerických tajných služieb robili všetko pre to, aby sabotovali kampaň Hillary Clintonovej a pomohli stať sa Donaldovi Trumpovi prezidentom. Majú na to veľmi vážne dôkazy. Kremľu sa vďaka tomu podarilo polarizovať americkú spoločnosť. A potom, o niekoľko mesiacov, sme si prečítali, že ruskí predstavitelia autorovi toho pochybného spisu, súkromnému spravodajskému profesionálovi, neoficiálne povedali, že na Trumpa majú v Moskve kompromitujúce informácie. Mne to nesedí. Ak chceli pomôcť Trumpovi, prečo potom naňho zbierali kompromitujúce informácie? Skutočné vysvetlenie podľa mňa je, že chceli vytvoriť chaos v Spojených štátoch a oslabiť ich.   

Zneužili na to bývalého agenta Christophera Steela?

Je možné, že ho využili, alebo sám chcel, aby ho využili, nepoznám ho. Lenže je mi jasné, že vysoko postavení úradníci neposúvajú takú informáciu len tak, pre jeho pekné oči. Robia to z nejakého dôvodu. A aký by mali mať dôvod? Ak by to robili pre peniaze, potom sú informácie nedôveryhodné. Ak to bola stratégia, tieto informácie by poškodili Trumpa počas kampane. Vychádza mi z toho, že chceli zasiahnuť celú americkú spoločnosť a vyvolať konflikt pomocou dezinformácie. Keď som hľadal motív, tak mi z toho vyšlo toto.

Tie fámy o Trumpovi skompromitovanom v Moskve pritom kolovali vo Washingtone ešte počas jesennej kampane, ale nikto ich nevytiahol.

Vedelo sa o nich dosť dlho pred voľbami, a vtedy boli haknuté aj počítače Demokratickej strany. Nechce sa mi veriť, že to vzniklo len tak, že jeden vysoko postavený Rus sa nechal očariť Steelom a vyzradil mu kompromitujúce informácie. Bolo to premyslené.

Prečo sa Trump celý čas počas kampane vyhýbal tomu, aby povedal, že za hakerskými útokmi sú Rusi?

Myslím, že sa len horlivo snažil udržať legitímnosť svojho zvolenia. Nešlo mu o to, aby sa vyjadril, kto útočil alebo neútočil na americké voľby. Snažil sa len ubrániť svoje volebné víťazstvo, a preto k tomu pristupoval štýlom, že na faktoch nezáleží.

A to, že nikdy nekritizoval Putina, je jeho stratégia?

Skôr si myslím, že jeho hlúposť. Možno je za tým niečo iné. Putin predsa povedal, že Rusko má najlepšie prostitútky na svete, takže ktovie, čo robil Trump v Moskve (smiech). Ale nie, v skutočnosti si myslím, že celá tá opísaná epizóda v hoteli Ritz je čírou fikciou.  

Putin o ňom vždy hovoril v pozitívnom duchu – bude naozaj dobrým prezidentom USA pre Kremeľ?

Chce ovplyvniť Trumpa rôznymi spôsobmi a Trump hovorí veci, ktorými dáva najavo, že môžu byť priatelia s Ruskom. To však neznamená, že Putin zároveň nebude zvyšovať napätie v americkej spoločnosti.

Zruší Trump sankcie?

Možno sa na začiatku dopustí nejakých chýb, ale keď sa Putin prejaví, aký naozaj je, aj Trump bude musieť reagovať. Má poradcov, ktorí nie sú hlúpi. Skôr či neskôr Putin ukáže svoj naozajstný charakter a Trump to pochopí. V to dúfam. Stále je však možné, že bude chcieť zrušiť sankcie, no v tom prípade bude čeliť ohromnému odporu. Trump je ten, čo uzatvára obchod, je „dealmaker“. Je mu jasné, že ak by ich zrušil, musí za to niečo dostať. Je však príliš predčasné to predvídať, je veľmi nepredvídateľný.

Vybral si veľmi netradičného šéfa diplomacie, Rexa Tillersona z Exxonu, ktorému dal Putin rad priateľstva – nezaskočilo vás to?

Na druhej strane, nie je oveľa horší ako iní Trumpovi ľudia vo vláde. A počas vypočúvania v senáte dal najavo, že Rusko je zodpovedné za agresiu vo východnej Ukrajine či na Kryme, to je už teraz veľký krok dopredu.

Nebude v konflikte, keďže predtým robil miliardové biznisy s Ruskom a brojil proti sankciám?

Môžeme len dúfať, že bude realistickejší. Nie je najlepšou voľbou, ale počas svojho vypočúvania bol oveľa lepší, než som čakal.

Vy ste sám tiež čelili diskreditácii. Nedávno ste napísali, že vám niekto na Wikipedii pripísal, že vás vyhostili z Ruska, pretože ste viedli bordel s neplnoletými dievčatami – stáva sa vám to bežne?

Nie je to prvý raz, použil som to ako príklad, ako sa veľmi podobné veci vymýšľajú, keď sa objavil ten pochybný spis na Trumpa. Rusi sú veľmi zdatní vo vymýšľaní si.

David Satter (1947)

  • Americký novinár, ktorý sa špecializuje na Rusko.
  • V roku 2013 ho ako prvého amerického novinára vyhostili z Ruska po ukončení studenej vojny.
  • Bol moskovským korešpondentom denníka Financial Times v rokoch 1976-1982, neskôr písal pre Wall Street Journal.
  • Je autorom viacerých kníh o Rusku a Sovietskom zväze. Artforum vydalo jeho najnovšiu knihu Čím menej vieš, tým lepšie spíš.
  • V súčasnosti pôsobí na Univerzite Johna Hopkinsa a Hudsonovom inštitúte. 

Keď vás ako prvého amerického novinára vyhostili po studenej vojne, ako vám to vysvetlili?

Povedali, že moja prítomnosť na teritóriu Ruskej federácie je nežiaduca. Takú formuláciu bežne využívajú, keď chcú niekoho vyhostiť.  

Stále tam nemôžete vycestovať?

Nemôžem. Preto som sa rozhodol, že napíšem knihu o tom, čo sa v Rusku stalo, aby bol Putin pri moci.

Najviac sa v nej venujete bombovým útokom na obytné domy v roku 1999. Nahnevali ste Moskvu, keď ste nahlas hovorili, že boli nastražené ruskou tajnou službou a nie čečenskými teroristami?

Veľmi pravdepodobne to bol jeden z dôvodov.

Ako veľmi ste si istý svojím tvrdením?

Nemám o tom žiadne pochybnosti. Keď sa pozriem na dôkazy, ku ktorým sa podarilo dostať napriek mareniu vyšetrovania. Najdôležitejším je pre mňa fakt, že traja agenti FSB boli zatknutí potom, ako dali bombu do pivnice jedného z domov v Riazani. To je jasne proti ruským zákonom. Čo viac potrebujete?

Oficiálne to však nikto nepotvrdil, a tí, čo sa to snažili vyšetrovať nezávisle, boli neskôr zabití. Tiež ste sa báli o život?  

Skupina ľudí sa veľmi snažila dopátrať spravodlivosti, zbierali dôležité informácie. Keď zabili Jušenkova, zľakol som sa aj ja, pretože som robil to isté, čo on. Krátko potom, ako sme sa stretli, ho zavraždili, bolo to veľmi znepokojujúce.

V knihe ste tiež zdôraznili, že za bombové útoky je zodpovedný aj prezident Boris Jeľcin – prečo?

Jednoznačne, keď k nim prišlo, bol prezidentom.

Aký by mal motív?

Ruské tajné služby to pripravili, aby mohli rozbehnúť novú kampaň a umožnili Putinovi, aby sa dostal k moci. Išlo im o to, aby úplne zmenil agendu. A tak namiesto toho, aby sa hovorilo o Jeľcinovej korupcii a nepopulárnej privatizácii, ktorá tvrdo dopadla na ľudí, tak sa všetko zrazu zvrtlo na teroristické útoky na ľudí, ktorí spali.

O niekoľko mesiacov Jeľcin z Putina urobil vykonávajúceho prezidenta a predčasne odstúpil. Hneď prvý deň v úrade Putin prezidentským dekrétom znemožnil vyšetrovanie Borisa Jeľcina a jeho rodiny. O to išlo?

Áno, to bola a je úplne prvá vec, že im zaručil beztrestnosť.

Putin pritom sám využil jeden kompromat, ešte ako šéf FSB, keď na generálneho prokurátora Jurija Skuratova vytiahli video s prostitútkami.

Zabránili tak vyšetrovaniu Jeľcinovej rodiny. Vo svojich archívoch majú veľa vecí na mnohých ľudí, zbierajú všetko, čo sa dá použiť.

Vojna v Čečensku priniesla „mužovi bez tváre“, ako jeho začiatky opísala Masha Gessen, rating. Keď anektoval Krym a vyprovokoval vojnu na východe Ukrajiny, lámal rekordy popularity. Potom vstúpil do vojny v Sýrii. Je to taktika, ako presmerovať pozornosť od domácich problémov?

Je to súčasť taktiky. Ukrajinská armáda je však teraz oveľa silnejšia, Putin by chcel využiť konflikt na Donbase na destabilizáciu Ukrajiny, ale toto mu zatiaľ nevyšlo. Má teraz dve možnosti, buď ju ešte rozšíriť, alebo to nechať, ako je. Do Sýrie vstúpil na strane Baššára al-Asada a zároveň sa mu podarilo presmerovať pozornosť tam, kam potreboval, a menej sa televízie zaoberali Ukrajinou. Čo sa mu na Blízkom východe podarilo, je hlavne to, že v ruskej populácii si vylepšil prestíž. Lenže Rusko nebude znovu svetovou veľmocou. Je síce v situácii, že robí problémy Spojeným štátom, ale nie je ich skutočným rivalom v tom pravom význame. Všetko je o tom, aby sa okruh ľudí okolo Putina udržal pri moci.

Okrem Spojených štátov je však ruská dezinformačná kampaň veľmi aktívna aj v Európe, ktorú tento rok čaká séria dôležitých volieb. Ako sa proti tomu najlepšie brániť?

Najlepšia reakcia by bola odhaliť pravdu o Putinovi, o tom, ako sa dostal k moci, prestať skrývať realitu. To je presne to, prečo som sa rozhodol napísať knihu. Je dôležité, aby ľudia pochopili, aký je skutočný charakter krajiny, ktorá je zdrojom všetkých tých vplyvných dezinformácií.

Bude mať na tom Trumpova administratíva záujem?

Asi to nebude kvôli Trumpovi, ale som presvedčený, že niektorí jednotlivci pre to urobia nejaké kroky. Putinov režim je skorumpovaný a dysfunkčný, preto si myslím, že z dlhodobej perspektívy padne. Americká vláda bude musieť zverejniť, čo vie o výbuchoch v obytných domoch. Snažím sa o to, aby to zverejnili. O Putinovej korupcii sa vie veľmi veľa, ale nie je to také dôležité ako fakt, že získal moc vďaka použitiu teroru.

Ste presvedčený, že americké úrady o tých útokoch niečo vedia?

Samozrejme, vedia oveľa viac.   

[Pochopte súčasné Rusko vďaka knihe 20 rozhovorov S Rusmi o Rusku.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie