Denník N

Ako rozdávanie hodností komentujú politici SNS, olympionik Tóth či generál vo výslužbe

Najviac hrdý na svoju hodnosť je predseda SNS Andrej Danko, vo štvrtok na tlačovej konferencii svoje výložky pobozkal. Reprofoto – TA3
Najviac hrdý na svoju hodnosť je predseda SNS Andrej Danko, vo štvrtok na tlačovej konferencii svoje výložky pobozkal. Reprofoto – TA3

Minister obrany Gajdoš tvrdí, že Andreja Danka povýšil za jeho pomoc armáde. Exminister Glváč zase rozdanie hodností politikom Smeru vysvetľuje ako štandardné povyšovanie vojakov v zálohe.

Otázka: Ako vnímate, že Martin Glváč zo Smeru a Peter Gajdoš z SNS povyšovali aktívnych politikov, ktorí sú vojakmi v zálohe? 

Anton Hrnko, podpredseda SNS, bývalý úradník ministerstva obrany, šéf výboru pre obranu a bezpečnosť

Takéto veci sa diali aj v minulosti a dejú sa aj v iných krajinách. To je všetko, čo k tomu poviem.

Ľubomír Bulík, bývalý náčelník generálneho štábu

Nie je dobré, keď politici používajú symboly, ktoré patria k armáde. Ak je potrebné oceniť politika, oveľa vhodnejším spôsobom je udeliť mu diplom alebo nejaké poďakovanie. Armáda je organizácia postavená na hierarchii. Hodnosti v nej vyjadrujú pripravenosť dotyčného pre nejakú pozíciu – výnimkou sú len prípady, keď sa hodnosti udeľujú za nejaký mimoriadny čin.

S hodnosťami majú byť spojené aj určité morálne kvality, zodpovednosť a odbornosť. Napríklad kapitán môže veliť jednotke sto vojakov, plukovník dokonca celej brigáde, ktorá môže zahŕňať aj 1500 ľudí. Povýšenie politika ako vojaka v zálohe by bolo v poriadku len vtedy, keby s ním armáda reálne počítala aj pri prípadnej mobilizácii.

Ak sa vojak dostane na úroveň plukovníka, tak je to aspoň po dvadsiatich rokoch služby. Môže ho potom zbytočne dráždiť, keď vidí, ako politik takúto hodnosť získa za to, že sa na niekoho usmieva v parlamente. A to zvlášť v situácii, keď viacerí vojaci sú dlhodobo nespokojní s tým, že v porovnaní s kolegami z iných armád sú nedostatočne ohodnotení, majú horší výstroj a horšiu výzbroj, a pritom v zahraničných operáciach musia plniť rovnaké úlohy.

Matej Tóth, chodec, člen Vojenského športového centra Dukla

(bol povýšený za zlatú olympijskú medailu, minister mu prepožičal hodnosť nadporučík)

V prípade politikov ide o formálne povýšenie, ktoré sa nedá porovnať s povýšením v rámci aktívnej služby. Osobne ma to nevyrušuje, skôr si kladiem otázku, či to má nejaký význam.

Iveta Radičová, bývalá premiérka a zastupujúca ministerka obrany

Podstata odpovede, nielen v tomto prípade, spočíva v tom, ako hodnotíme politiku. Či pragmaticky, len v zmysle neporušenia zákona, alebo aj hodnotovo, v zmysle etických princípov. Keďže udelenie hodnosti je zdôvodňované ako morálne ocenenie, otvára sa tým etický rozmer takéhoto rozhodnutia. Z tohto hľadiska je otázne, či je toto rozhodnutie férové voči ostatným vojakom v zálohe, profesionálnym vojakom a ostatným občanom. Je, samozrejme, na ministrovi, koho chce oceniť a za čo, svedčí to však o jeho kritériách. Navyše kompetentní majú aj iné spôsoby morálneho ocenenia.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Hlavnými postavami vládnej koalície sú kapitán Andrej Danko a plukovník Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jaroslav Paška, poslanec a podpredseda SNS

(komentoval iba povýšenie Andreja Danka)

Pán minister iste vie, čo hovorí. Pánovi predsedovi NR SR na rozdiel od mnohých iných politikov skutočne záleží na obnovení efektívnej bojaschopnosti slovenskej armády. Preto sa v koalícii trpezlivo angažuje za lepšie podmienky pre vojakov, kvalitnejší výstroj, zmysluplnú štruktúru a súčasnej dobe zodpovedajúcu techniku slovenského vojska.

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik inštitútu SSPI

Napriek tomu, že zákon ministrovi obrany umožňuje takéto povýšenie, z môjho pohľadu ide o nesystémový a neštandardný krok, ktorý je najmä zo strany profesionálnych vojakov vnímaný veľmi negatívne. Mimoriadne povýšenie je zdôvodniteľné pri mimoriadnom skutku vojaka či vojačky v zálohe, ktorým by prišlo k záchrane ľudského života či majetku väčšieho rozsahu, alebo pri mimoriadnej reprezentácii SR v zahraničí, ale určite nie pri aktívnych politikoch.

Ľubomír Galko, poslanec a exminister obrany za SaS

Povyšovanie vládnych politikov je tragikomická aféra, ktorá dokresľuje mentálny svet vojakov v zálohe za strany Smer-SD a SNS. Tak ako si táto politická oligarchia robí nároky na verejné zdroje, ktoré bezohľadne tuneluje, robí si nároky aj na vojenské hodnosti, ktoré jej nepatria.

Tie totiž patria vojakom, ktorí sú reálne zaangažovaní na obrane Slovenska a členských štátov Severoatlantickej aliancie, na povýšenie nasadzujú vlastné životy a roky naň čakajú. Rovnako partizánom či účastníkov odboja, často in memoriam. Preto je udeľovanie vyšších hodností členom vlády, predsedovi vlády a predsedovi parlamentu zo strany ministrov obrany Martina Glváča a Petra Gajdoša dehonestáciou oceňovania schopností a aktivít, ktoré sa uplatňujú v Ozbrojených silách SR.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie