Denník N

K Islamskému štátu sa hlási už aj Boko Haram

Horiace barikády v nigérijskom mestečku, kde sa zjavili extrémisti Boko Haram. FOTO - TASR/AP
Horiace barikády v nigérijskom mestečku, kde sa zjavili extrémisti Boko Haram. FOTO – TASR/AP

Skupina Boko Haram vznikla v roku 2002. Jej násilné akcie ohrozujú stabilitu Nigérie, vyháňajú z domov desaťtisíce ľudí.

Nigérijská militantná skupina Boko Haram zverejnila audionahrávku, na ktorej vyjadrila  poslušnosť Islamskému štátu. Analytikov to neprekvapilo. Nigérijská organizácia sympatie k IS vyjadrovala už dlhšie. Spájajú ich aj ideológia a brutálne metódy.

Boko Haram je ďalšou akvizíciou Islamského štátu, ktorý sa usiluje o vytvorenie kalifátu na území Sýrie a Iraku. Poslušnosť mu už vyjadrili viaceré džihádistické skupiny z Egypta, Líbye, Alžírska, Jemenu či Saudskej Arábie. Niektoré z nich vrátane Boko Haram sa predtým hlásili k al-Káide.

O smerovaní skupiny Boko Haram, ktorá má na svedomí najmenej 5-tisíc ľudských životov, k Islamskému štátu sa hovorilo už dávnejšie a organizácia to potvrdila aj viacerými vyhláseniami.

Čo ich spája

Analýza CNN upozorňuje, že IS a Boko Haram spájajú názory aj spôsoby ich presadzovania. Obidve organizácie sa neštítia únosov, brutálnych popráv a terorizovania obyvateľstva na dobytých územiach, čo zdôvodňujú vybranými pasážami z Koránu.

Militanti z Boko Haram za posledný polrok vykonali viacero popráv inšpirovaných Islamským štátom.

Vplyv islamistov z Blízkeho východu sa prejavil aj na mediálnej „produkcii“ Boko Haram. Je čoraz sofistikovanejšia aj technicky lepšie zvládnutá.

Nigérijskí islamisti, ktorí sa vo svete „preslávili“ únosom takmer tristo dievčat z internátnej školy, sa tiež po vzore IS v auguste minulého roka pokúsili o vyhlásenie kalifátu v štáte Borno na severovýchode Nigérie, kde má Boko Haram svoju základňu.

Plus pre imidž

Spojenectvo posilňuje vplyv Islamského štátu v Afrike. Boko Haram už dlhšie nie je len nigérijským strašiakom. V ostatnom čase sa organizácia pokúsila o akcie v susedných štátoch Čad, Kamerun a Niger.

Hoci formálne spojenectvo medzi Boko Haram a IS nebude mať zrejme žiaden praktický efekt, je plusom pre imidž Islamského štátu, ktorý momentálne zvádza boje v Iraku a Sýrii a podľa niektorých názorov z nich vychádza oslabený.

Skupina Boko Haram vznikla v roku 2002. Jej násilné akcie ohrozujú stabilitu Nigérie, vyháňajú z domovov desaťtisíce ľudí. Nigérijská vláda je proti islamistom takmer bezmocná a jej občania neveria, že ich dostatočne ochraňuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie