Denník N

Kaliňákovi Gašparove konšpirácie neprekážajú, Most-Híd čaká na vysvetlenie

Foto – TASR
Foto – TASR

Policajný prezident ani po dvoch dňoch neodpovedal na otázky, prečo sa podpísal pod čudné vyhlásenie o migrácii.

„Skutočne sme sa všetci vďaka korporátnym médiám a tzv. ‚slniečkarom‘ stali v úvodzovkách takými ‚ostýchavými‘ a v podstate zbabelými, že sa zdráhame jednoducho nazvať hlupáka – hlupákom, podliaka – podliakom, parazita – parazitom? Asi nie.“ Aj takéto úvahy sa nachádzajú vo vyhlásení NEF Hospodárskeho klubu, ktoré podpísal policajný prezident Tibor Gašpar.

So slovom parazit pracoval v predvolebnej kampani Marián Kotleba.

Vo vyhlásení sa tiež píše, že „náš klub nevytvára nejaké sprisahania, ako sme svedkami u mnohých zahraničím platených mimovládnych organizácií“.

Médiá podľa klubu zásadne používajú bezobsažné pojmy, „teda ak neklamú doslovne v priamom prenose“. Na záver sa píše, že Európania sú nevoľníkmi vo vlastnej krajine, „aj vďaka uplatňovaniu ‚ľudskoprávneho imperializmu‘ zo strany protinárodne orientovaných štruktúr“. Tie sa dajú identifikovať slovníkom „politická korektnosť, humanitárne bombardovanie“ a „obranná vojna na druhej pologuli“.

Okrem Gašpara výzvu podpísal šéfredaktor skrachovaného Hospodárskeho denníka Peter Kasalovský, bývalý minister práce za HZDS Vojtech Tkáč, bývalý šéf VÚB a exposlanec HZDS Ján Gabriel či primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Gašpar už druhý deň nevysvetlil, či sa podpísal pod takéto slová, Kasalovský pre SME povedal, že Gašpar mu zo zahraničia SMS správou napísal, že ho môže podpísať.

Ministerstvu vnútra Gašparove vyjadrenia neprekážajú.

„Ak redaktori Denníka N nevidia rozdiel medzi politickým angažovaním a angažovaním sa v rámci občianskeho združenia NEF Hospodárskeho klubu, nemáme dôvod sa k tomu vyjadrovať,“ napísalo ministerstvo.

Vo vyhlásení klubu sa pritom priamo píše: „Naše združenie – náš klub bez akéhokoľvek ostýchania sa verejne zaoberá politikou. Nie preto, že by to bola jeho primárna úloha, ale vzťah ekonomika a politika je neoddiskutovaný.“

Ministerstvo vnútra ešte dodalo: „Policajný prezident Tibor Gašpar dostal od tohto združenia v roku 2014 ocenenie Zlatý biatek, ktoré už získali aj iné osobnosti spoločenského života, vrátane profesorov, lekárov, advokátov a ďalších ľudí, ktorí sa nejakým spôsobom zaslúžili o rozvoj spoločnosti.“

Hospodársky klub vtedy informoval, že o udelení ceny hlasovalo 220 až 260 osobností. „Došlo k manifestačnému vyjadreniu podpory polícii,“ hodnotil ocenenie Gašpara Kasalovský. „Policajný prezident Tibor Gašpar je prvý víťaz, na ktorého neprišiel anonym,“ dodal.

Most-Híd však očakáva, že Gašpar sa k výrokom vo vyhlásení vyjadrí. „Nerád by som predbiehal udalosti, očakávam, že sa pán Gašpar k tomu čím skôr vyjadrí,“ povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Rovnaké očakávania má aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská: „Asi by bolo dobré, aby sa k tomu najskôr vyjadril samotný policajný prezident.“

Igor Matovič z OĽaNO povedal, že čaká na Gašparov dištanc od tejto znôšky hlúpostí. „Úprimne priznávam, že som mal čo robiť, aby som napísané pochopil na tri prečítania, ale aj tak sa mi všetky ‚hlboké‘ myšlienky pochopiť nepodarilo.“

Matovič hovorí, že ak Gašpar podpísal vyhlásenie vedome, „Slovensko je v ešte väčšom srabe, ako sme si doteraz všetci mysleli, policajný prezident má byť človek so zdravým rozumom, podpis pod ‚toto‘ tomu však vôbec v našom prípade nenasvedčuje“.

Prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico ani predseda parlamentu Andrej Danko na otázky, či môže byť Tibor Gašpar ďalej vo funkcii, neodpovedali.

Naopak, šéfredaktor Zem a Vek Tibor Rostas text, pod ktorý sa podpísal Gašpar, verejne pochválil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie