Denník N

Manželka slovenského dôstojníka reaguje na Danka: Kapitána vráťte

Karikatúra – N
Karikatúra – N

Z úst vám vychádzajú silácke reči o tom, ako ste dokázali svoju príslušnosť k vlasti, no skutočnosťou je, že práve týmto krokom ste sa z priameho boja odpratali do bezpečia, odkazuje Dankovi žena slovenského vojaka.

Má viac ako dvetisíc zdieľaní a rýchlo sa šíri po Facebooku. Status manželky dôstojníka slovenskej armády Evy Ohraďanovej reaguje na predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorého jeho stranícky nominant a minister obrany Peter Gajdoš po voľbách povýšil na hodnosť kapitána v zálohe.

Ohraďanová statusom Danka vyzýva, aby hodnosť vrátil, lebo na povýšenie o osem hodností podľa nej nemal morálne právo. „Napísala som to, lebo som to cítila, bola to reakcia na status pána Danka, kde napísal, že očakával viac pochopenia od nás ako verejnosti,“ hovorí Ohraďanová pre Denník N.

„Preto som sa mu pokúsila sprostredkovať názor niekoho, koho sa armáda priamo týka. No priznám sa, že čo som chcela povedať, som napísala v tom statuse, nechcem k tomu veľmi nič dodávať,“ dopĺňa Ohraďanová s tým, že ide o jej osobný názor, ale keďže pozná viac manželiek armádnych dôstojníkov, vie, že tak ako ona rozmýšľajú tiež.

Manželka dôstojníka v statuse Dankovi odkazuje, že prijatím hodnosti ponížil slovenských vojakov. „Ponížili a potupili ste každého poctivého vojaka. Hrdíte sa hodnosťou kapitána, teatrálne pri tom bozkávate výložky a z úst vám vychádzajú silácke reči o tom, ako ste dokázali svoju príslušnosť k vlasti. Že ste pripravený nastúpiť do boja,“ píše Ohraďanová.

„Skutočnosťou však je, že práve týmto krokom ste sa z priameho boja odpratali do bezpečia. S hodnosťou desiatnika by ste v prípade vojnového konfliktu boli pravdepodobne v prvej línii. Naproti tomu s hodnosťou kapitána sa posúvate do pozície veliaceho a vo vašom prípade nanajvýš sediaceho alebo pracujúceho kdesi pri vojenských spisoch.“

Podľa manželky dôstojníka na velenie totiž nestačí hodnosť, ale predovšetkým prax a skúsenosti. „Alebo by ste si po svojej ročnej službe v armáde trúfli v prípade ostrého konfliktu viesť nejakú jednotku? Zobrali by ste si na zodpovednosť životy svojich podriadených? Možno vám to ľudia zožerú. Ale ja som manželka dôstojníka a takých sú nás tisíce.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie