Denník N

Prečo Trump neprestal s volebnou kampaňou

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Konfrontačný štýl inauguračného prejavu nevychádza len z Trumpovej povahy. Je nutnou súčasťou politiky, akú robí.

Existujú najmenej tri dôvody, prečo je nepravdepodobné, že by sa Donald Trump po nástupe do úradu amerického prezidenta zmenil a stal sa výrazne umiernenejším.

Prvým je jeho povaha. Trump nedokáže byť umiernený od prírody, rovnako ako nie je jeho silnou stránkou priznať, že sa zmýlil. A ubrať po voľbách by znamenalo priznať, že v predvolebnej kampani či počas svojho doterajšieho života väčšinou len trepal. Až naprší a uschne.

Druhý dôvod je, že populistická rétorika funguje obojstranne. Populista nemôžete niečo vytrvalo tlačiť do hlavy iným (Trump s tým nezačal počas poslednej volebnej kampane) bez toho, aby to malo spätne vplyv na neho samotného.

Aj keď vie, že klame a zavádza, časom obvykle aspoň sčasti presvedčí i sám seba. Klamstvá žijú vlastným životom a ovládnu svojich šíriteľov.

Tretí a azda najpodstatnejší dôvod je, že Trump nemá ani racionálny dôvod niečo meniť. Práve naopak. Nevyhral tým, že by presvedčil väčšinu Američanov. Získal menej hlasov ako Hillary Clintonová, ktorá pritom mnoho Trumpových odporcov nedokázala dostať k urnám.

Nový prezident bude vytrvalo tvrdiť, že za ním stojí celý národ, lebo tým získa zdanie legitimity pre čokoľvek, čo urobí, podľa logiky, že keď si ho národ zvolil, súhlasí národ aj so všetkými jeho krokmi. Vie však, že k ďalšiemu volebnému víťazstvu mu opäť postačí len menšina voličov, ak bude dostatočne motivovaná – a najmä v dôležitých štátoch príde hlasovať.

Populistických voličov však nestačí mobilizovať len pred voľbami. Aby na nich bolo spoľahnutie, musia byť neustále udržovaní v nabudenom stave, pravidelne dostávať svoje dávky emócií, a ako u každého závisláka, treba tieto dávky neustále zvyšovať, aby účinkovali.

Pokračujúce rozdeľovanie spoločnosti a permanentná volebná kampaň počas celého prezidentovania, ktoré Trump naznačil inauguračným prejavom, nie sú len dôsledkom nešťastnej povahy nového prezidenta. Ani jeho snahy pomstiť sa tradičnej elite a liberálnej Amerike, ktorá sa mu vysmieva.

Pre neho je neustála a skôr stupňovaná, než miernená kampaň jednoducho nutnosťou. Taká politika sa inak robiť ani nedá. Škoda je i to, že pre tento druh politiky Trump nachádza veľa podpory v tábore svojich odporcov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie