Denník N

Podozrivého z vraždy Nemcova pred piatimi rokmi Putin vyznamenal

Ilustračné foto - AP
Ilustračné foto – AP

Ruský prezident Vladimir Putin pred takmer piatimi rokmi udelil vyznamenanie jednému z dvoch mužov zadržaných pre podozrenie z vraždy Borisa Nemcova. Zaur Dadajev dostal Rad odvahy.

Informoval o tom v sobotu ukrajinský televízny 5. kanál, ktorý sa odvoláva na oznámenie tlačovej služby predsedu vlády Čečenskej republiky z 19. októbra 2010, podľa ktorého Putin udelil Rad odvahy aj seržantovi Zaurovi Dadajevovi.

Zatkli aj Gubaševovho brata

Dvoch mužov podozrivých z vraždy Nemcova zadržali v Ingušsku, kaukazskej republike na juhu Ruska. Podľa ruských agentúr o tom v sobotu informoval tajomník ingušskej Rady bezpečnosti Aľbert Barachajev.

Prvého z dvojice – Anzora Gubaševa – zadržali 6. marca, keď autom cestoval z mesta Malgobek k matke, ktorá žije v obci Voznesenskaja. Druhého podozrivého, Zaura Dadajeva, zadržali ešte 5. marca v meste Magas.

V rukách polície je aj jeden z Gubaševových bratov, ako aj ďalšia osoba – vodič auta, v ktorom zadržali Dadajeva.

Podľa ruských médií sú podozriví vo vyšetrovacej väznici Lefortovo v Moskve. Očakáva sa, že príslušný súd na nich dnes vydá zatykač. Médiá upozorňujú, že súd by mal zatykač vydať dnes, lebo pondelok je v Rusku voľným dňom, keďže sa slávi Medzinárodný deň žien.

Rodiny oboch zadržaných podozrivých síce žili v Ingušsku, ale pochádzajú zo susedného Čečenska, odkiaľ sa vysťahovali v 60. rokoch. Obaja podozriví však vlastnili byty v čečenskej metropole Groznyj, informovala agentúra TASS. Obaja hlavní podozriví sú vzdialenými príbuznými.

Príslušník pluku Sever

Dadajev bol podľa ruských médií posledných asi desať rokov príslušníkom pluku Sever, ktorý patrí pod ministerstvo vnútra Čečenskej republiky. Príslušníkov tohto motorizovaného pluku zvyknú volať aj „kadyrovci“, keďže je pomenovaný po Achmetovi Kadyrovovi – zavraždenom otcovi súčasného čečenského prezidenta. Denník Kavkazskij uzel informoval, že Dadajev na ministerstve zastával pomerne vysoké funkcie a v poslednom čase býval v kasárňach.

Gubašev bol podľa tohto zdroja zamestnaný ako ochrankár v jednom z hypermarketov v Moskovskej oblasti. Gubašev i jeho tiež zadržaný brat Šagid žili v Moskve.

Podľa agentúry Interfax ingušské úrady v sobotu predvolali na výsluch aj príbuzných podozrivých. Obe rodiny spochybnili, že by zadržaní boli schopní spáchať vraždu.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj, ktorý je oboznámený s vyšetrovaním vraždy Borisa Nemcova, uviedla, že objednávatelia zločinu sa môžu nachádzať v zahraničí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie