Denník N

Glváč povýšil na plukovníka aj Pavla Pašku, ktorý bol už mesiace bez funkcie

Pavol Paška a Robert Fico na pracovnom sneme strany Smer v roku 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič
Pavol Paška a Robert Fico na pracovnom sneme strany Smer v roku 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hromadné povyšovanie pred voľbami neminulo ani podpredsedu Smeru Pavla Pašku, hoci už nemal žiadnu verejnú funkciu. Stal sa plukovníkom rovnako ako premiér Robert Fico.

Vojenskej cti povýšenia sa 1. marca 2016 nedočkal len premiér Robert Fico a členovia vlády, ale aj podpredseda Smeru Pavol Paška. Aj on bol povýšený na poslednej predvolebnej schôdzi druhej Ficovej vlády, počas ktorej Smer vládol bez koaličných partnerov. Vláda o tomto akte v marci neinformovala.

Paška dostal hodnosť plukovníka v zálohe. V tom čase už bývalý predseda Národnej rady dostal od ministra obrany Martina Glváča rovnakú hodnosť ako premiér Robert Fico.

Aj Fico je plukovník

Denník N pôvodne nesprávne informoval, že Fico sa stal podplukovníkom, za chybu sa ospravedlňujeme. V skutočnosti bol na plukovníka povýšený aj premiér.

Paška na otázku, ako ocenenie prijal, neodpovedal. V čase, keď sa stal plukovníkom, nebol už viac ako rok vo funkcii, postu predsedu parlamentu sa vzdal v novembri 2014 po kauze predraženého nákupu CT v Piešťanoch.

Martin Glváč si stíhačky gripen vyhliadol už nedlho po svojom nástupe. Foto - TASR
Martin Glváč. Foto – TASR

Glváč oznámil ministrom, že ich povyšuje, na 200. schôdzi vlády 2. marca 2016. Ako prebehlo povýšenie Pašku, nie je známe. Ten svoju silnú pozíciu v Smere stratil, na poslednom straníckom sneme sa vzdal funkcie podpredsedu a zostal už len v predsedníctve strany, ktoré má 28 členov.

Ako to bolo

„Zobral si slovo a povedal, že udeľuje povýšenia tým, ktorí absolvovali vojenskú službu. Celkom ma to prekvapilo, dopredu som o tom nevedel,“ povedal Denníku N vtedajší minister hospodárstva Vazil Hudák.

Minister kultúry Maďarič povedal, že povýšenie sa nedá odmietnuť. Povýšený bol aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák alebo minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Všetci sú plukovníci.

Glváč hovorí, že hodnosti udeľoval v rámci „štandardného povyšovania vojakov v zálohe bez akéhokoľvek finančného nároku“. S legislatívnou zmenou, ktorá mu to umožňuje, podľa neho súhlasili aj OĽaNO a SaS.

Obyčajní ľudia a SaS však udelovanie dôstojníckych hodností členom vlády kritizujú a označujú to za dehonestovanie ocenenia pre skutočných vojakov.

„Tak ako sa niekomu nemusí pozdávať nedávne udelenie štátnych vyznamenaní pánom prezidentom, rešpektujem aj ja, ak má niekto iný názor,“ hovorí Glváč. Na to, prečo povýšil aj Pašku, zatiaľ neodpovedal.

V mimoriadnom povyšovaní pokračoval aj nový minister obrany Peter Gajdoš. Nominant SNS povýšil predsedu parlamentu a strany Andreja Danka v septembri 2016 mimoriadne za kapitána, vojenskú službu končil len ako desiatnik. Predseda SNS bol v tom čase vo funkcii len šesť mesiacov.

Danko je na túto dôstojnícku hodnosť hrdý, povýšenie považuje za adekvátne a zaslúžené. Počas tlačovej konferencie vo štvrtok výložky aj pobozkal. V čase povýšenia však ministerstvo obrany ani Danko o tomto akte neinformovali. Minister Gajdoš vysvetľuje, že Danka povýšil za to, čo pre armádu urobil.

Paška by už nerukoval

Vojakov v zálohe bežne povyšovali aj v minulosti pred prechodom na profesionálnu armádu, malo to však nejaký systém. Armáda musela s dotyčným počítať pre nejakú konkrétnu pozíciu v prípade mobilizácie. Pred pridelením hodnosti musel štandardne absolvovať často aj niekoľkotýždňové cvičenie, ktoré ho na novú pozíciu pripravilo.

Mimo tento systém boli povyšovaní len vojnoví veteráni alebo muži, ktorí vykonali nejaký hrdinský čin.

V prípade  Pavla Pašku nepripadá do úvahy ani jedna z týchto možností. Povinnosť narukovať do armády sa ho už netýka, pretože v čase udelenia hodnosti plukovníka mal 58 rokov. Branná povinnosť zo zákona trvá len do 55. roku života.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie