Denník N

Nové slovenské dokumenty si našli miesto na webe

Tvorcovia filmu Investigátori: Biorezonancia sa spojili s vedcami a s členmi iniciatívy Lovci šarlatánov. Foto – Dokument na kolesách
Tvorcovia filmu Investigátori: Biorezonancia sa spojili s vedcami a s členmi iniciatívy Lovci šarlatánov. Foto – Dokument na kolesách

Vyzbierať si peniaze cez internet je lákavé aj vo filme. Skúša to časopis Kinečko, producenti dokumentu o alternatívnej medicíne či distribútori filmov Český Alláh a Hotel Úsvit.

Granty nie sú všetko, vraveli si minulý rok nadšenci, ktorí školy obiehali s novým dokumentom Cool­túra. V trinástich slovenských a českých mestách navštívili 21 inštitúcií, film videli tri tisícky divákov, napríklad v Prievidzi naň bolo zvedavých až päťsto ľudí.

Šíriť autorské filmy a kritickú debatu o nich chcú pod značkou Dokument na kolesách aj v tomto roku. Mimo bežnej distribúcie sa dostane dokument Český Alláh Zuzany Piussi o hystérii z utečenecov a Hotel Úsvit mladej dokumentaristky Márie Rumanovej.

Nič z toho by pritom nešlo bez podpory fanúšikov, ktorí sa im zbierali cez internet. Celková suma 2700 eur na Startovac.cz prekročila o tretinu ich očakávania a chvíľu bola najúspešnejším projektom na obľúbenom českom crowdfundingovom portáli.

V novom roku tento príklad nasledujú dva slovenské projekty. Oba stoja za pozornosť.

Kinečko online

Vychádzalo v zalepenej obálke, vnútri okrem magazínu DVD s filmami, ktoré nemáte kde bežne vidieť.

Kinečko sa nedalo nezáväzne prelistovať v trafike. Museli ste si ho skrátka kúpiť, ak ste, tak ako stovky jeho pravidelných čitateľov, mali chuť prečítať si „časopis, ktorý odráža kinematografiu v širších súvislostiach, približuje hlbšie a nekonformnejšie vnímanie filmu širšiemu publiku a podporuje písanie o filme“. Teda robí niečo ako zahraničné magazíny Sight & Sound, Cahiers du cinéma či Cinepur.

V novom roku si Kinečko neprelistujete, presúva sa na web. Filmový časopis, akýsi hlas toho, čo si o filme myslí mladá generácia, chce byť ešte aktuálnejší a efektívnejší.

Čítať články a nachádzať informácie o tlačenom vydaní a špeciálnych projekciách ste mohli na webstránke aj doteraz. Po novom budete môcť Kinečko aj pozerať a počúvať. K recenziám, reportážam z festivalov a ďalším textom pribudne streamovanie filmov a audio-podcasty, hlavne nezostrihané rozhovory s tvorcami.

Na online uvádzaní snímok budú spolupracovať s českou videotékou Dafilms.cz. Samotné tituly aj všetky dôležité informácie o nich by sa tak mali ocitnúť na jednom webe, akomsi „online svete filmu“.

Peniaze na redizajn a preprogramovanie webu bude mesiac zbierať kampaň cez Startovac.cz. Odmena za podporu je lákavá: od vstupenky na nový slovenský film Piata loď Ivety Grófovej po súkromnú projekciu v bratislavskom minikine Foajé.

Investigátori

Dokument o alternatívnej medicíne, to znie trochu podozrivo. Musíte si o ňom zistiť niečo viac, kým pochopíte, že tu nikto nechce oslavovať šarlatánov.

„Chceme urobiť vyvážený dokument, poskytnúť priestor obom stranám – tým, ktorí rezonanciu využívajú, aj skeptikom, ktorí jej neveria,“ hovoria tvorcovia dokumentu Investigátori: Biorezonancia. Uvedomujú si závažnosť a kontroverznosť témy. To, čo chcú, je kvalitne spopularizovať vedu a zorientovať diváka v protichodných správach.

Mladý filmár Peter Pokorný oslovil troch vedcov. Cieľom odborníkov na fyziku, biofyziku a religionistiku je konfrontovať vedecké názory a skúsenosti terapeutov a pacientov, ktorí biorezonanciu bez ohľadu na ne využívajú ako liečebnú metódu.

Podporu od Audovizuálneho fondu dostali, peniaze však chcú zbierať aj cez Startovac.cz. „Podarilo sa nám zájsť ďalej, ako sme pôvodne plánovali. Podnikli sme cesty do zahraničia a nakrútili tam zaujímavé rozhovory,“ hovoria filmári. Pilotný diel chcú ponúknuť televíziám. Ak bude mať úspech, môže vzniknúť cyklus dokumentov o ďalších kontroverzných javoch alternatívnej medicíny, ako je homeopatia alebo aura.

Nebudú to len klasické argumenty pre a proti. Súčasťou sú aj vedecké pokusy na overenie. „Niektoré sú pomerne unikátne a vo svete ich v tejto podobe nikto nerobil a nezdokumentoval,“ hovorí lekár Tomáš Ondriga z iniciatívy Lovci šarlatánov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie