Denník N

Takto by mal vystupovať predseda slovenskej vlády

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico mal cez víkend silné protifašistické vystúpenie. Škoda, že v reálnej politike robí vážne chyby.

Robert Fico urobil cez víkend skvelú vec. Na spomienkovom podujatí k vypáleniu Kľaku a Ostrého Grúňa mal silný príhovor o fašizme. Pôsobil autenticky, primerane pobúrene a, áno, aj štátnicky. To všetko v reakcii na to, že v jednej z týchto dvoch stredoslovenských obcí, ktoré cez vojnu vypálili fašisti a pobili 148 ich obyvateľov, dostali kotlebovci v minuloročných parlamentných voľbách šesť percent hlasov a v druhej dokonca 17.

Predseda Smeru v sobotu urobil presne to, čo sa čaká od lídra strany, ktorá sa hlási k sociálnej demokracii. Priamo ukázal na Kotlebu, rovnako ako nedávno prezident Kiska odsúdil nenávisť a zlobu na internete. Navyše si tentoraz odpustil útoky (aspoň o nich nevieme) na spojencov či nenávistné reči o utečencoch a moslimoch, čo sa mu inak pri takýchto príležitostiach nanešťastie stáva. Všetko urobil správne, dokonca pripustil aj svoju spoluvinu: „Neviem, kto zlyhal. Či zlyhali rodičia, učitelia, či sme zlyhali my.“

Rodičov ani učiteľov mladých Kotlebových voličov nepoznáme, ale zato poznáme ich predsedu vlády. A ten urobil nejednu chybu. Ak by svoj povzdych na úrovni rečníckej otázky myslel naozaj úprimne, sme na dobrej ceste, že sa opakovaniu svojich zlyhaní začne vyhýbať. Žiaľ, aj uplynulý týždeň v tomto dáva len málo nádejí na úspech.

Hromadné kamarátske povyšovanie do vysokých vojenských hodností a neschopnosť ukázať pri tom aspoň trošku hanby, ukazujú na zásadné nepochopenie, že voličom prekáža zneužívanie moci. Policajný prezident sa zas podpísal pod pamflet, ktorý šíri rovnakú atmosféru, aká premiérovi prekáža na internete, ale minister vnútra sa ho zastal. Tvrdohlavá snaha zmeniť volebný systém v župných voľbách zároveň dokazuje neochotu nezištne sa proti fašistom spojiť aj so svoji­mi kritikmi (ktorých však v sobotu vyzval na spoluprácu proti fašistom).

Robertovi Ficovi želáme viac štátnických počinov, ako bol víkendový prejav, a menej prešľapov, po ktorých ani ten najlepší skutok nevyzerá tak dobre, ako by si zaslúžil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie