Denník N

Danko vystupoval ako kapitán už pred zverejnením informácie o jeho povýšení

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

SNS je po Novom roku vidieť viac ako Smer. Danko ide po Ficových témach a ukazuje na neschopnosť Smeru viesť štát.

Predseda SNS Andrej Danko po Novom roku vyrazil do ofenzívy. Zhrňme si jeho mediálne výstupy: definitívny koniec žltých vlakov na trati Bratislava – Košice, stretnutie s najúspešnejšou slovenskou lyžiarkou a prísľub pomoci tímom Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej, a napokon hrozby regulačnému úradu, ktorý vedie nominant Smeru. Danko to spravil ešte dôraznejšie než predseda Smeru.

Takto začala rok 2017 SNS a jej šéf Andrej Danko. Predseda parlamentu sa zjavne rozhodol konkurovať Robertovi Ficovi, ktorý so svojimi ministrami vyhlásil „rok akcie“. Do toho však prišla kauza vyznamenania a predsedova tlačovka, na ktorej bozkával kapitánske výložky – táto kapitola, ktorá sa obracia proti Dankovi, v pláne SNS rozhodne byť nemohla.

Iných veľmi nepúšťa

Ak má Smer „rok akcie“, tak v SNS platí, že majú „rok akcie Andreja Danka“. Prejavilo sa to hneď pri tlačovke s lyžiarkou Veronikou Velez-Zulovovu, ktorá sa už roky trápi pre zlé vzťahy s lyžiarskym zväzom. Je to téma, ktorá patrí pod ministra školstva Petra Plavčana, ten sa však na tlačovke dostal k slovu len nakrátko na pokyn Andreja Danka, ktorý tému odprezentoval osobne.

Foto – TASR
Foto – TASR

Ešte pred týmto vystúpením predseda SNS začal rok zmierlivo ku svojim partnerom, na tlačovke ich oslovuje Robo a Béla. „Ja všetko, čo robím, robím naozaj s oduševnením a od srdca preto, aby sa niektoré veci zmenili v živote. A ďakujem Bohu za túto životnú skúsenosť v tejto koalícii, že som sa mohol dotknúť toho stroja, ktorý sa volá štát, a začal som niektoré veci meniť.“

Tri dni nato sa už na webe SNS objavila aj iná jeho veta: „Koalícia vznikla koaličnou zmluvou, neznamená to však, že vznikne zlúčenie strán. Je celkom prirodzené, že každá z politických strán má svoje programové ciele, ktoré chce presadiť.“

SNS sa naozaj snaží presadiť a vidno pritom len jej predsedu, ktorý sa v posledných dňoch témami aj spôsobom snažil vystupovať skôr tak, akoby bol premiér a nie šéf zákonodarného zboru. Tu pripomeňme, že ministrami SNS sú traja nominanti, nie členovia strany – Plavčan na ministerstve školstva, Peter Gajdoš na obrane a Gabriela Matečná na ministerstve pôdohospodárstva.

Predsedníctvo sa skončilo, ideme my

Ide o náhodu, alebo o zámer SNS a Danka ísť po Novom roku po voličoch Smeru, ktorí Fica postupne opúšťajú? „Neviďte za tým nič iné než plnenie programu SNS. Predsedníctvo Slovenska EÚ sa skončilo, môžeme sa začať venovať svojim agendám a nemyslím si, že sú mimo programového vyhlásenia alebo mimo zásad, na ktorých sme sa dohodli s koaličnými partnermi,“ hovorí podpredseda SNS Anton Hrnko. „Každá politická strana chce, aby ju bolo vidieť.“

Andrej Danko pred vypravením prvého vlaku InterCity. foto - TASR
Andrej Danko pred vypravením prvého vlaku InterCity. Foto – TASR

„Vychádzame z toho, že netreba zaspať na vavrínoch, predsedníctvo sa skončilo, veľa času a potenciálu sme venovali tomu, aby to predsedníctvo bolo dôstojné, a teraz sa musíme venovať domácim problémom,“ myslí si prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška, podľa ktorého sa v strane tešia, že zvýšil aktivity aj Smer.

To, že Danko nie je len obyčajným predsedom strany, ktorý vedie aj parlament, potvrdil pred týždňom v televízii TA3, keď otvorene hovoril o tom, že má priamy vplyv na fungovanie Železničnej spoločnosti Slovensko.

„Bavil som sa s manažmentom ZSSK o 60-miliónovej dotácii od štátu,“ povedal. Za štátneho dopravcu pritom oficiálne zodpovedá ministerstvo dopravy, ktoré riadi Árpád Érsek z Mosta-Híd.

Danko ako predseda parlamentu nemá po formálnej stránke dosah na ZSSK. On však na verejnosti dáva najavo, že túto štátnu firmu ovplyvňuje a riadi.

Priamym útokom na Smer bol aj atak na šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka. Predseda SNS v stredu po tlačovke premiéra, ktorý sa pustil do šéfa tohto regulačného úradu, zvolal svoje stretnutie s novinármi, aby verejnosti posunul aj informáciu, že nominantovi Ficovej strany „pôjdu po krku“.

Machala mladší radí

Kto rozhodol, že Danko po Novom roku „pritlačí na pílu“? Podľa informácií Denníka N zvnútra strany je Danko v denných straníckych rozhodnutiach úplne autonómny, s ľuďmi z vedenia strany sa o nich radiť nezvykne a o novej politike predsedníctvo strany nerozhodlo.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Denne spolu nekomunikujeme, lebo on má štátnické povinnosti a my zase povinnosti v Národnej rade aj v regiónoch. Ale stretávame sa pravidelne – každý mesiac je predsedníctvo a preberú sa aktuálne témy, ktoré sa týkajú manažovania aj jednotlivých funkcií, či už v rezortoch, ale aj na úrovni regiónov,“ hovorí prvý podpredseda strany Paška.

Najužšie vedenie strany sa podľa neho stretáva častejšie v parlamente v čase, keď prebieha schôdza alebo výbory. Parlament však nerokoval viac ako mesiac.

Andrej Danko sa radí hlavne so šéfom svojich poradcov Lukášom Machalom; jeho otec Drahoslav Machala bol poradcom Roberta Fica. „Pán Machala je manažér, ktorý poradcovský tím vedie, a je aj osobou, ktorá koordinuje programy jednotlivých oblastí,“ vysvetľuje Paška. Machalova funkcia je podľa neho podobná, akú má šéf premiérových poradcov Vladimír Faič. Ten je považovaný za vplyvného muža v pozadí.

Lukáš Machala, ktorý má na Danka veľký vplyv, sa roky venuje športu, hlavne hokeju. Web aktuality.sk nedávno upozornil, že na Facebooku s dôvetkom „tieto smutné riadky sú natoľko pravdivé, až z nich mrazí… v tomto období vrcholí príprava na konečné riešenie európskej, a teda aj slovenskej otázky“ šíril článok s názvom „Putin přináší varování: Ilumináti plánují použít islámu k zažehnutí 3. světové války“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie