Denník N

Fico od Trumpa čaká lepšie vzťahy s Putinom, Bugár dúfa, že sa zbaví populizmu

Prišiel Trump. foto - tasr/ap
Prišiel Trump. foto – tasr/ap

Andrej Kiska Trumpovi zagratuloval na Twitteri, ktorý často využíva aj nový americký prezident. Zároveň pripomenul, že treba poďakovať aj Barackovi Obamovi.

Lepšie vzťahy Spojených štátov s Ruskom – to očakáva od nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa slovenský premiér Robert Fico, ale aj líder opozície a predseda Slobody a solidarity Richard Sulík.

„Zmena je niekedy vítaná a zmena môže byť k lepšiemu,“ povedal premiér. „Ja by som veľmi privítal, keby sa naplnili predsavzatia nového amerického prezidenta, pokiaľ ide o inú kvalitu vzťahov medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi. Ak tu bude rovnováha medzi veľmocami, tak je aj viac stability vo svete.“

Premiér okrem iného povedal, že ho bude veľmi zaujímať, čo EÚ urobí, ak sa Trump rozhodne zrušiť sankcie proti Rusku. „Vtedy sa ukáže, do akej miery sme alebo nie sme v EÚ poslíčkami USA,“ vyhlásil a zopakoval, že sankcie považuje za nezmyselné.

Fico sa zastal Trumpa ešte v čase kampane. Aj v septembrovom rozhovore pre Financial Times hovoril o zmiernení napätia s Moskvou. „Prečo vytvárame dojem, že to nebude dobré?“ pýtal sa slovenský premiér. „Lídri tu, samozrejme, sú, aby veci menili.“

Sulík: Nech skončí vojnu v Sýrii

Predseda SaS Richard Sulík si na Rusko pri Trumpovi spomenul tiež. „Ja osobne si od jeho politiky sľubujem, že bude hľadať partnerstvo s Ruskom,“ povedal rovnako ako Fico vo večernom spravodajstve verejnoprávnej televízie.

„Že sa bude snažiť vojnu v Sýrii ukončiť, to je to, čo Európa veľmi potrebuje. A, samozrejme, keď bude viac chrániť americké záujmy, tak my to budeme musieť akceptovať. My mu nevieme prikázať, aby to nerobil.“

Líder koaličného Mosta-Híd je pri Trumpovi opatrnejší, pripomína jeho nevypočítateľnosť počas kampane. „Nekonvenčný prístup k mnohým témam Donalda Trumpa počas jeho kampane vyvolával obavy aj v krajinách Európskej únie,“ napísal na svojom profile na Facebooku Béla Bugár.

„Spojené štáty americké v globálnom politickom priestore, vo vzťahu k NATO a EÚ zastávajú významnú úlohu, preto je dôležité, aby ich novozvolený prezident dokázal prekonať tieň populizmu a aby nepredvídateľnosť počas zastávania prezidentského úradu nahradila zodpovednosť.“

Kiska Trumpovi zagratuloval

Prezident Andrej Kiska včera na svojom účte na Twitteri, teda sociálnej sieti, ktorú často využíva aj samotný Trump, poprial novému americkému prezidentovi úspešný mandát. Zároveň dodal, že dnes už bývalý prezident USA Barack Obama si zaslúži naše poďakovanie za jeho úprimné úsilie robiť svet lepším.

Obavy z Trumpovej nevypočítateľnosti má aj poslanec hnutia OĽaNO Jozef Viskupič. „Za obdobie medzi vyhranými voľbami a nástupom sa funkcie prišlo k určitým korekciám v jeho výrokoch. Takže máme obrovskú neznámu.“

Naopak, z Donalda Trumpa sa teší líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý tvrdí, že Trump vráti Ameriku ku koreňom a zdravému rozumu. Aj Kollár Trumpa podporoval ešte pred samotnými voľbami.

„Biznismen sa veľakrát vie dohodnúť aj s nepriateľom, lebo sa pozerá na biznis, a nielen na politiku,“ povedal o republikánskom kandidátovi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Slovensko

Teraz najčítanejšie