Denník N

Vládna agentúra, ktorá spravuje Slovensko.sk, ide nakupovať technológie za 36 miliónov

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Agentúra NASES, ktorá neprešla pod Pellegriniho úrad, robí jednu veľkú zákazku za druhou.

Vládna agentúra NASES, ktorú zviditeľnil portál Slovensko.sk, chce podpísať ďalšiu veľkú zmluvu. Tentoraz ide nakupovať technológie za odhadovanú cenu 36 miliónov s DPH (30 miliónov bez DPH).

V krátkom čase je to jej už druhá veľká zákazka. Len pár dní pred Vianocami vyšlo najavo, že NASES ide bez súťaže prideliť zákazku za takmer 20 miliónov eur pôvodným dodávateľom Slovensko.sk.

Informatizácii verejnej správy šéfuje vicepremiér Peter Pellegrini (Smer), no aký vplyv má na vedenie agentúry a jej zákazky, jasné nie je. V čase, keď vznikal jeho nový úrad pre informatizáciu a eurofondy, NASES zostal aj naďalej pod úradom vlády.

Pellegrini pritom presadzuje, aby každá IT zákazka mala poriadnu štúdiu, aby sa vždy posúdilo, či nie je lepšie urobiť viac menších ako jednu veľkú zákazku a aby sa zabránilo automatickému viazaniu nových zákaziek na pôvodného IT dodávateľa. Vyzerá to tak, že zákazka pre Slovensko.sk porušuje všetky tieto pravidlá.

No Pellegriniho by mala zaujímať aj zákazka na nákup IT technológií. NASES chce zatiaľ uzavrieť rámcovú zmluvu  s pár firmami, no rizikom je, že sa firmy môžu medzi sebou dohodnúť. O konkrétnu IT dodávku budú potom súťažiť už len medzi sebou. Štvorročná rámcová zmluva tak vlastne znižuje počet súťažiacich o konkrétnu dodávku technológií. Je naozaj nutná? NASES by mal pri zákazke zohľadniť tiež to, že v datacentre na ministerstve financií sa vytvára cloud na hardvér.

O čo ide v novej zákazke

Vládna agentúra dáva najavo, že si zákazku rieši čisto vo svojej réžii. Na otázku, či ju konzultovala s Pellegriniho úradom, reagovala, že považuje nákup informačno-komunikačných technológií „za štandardnú zákazku realizovanú v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní“.

NASES rozdelil predmet zákazky na dve časti (v sume 2 milióny a 28 miliónov eur) a v oboch prípadoch chce uzavrieť rámcovú zmluvu s 5 firmami. Tie potom budú medzi sebou súťažiť už o konkrétne dodávky IT.

Menšia časť zákazky sa má týkať nákupu notebookov, osobných počítačov, LCD obrazoviek, sieťových multifunkčných zariadení, tlačiarní a skenerov. Podstatná časť zákazky sa týka najmä nákupu softvéru: napríklad na podporu rozhodovania, na monitorovanie a riadenie sietí, na riadenie cloudového prostredia, integračných platforiem, zariadení na ukladanie dát – nakúpiť sa majú servery typu I. Rack a Blade I. a podobne.

V súťažných podkladoch je uvedené, že firmy mohli predkladať ponuky do 16. januára; NASES však uviedol, že ich smú predkladať do 23. januára a nasledujúci deň sa budú obálky otvárať. Kritériom na vyhodnotenie ponúk má byť najnižšia cena. Víťazné firmy potom nesmú ponúknuť vyššiu cenu, akú ponúkli vo veľkej súťaži.

NASES chce zákazku financovať z rozpočtu, pripúšťa však, že bude žiadať aj o eurofondy.

A príde aj projekt bielych miest

Vládnej agentúry NASES sa týka aj projekt bielych miest. Pellegrini avizuje, že po roku 2020 by mala mať internet každá obec na Slovensku. Projekt chce spustiť v tomto roku.

Nejde však o nový projekt – bielymi miestami sa zaoberá už piata vláda. NASES ešte v roku 2014 vybral päť firiem, ktorým dal cez štvorročnú rámcovú zmluvu exkluzivitu pre biele miesta (v roku 2015 s nimi podpísal dodatok na celé územie Slovenska).

Či sa bude na biele miesta robiť nová súťaž, alebo internet do takzvaných bielych miest potiahnu už skôr vysúťažené firmy, nie je zatiaľ zrejmé.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie