Denník N

Ak poslúchnete premiéra a zahodíte do koša faktúry za energie, môžu vás aj odpojiť

Vizuál billboardu. Foto – Smer-SD
Vizuál billboardu. Foto – Smer-SD

Robert Fico vyhlásil, že navýšené preddavky si netreba všímať. Dodávatelia nesúhlasia.

Do rozpočtov viacerých firiem, obcí, ale aj niektorých domácností vniesli posledné vyjadrenia premiéra Roberta Fica chaos. Vyhlásil, že navýšené preddavky za elektrinu na strednom Slovensku a za plyn po celom Slovensku si netreba všímať.

„Odporúčam hodiť do koša a nevšímať si,“ vyhlásil v stredu Fico na margo faktúr. Práve sa dohodol so šéfom regulačného úradu (ÚRSO), ktorý rozhoduje o cenách energií, že regulátorom schválené ceny na rok 2017 boli premrštené a budú sa opravovať.

Čaká Fico nemožné?

Problém je v tom, že takéto rozhodnutia nie je jednoduché spätne meniť. Regulačný úrad síce oznámil, že už začal takzvané cenové konanie, ktorým chce ceny opraviť, ale kým tak urobí, sú v platnosti kritizované pôvodné tarify. Navyše keď aj prídu nové ceny, nebudú môcť platiť spätne. Tvrdí to Združenie dodávateľov energií.

„Združenie dodávateľov energií vyzýva odberateľov, aby svoje faktúry ‚nezahadzovali do koša‘, ale ich riadne uhradili. Dodávatelia sa zaväzujú, že vyvinú maximálne úsilie pri opätovne vynútenej úprave svojich informačných systémov tak, aby napriek dodatočným nákladom, ktoré sami znášajú, upravili fakturáciu v budúcnosti podľa nových cien, ak k úpravám cien ÚRSO pristúpi,“ píšu dodávatelia energií v stanovisku.

Čo na to regulátor?

„Úrad momentálne intenzívne pracuje na riešení vzniknutej situácie. Ďalšie informácie úrad poskytne až po ukončení procesu v najbližších dňoch.“

Dodávatelia energií hovoria, že oni sami majú medzitým s vyššími sadzami problém. Je to preto, že ide o peniaze, ktoré už teraz musia platiť distribútorom energií, aj keby ich zákazníci nezaplatili.

Kto nezaplatí, dostane upomienku

Debata je totiž o poplatkoch za distribúciu plynu a elektriny. Účtuje ich dodávateľ a končia v distribučnej spoločnosti.

Pri elektrine je problém s vysokou cenou hlavne tam, kde má odberateľ veľký istič, zatiaľ čo jeho spotreba tomu nezodpovedá. Platba za ističe tento rok podľa regulačného úradu vzrástla preto, aby sa ušetrilo na nákladoch, ktoré vznikajú tým, že sa na takýchto miestach musí pre odberateľa rezervovať vo vedeniach vyššia kapacita na elektrinu, než reálne spotrebuje.

Otázne je, čo a ako rýchlo regulačný úrad teraz urobí. Kto bude trvať na tom, že nič nezaplatí, môže byť odpojený, hovoria niektorí dodávatelia energií.

Martin Ondko z firmy Magna Energia hovorí, že to trvá 28 dní. „A ešte ich na to premiér motivuje,“ okomentoval Ondko.

Fungovalo by to ako pri bežných neplatičoch – najprv zákazníka upozornia, že neevidujú platbu.

Dodávateľ Slovakia energy to má podobne. Nič na postupe nezmení ani to, ak klient zaplatí nižšiu čiastku, než je na predpise.

„Obvykle sú naše zálohové platby splatné 15. deň v mesiaci. Zákazník ich môže mať nastavené podľa spôsobu úhrady,“ vysvetľuje šéf predaja Slovakia energy Jiří Koudela.

Týka sa to hlavne firiem a obcí

Jednotliví dodávatelia sa môžu líšiť, čo sa týka fakturácie. Napríklad Magna Energia účtuje nové ceny klientom spätne. To znamená, že by januárovú vyššiu sadzbu mala účtovať vo februári. Ak ide o nových klientov, tí platia za január hneď v januári.

Aj spoločnosť ČEZ upozorňuje, že vystavené faktúry by nemali odberatelia ignorovať. Rozpis záloh rozposielali všetkým stredným a menším firmám a niektorým domácnostiam. Pri menších zákazníkoch fungujú vyúčtovania inak.

„V segmente domácností to boli zákazníci, ktorí mali v danom mesiaci ročné vyúčtovanie odberu,“ hovorí Stanislav Kovalík.

Reálne sa problém s novými cenami energií týka v najväčšej miere firiem či obcí.

Půlpánová z ČEZ radí, že zákazníci sa môžu čokoľvek spýtať na infolinkách firmy. V spoločnostiach ČEZ aj Slovakia energy si už väčší nápor volajúcich všimli.

V štátnom SPP, čiže najväčšom dodávateľovi plynu, hovoria skôr všeobecne. Čakajú, čo teraz urobí regulačný úrad, a sú pripravení odpovedať na otázky klientov.

„Situáciu v súčasnosti vyhodnocujeme. Prijmeme však také riešenie, ktoré nebude mať negatívny vplyv na našich zákazníkov. Vzhľadom na informáciu zo včerajšieho dňa o začatí konaní týkajúcich sa cien za distribúciu elektriny, respektíve plynu, čakáme na ďalší postup regulačného úradu a distribučných spoločností. V nadväznosti na to budeme našich zákazníkov bezodkladne informovať o zmenách v cene plynu a elektriny. Zákazníci nám nemusia v tejto chvíli zasielať žiadne údaje ani žiadosti. Sme, samozrejme, pripravení odpovedať im na prípadné konkrétne otázky. Zatiaľ sme v tejto súvislosti nezaznamenali podnet, ktorý by sa týkal riadnej úhrady faktúr,“ povedal hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Najväčší dodávateľ elektriny na strednom Slovensku – Stredoslovenská energetika – konštatuje, že zatiaľ rozposlali faktúry za rok 2016 a zatiaľ nevyfakturovaný rozpis preddavkových platieb na rok 2017. Týka sa to väčších, čiže firemných klientov.

„Zákazníkom bol zaslaný návrh preddavkových platieb na rok 2017, pričom prvá z platieb je splatná v mesiaci február 2017,“ povedala hovorkyňa firmy Michaela Krivá s tým, že toto je časť, ktorá by ešte mala byť prehodnocovaná úradom. Dodala, že výšku preddavkov si môžu firemní zákazníci určiť dohodou s dodávateľom.

Elektrina zdražela aj na západe a východe

Zásah premiéra si uňho vylobovali starostovia ešte v utorok na rokovaní v Martine. Regulačný úrad aj potom vysvetľoval, že fixné tarify niekde rastú, ale jednotkové ceny za spotrebovanú energiu, naopak, klesajú. Preto výsledkom malo byť v priemere zníženie cien. Napriek tomu regulačný úrad po Ficovom zásahu sľúbil ceny prepracovať.

Združenie dodávateľov energií opisuje viac príkladov, keď sú nové tarify nevýhodné. Neplatí to iba pre stredné Slovensko.

Z prepočtov združenia vyplýva, že napríklad v bežnej tarife bytovkových domácností D2 na západnom Slovensku v priemere zlacnie elektrina o 3,58 percenta, zároveň platí, že pre väčšinu ľudí konečná cena vzrastie. V tomto konkrétnom prípade by malo ísť o 65 percent.

Naopak však platí, že tarify na rok 2017 mohli niektorým priniesť aj úsporu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie