Denník N

Pohľad do hlavy policajného prezidenta desí

Tibor Gašpar niekoľkonásobne porušil etický kódex policajta a prihlásil sa k bludom, ktoré zaplavujú internet.

Toto nie sú výmysly zaslepeného novinára, ale citáty z etického kódexu policajta: „Policajt pri vyjadrovaní svojich názorov na verejnosti vystupuje nestranne a zdržanlivo tak, aby nevyvolal pochybnosť o svojej nestrannosti.“ A ďalej: „Správanie policajta voči občanom je transparentné. Policajt prejavuje slušnosť, rešpekt, taktnosť a ohľaduplnosť voči všetkým osobám bez rozdielu.“

Policajný prezident Tibor Gašpar je zjavne policajt. Pozrime sa teda, ako porušil kódex, pri ktorého dodržiavaní by mal byť príkladom. Dopustil sa toho tým, že jeho meno svieti pod vyhlásením NEF Hospodárskeho klubu o migrácii, ktorého je členom.

Keďže svoj podpis odmieta vysvetliť a Robert Kaliňák sa ho zastal, môžeme predbežne ignorovať verziu, že by súhlas nedal. Keďže Gašpar mlčí, je tiež nateraz jedno, či sa medzi signatármi ocitol len preto, že nečíta a hneď podpisuje, čo mu jeho kamaráti pošlú, alebo naozaj súhlasí so všetkým, k čomu sa podľa organizátora akcie esemeskou prihlásil.

Myslitelia z NEF sa napríklad pobúrene pýtajú, či sme sa všetci vďaka „korporátnym médiám a tzv. slniečkarom“ stali takými zbabelými, že sa bojíme nazvať „hlupáka – hlupákom, podliaka – podliakom, parazita – parazitom“. Ďalej sa sprisahaneckou rétorikou presiaknuté vyhlásenie dušuje, že „náš klub nevytvára nijaké sprisahania, ako sme svedkami u mnohých zahraničím platených mimovládnych organizácií“.

Samozrejme, nechýbajú ľudskoprávny imperializmus, protinárodne orientované štruktúry a zo zahraničia platené mimovládne organizácie (Putin aj so svojimi zahraničnými agentmi tlieska). Nájde sa aj útok na „odchádzajúci dolárový svet“ a „hlúpučkú dobromyseľnosť“ Angely Merkelovej, ktorá nám sem naťahala imigrantov, to všetko doplnené úvahou o mozgovom truste, ktorý za akýmsi sprisahaním stojí a ktorý má na Slovensku platených poskokov.

Tibor Gašpar podpisom, respektíve nepopretím tohto pamfletu a pôsobením v klube, „ktorý sa bez ostýchania verejne zaoberá politikou“, robí všetko možné, len nevystupuje zdržanlivo a už vôbec nie nestranne. Zároveň je veľmi netransparentný, lebo sa odmieta podeliť o svoju verziu príbehu, v čom mu tradične asistuje vedenie ministerstva vnútra.

Tibor Gašpar tiež neprejavil slušnosť, rešpekt a taktnosť k poctivým občanom, ktorým extrémisti a populisti dali prezývku slniečkari, mimovládnym organizáciám, médiám či premiérke nám veľmi blízkej krajiny. Máme tu teda učebnicový príklad, keď by si policajt Tibor Gašpar zaslúžil veľmi prísny trest od disciplinárnej komisie. Optimisti dokonca môžu volať aj po jeho odvolaní, ale keď Robert Kaliňák neodstúpil pre kauzu Bašternák, naozaj si niekto na Slovensku myslí, že pre toto odvolá svojho policajného prezidenta? Ale no.

Zo všetkého najhoršie je, že slovenskú políciu riadi človek, čo sa hlási k takmer všetkým bludom, ktorými verejný priestor zaplavujú rôzni konšpirátori a radikálne politické zoskupenia. Boj s extrémizmom sa môže začať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie