Denník N

Hračkárski dôstojníci kričia: Dole, dole, dole (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

„Odliv mozgov po slovensky“ Inštitútu finančnej politiky je veľkou výzvou pre politiku. Podľa registra zdravotných poisťovní klesol počet ľudí žijúcich na Slovensku za posledných 15 rokov o 300-tisíc a každý rok naďalej klesá. Odliv obyvateľstva prehlbuje riziká spojené s demografickou krízou a starnutím obyvateľstva. Podľa prognózy Eurostatu budeme starnúť najrýchlejšie v EÚ. Zďaleka najvýraznejší vplyv na rozhodnutie odísť z krajiny má nezamestnanosť, odchádzajú najmä mladí, vysokoškolsky vzdelaní ľudia z okresov na severovýchode Slovenska.

Prešľap týždňa

Fínsko spustilo jedinečný experiment: testovanie automaticky priznaného základného príjmu pre nezamestnaných v období dvoch rokov na náhodne vybranej vzorke 2000 ľudí, vo výške 560 euro mesačne, doplneného o príspevok na bývanie a možnosťou ďalšieho zárobku do výšky základného príjmu. Experiment má overiť, či základný príjem zvýši zamestnanosť, alebo nie. Cieľom je zjednodušenie sociálneho zabezpečenia, zvýšenie motivácie pracovať za nižší príjem z práce a zredukovanie byrokracie. Experiment má ukázať, či sa predpoklad o stimulujúcom efekte základného príjmu potvrdí, alebo povedie k morálnej katastrofe. Kritici varujú, že experiment nič neoverí, pretože základný príjem je stanovený príliš nízko!

Podcenená udalosť

Opäť tu máme Svetové ekonomické fórum v Davose a opäť témy rastúcej polarizácie spoločnosti, rastúcej nerovnosti príjmov a majetku a zmeny klímy. Od roku 2015 platí, že najbohatšie jedno percento ľudí vlastní viac majetku ako všetci ostatní obyvatelia zemegule dohromady. Alebo inak, na vyváženie menej bohatej polovice sveta stačí už len osem najväčších boháčov. To už ťažko nazvať nerovnosť, to je extrémizmus.

 

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Prešľap týždňa

Že Juraj Široký je vlastníkom Váhostavu??? – Ale nie! Vy žartujete! To vážne?! Ja umriem! Tak teraz ste ma naozaj zaskočili! Kto by si to len bol pomyslel!? To je najsenzačnejšia správa od chvíle, čo prvý človek vkročil na Mesiac!

Podcenená udalosť

Po antisemitovi Mizíkovi si do prezidentom Kiskom vyznamenaných osobností kopol aj premiér Fico. Prekáža mu ocenenie festivalu Pohoda (čítaj: Michala Kaščáka, ktorý sa často kriticky vyjadruje k Ficovmu vládnutiu), chýbajú mu ľudia, ktorí sa podľa neho zaslúžili o dobre zvládnuté slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Myslím si, že Andrej Kiska naozaj nemusel Roberta Fica takto traumatizovať. Stačilo udeliť štátne vyznamenanie Zuzane Hlávkovej.

Prešľap týždňa

Národný systém dopravných informácií (ľudovo povedané, štátne mapy) je a) nekvalitný; b) drahý; c) zbytočný. Čo je ideálna kombinácia, aby sa potešili tí, ktorým sa tak milo hovorí – koneční užívatelia výhod. Nie, priatelia, vodiči na našich cestách to nie sú.

Citát týždňa

Andrej Danko v TA3: „Ide ma roztrhnúť, keď pozerám na Dunaj a nevidím tam jednu loď so slovenskou vlajkou.“ Tak toto je fakt prúser. Dokonca nemáme ani jedného slovenského admirála, hoci rovnako suchozemskí Maďari mali. Treba s tým urýchlene niečo urobiť. Čo tak vyhlásiť verejné obstarávanie na lietadlovú loď? Preboha, čo som to napísal, nestačila nám kauza kompy Vojka – Kyselica? Mimochodom, tá slovenská vlajka je dobrý nápad, dúfam, že už vlaje na Dankovej trojpodlažnej vilke v bratislavskej Dúbravke.

 

Eugen Korda, novinár, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Udalosťou týždňa bude a je inaugurácia amerického prezidenta. Donald Trump celkom nepochybne zmení politiku nielen vo svojej krajine, ale ovplyvní atmosféru na celom svete. Teraz už ide len o to, ako sa do dejín a našich životov tento človek zapíše. Veľké zlyhanie jeho predchodcu v zahraničnej, ale i domácej politike umožnilo Rusku obnoviť chute na návrat k svojej imperiálnej veľkosti za každú cenu. Nám, obyčajným smrteľníkom, nezostáva nič iné, len dúfať, že prezident Trump tento trend zastaví a nestane sa tak na úkor bývalých satelitov ZSSR.

Prešľap týždňa

Prešľapov bolo tento týždeň viac ako prešľapov na pretekoch v skoku do diaľky.

1. To, že úrad, ktorého úlohou je regulovať ceny energií, je len poslušnou slúžkou Roberta Fica a veľkých hráčov na tomto trhu, sme dávno vedeli. Tento týždeň však náš premiér ukázal všetkým občanom, že existencia tejto inštitúcie je celkom zbytočná. O tom, ako sa budú vyvíjať ceny, rozhodol totiž on sám. Rád by som si vypočul zvukový záznam rozhovoru s pánom Holjenčíkom. Ktovie, či v ňom padli aj nejaké sprosté slová. Šéf regulačného úradu však po ňom vyzeral ako dobre spráskaný pes. Nič iné si však ani nezaslúži.

2. Dopočul som sa, že Robert Fico, Andrej Danko, Marek Maďarič, Ľubomír Jahnátek a ďalší súčasní a bývalí členovia vlády sa v blízkej budúcnosti chystajú urobiť konkurz k Alexandrovovcom. Považujú to vraj za najlepší spôsob, ako zakončiť svoje účinkovanie v politike. Ich utajené povýšenia im mali zabezpečiť lepšiu šancu, že budú do tohto svetoznámeho súboru prijatí. Zatiaľ sa nevyjadrili, na aké pozície plánujú robiť talentové skúšky. Pán Maďarič by mohol robiť na tlačovom oddelení, Robert Fico vraj chce byť tanečníkom. Andrej Danko sa zatiaľ nerozhodol, ale údajne uvažuje o poste dirigenta. No a pán Jahnátek sa vraj bude venovať zásobovaniu súboru všetkým, čo toto umelecké teleso pre potreby propagandy Ruska potrebuje. Veru tak. Už z jeho pôsobenia vo vláde viem, že logistika je jeho silná stránka. Len by som rád touto cestou upozornil vedenie súboru na možnosť, že im môžu byť vybielené účty a peniaze skončia vo firmách v daňových rajoch.

3. Mám rád Veroniku Zuzulovú. A to aj napriek tomu, že sa nechala tak okato zneužiť predsedom parlamentu. Nevadí mi, keď športovci na svojich telách propagujú rôzne výrobky, ale pohľad na to, ako Danko, skoro so slzami v očiach, ďakuje tejto žene za jej športové úspechy a sľubuje vyriešiť jej trápenia, ma uvrhol do hlbokej depresie.

Podcenená udalosť

Veľmi krátko. Posilňuje sa prítomnosť vojakov USA v krajinách, ktoré sa obávajú Ruska. To je dobrá správa. Ide len o to, aby ich Trump o niekoľko mesiacov neposlal domov.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Inuagurácia je formálny akt. Uvedením Donalda Trumpa sa však začína úplne nová epocha medzinárodnej politiky. Pesimisti, alebo len dobre informovaní optimisti, hovoria o rozpade usporiadania sveta z konca studenej vojny. Trumpove slová o tom, že NATO je zastarané a rozpad EÚ nevyhnutný, budia obavy, že vojny, ohrozujúce v budúcnosti naše deti, nebudú tie aktuálne – žabomyšie.

Prešľap týždňa

Aj z dôvodu vyššie napísaného by sme mali viac hovoriť o armáde. Aj sa tento týždeň hovorilo. Bohužiaľ len o tom, ako sa najvyšší ústavní predstavitelia hrajú na vojakov. Pri pohľade na našich nových hračkárskych dôstojníkov som chcel zakričať rovnako ako kedysi za činžiakom, keď sme sa naháňali s drevenými samopalmi. Kričali sme: „Dole, dole, dole!“

Citát týždňa

Tento týždeň som vďaka skvelému dokumentu Českej televízie počul znovu Jiřinu Švorcovú recitovať Antichartu. Zamrazilo ma. Slová o sebeckých skorumpovanýchh elitách odtrhnutých od problémov dnešného ľudu akoby vypadli z facebooku Milana Krajniaka či Ľuboša Blahu. Veď posúďte sami.

„Preto však tiež pohŕdame tými, ktorí v neskrotnej pýche ješitnej nadradenosti, sebeckom záujme alebo dokonca za mrzký peniaz sa… odtrhnú a izolujú od vlastného ľudu, jeho života a skutočných záujmov a s neúprosnou logikou sa stávajú… hlásateľmi rozvratu a nezhody medzi národmi.“

Úryvok z prevolania: Za nové tvorivé činy v mene socializmu a mieru, ktoré boli odpoveďou komunistického režimu na Chartu 77.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie