Denník N

SNS so Smerom by pri šéfovi RTVS mohli nájsť kompromis, volá sa Rezník

Jaroslav Rezník. Foto – TASR
Jaroslav Rezník. Foto – TASR

Súčasný šéf TASR a bývalý šéf Slovenského rozhlasu sa chcel riaditeľom RTVS stať už dvakrát. Vyhovovať by mohol aj Andrejovi Dankovi.

Pol roka pred koncom funkčného obdobia súčasného riaditeľa RTVS Václava Miku je stále otázne, či ho niekto nahradí a kto by to mohol byť. Mika opätovnú kandidatúru nepotvrdil, hoci naznačil, že sa ňou zaoberá. „Nechcem byť vnímaný ako človek, ktorý to vzdal dopredu,“ hovorí, no dodáva, že ani nechce nikomu robiť štatistu.

Riaditeľa RTVS volia poslanci Národnej rady. Mikovo možné znovuzvolenie skomplikoval konflikt o RTVS, ktorý vznikol medzi Dankovou Slovenskou národnou stranou a ministrom kultúry Marekom Maďaričom zo Smeru. To, čo sa začalo ako spor o zvyšovanie koncesionárskych poplatkov, sa zo strany SNS vyvinulo do kritiky RTVS ako takej.

Podpredseda SNS Anton Hrnko ju napríklad ironicky nazýva „mikovíziou“ a otvorene hovorí, že Mika s hlasmi poslancov strany rátať nemôže. „Neplánovali sme ho a ani ho neplánujeme zbaviť pozície nelegitímnym spôsobom. No Slovenská národná strana ho určite pri voľbe nového riaditeľa nepodporí,“ povedal.

Voľba riaditeľa RTVS je tajná. Ak by však koalícia chcela postupovať spoločne, SNS a Smer by sa zrejme museli dohodnúť na inom mene. Najčastejšie sa dnes skloňuje Jaroslav Rezník.

Prijateľný kandidát

Rezník je dlhoročným riaditeľom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR), vedie ju od roku 2007. Predtým osem rokov šéfoval Slovenskému rozhlasu, kam nastúpil už za vlády Vladimíra Mečiara v roku 1997; skončil až v roku 2005. Dvakrát kandidoval na post šéfa RTVS: v roku 2011 bol najvážnejším súperom Miloslavy Zemkovej, v roku 2012 Václava Miku.

To, že sa o Rezníkovi hovorí, potvrdzuje aj opozičný poslanec a člen mediálneho výboru parlamentu Jozef Viskupič (OĽaNO). „Áno, zachytil som to, no skloňovalo sa už niekoľko mien, napríklad pán Farkašovský, pani Ťapáková, ako aj pán Rezník,“ hovorí Viskupič.

„Z kuloárov to vyzerá tak, že atmosféra v klube Smer je výrazne naklonená tejto voľbe. Myslím si, že má veľmi blízko aj k SNS. Ak si budú chcieť nejako parciálne rozdeliť vplyv nad RTVS, čo je samo osebe hrozná vec, tak v tejto osobe nájdu vhodného kandidáta.“

Dušan Jarjabek. Foto - TASR
Dušan Jarjabek. Foto – TASR

Vládni poslanci oponujú, že voľba riaditeľa RTVS je ešte ďaleko a oficiálna ani neoficiálna dohoda v koalícii neexistuje. „Hovorím úprimne, že je to tak. Aspoň ja do žiadnej takejto dohody zahrnutý nie som,“ povedal šéf mediálneho výboru a poslanec Smeru Dušan Jarjabek. Rezníka považuje za veľmi schopného človeka.

„Predpokladám, že ak bude kandidovať, bude miešať karty, ale pán Rezník sa ku kandidatúre zatiaľ neprihlásil. Pred piatimi rokmi kandidoval, nezvíťazil, no bol kandidátom, o ktorom sa uvažovalo do poslednej chvíle. Ak sa sám prihlási, bude určite veľmi horúcim kandidátom, ktorý bude prijateľný pre mnohých. TASR pod jeho vedením získala vážnosť, ktorú predtým nemala.“

Do tretice všetko dobré?

Jarjabek však neodpisuje ani Miku – hovorí, že on aj Rezník sú „obaja múdri páni, čo dokázali na čele svojich inštitúcií“. Podobne ako Mika ani Rezník zatiaľ svoju kandidatúru nepotvrdil. Minulý týždeň dal veľký rozhovor mesačníku Stratégie, kde povedal, že to nie je otázka, ktorou by sa zaoberal.

„V RTVS sa urobilo kopec roboty. Na niektoré veci môžem mať odlišný názor, s niektorými môžem súhlasiť. Viete však, že ja som predložil svoj projekt v roku 2012. Myslím si, že mal hlavu a pätu, no neuspel som s ním. Aký mám mať motív kandidatúry – do tretice všetko dobré?“

Budova Slovenského rozhlasu. Foto – TASR
Budova Slovenského rozhlasu. Foto – TASR

Rezník v rozhovore povedal aj to, že sa s Mikom dohodli, že sa vzájomne k sebe nebudú vyjadrovať. Komentoval však úroveň spravodajstva RTVS, ktorým sa súčasné vedenie chváli, a naopak, politici z SNS ho kritizujú. „Každý pes svoju srsť chváli. Vraví sa, že spravodajstvo je dnes lepšie. Jasné, je lepšie ako za obdobia pani Zemkovej, no nie je lepšie a ani sledovanejšie ako za obdobia pána Nižňanského. To mi je ľúto.“

Riaditeľ TASR nechcel odpovedať na otázku Denníka N, v čom presne bolo spravodajstvo za bývalého riaditeľa Slovenskej televízie Štefana Nižňanského (vo funkcii bol v rokoch 2008 až 2010) lepšie. „Nebolo by korektné, aby som akémukoľvek inému médiu v nadväznosti na spomínaný rozhovor okamžite odpovedal na otázky z neho vyplývajúce,“ odpísal.

V rozhovore pre Stratégie tiež povedal: „Každý riaditeľ, ktorý tam príde, má právo robiť spravodajstvo, ktoré je kompatibilné so všetkými pravidlami, ale aj s jeho osobnostným nastavením. Vždy to tak bolo.“ Na otázku, čo znamená, ak je spravodajstvo kompatibilné s osobnostným nastavením riaditeľa, dodal, že tým myslel „normálne etické pravidlá spravodajstva“.

SNS zatiaľ mlčí

Otázny je postoj SNS. Svoju kandidatúru stále nevylučuje ani jej poslanec Karol Farkašovský, ktorý vlani v lete povedal, že by ponuka viesť verejnoprávny telerozhlas bola preňho profesionálnou výzvou. „Všetko je otvorené,“ vraví Farkašovský dnes. „Ja sa ešte rozhodnem. Kandidovať môže ten, kto bude spĺňať kritériá, ktoré budú požadované.“

Svojho favorita v nedávnom rozhovore pre Denník N neprezradil ani najhlasnejší kritik súčasného vedenia RTVS Anton Hrnko. „Keď na Slovensku vyjdete do ringu predčasne, skôr ako si natiahnete rukavice, ste taký pošpinený a opľutý, že sa vám už boxovať neoplatí. Nechcite odo mňa, aby som niekoho poslal do ringu a vy ste ho tam uboxovali,“ povedal.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) vedená Jaroslavom Rezníkom je financovaná zo štátneho rozpočtu; zákon ju definuje ako verejnoprávnu, národnú a nezávislú informačnú inštitúciu. Ako upozornila autorka blogu omediach.com Miroslava Kernová či mimovládka Transparency International, pred voľbami si prívlastok „národná“ vysvetľovali po svojom.

I keď bola SNS v tom čase mimoparlamentnou stranou, dostávala v servise TASR veľkorysý priestor aj pri bizarných príležitostiach. Andrej Danko v agentúre spomínal na svoje stretnutie s pápežom, návštevu Arménska, ale redaktori TASR sa ho z nejakého dôvodu pýtali aj na veľkonočné zvyky či spomienku na zosnulých.

Podľa zistení Transparency tvorili od júna 2014 do júna 2015 správy o SNS a výrokoch jej predsedu Andreja Danka zhruba sedem percent straníckych správ v TASR. Bolo to zhruba toľko, ako mali parlamentné strany ako Most-Híd či OĽaNO, a šesťkrát viac ako vtedy rovnako mimoparlamentná SMK, ktorá mala podobné preferencie.

Keď počet správ o jednotlivých politických stranách v TASR porovnávali so súkromnou agentúrou SITA, Transparency vyšlo, že až na jednu výnimku sa agentúry nelíšia. Tou bola SNS – v agentúre SITA vyšlo päťkrát menej správ o SNS ako vo verejnoprávnej TASR.

Zdroj: Transparency International
Zdroj – Transparency International

Mika končí v lete

Jaroslav Rezník dostal v minulej voľbe riaditeľa RTVS v roku 2012 v parlamente dva hlasy. Za Miku hlasovalo 74 z 95 prítomných zákonodarcov.

Rezník sa vtedy o post uchádzal s projektom, v ktorom napríklad rátal s vytvorením tretieho okruhu Slovenskej televízie, ktorý by bol zameraný na deti a mládež. Okrem toho plánoval vytvoriť aj nové Rádio Klasika a sústrediť sa na posilnenie RTVS na webe vrátane spravodajskej aplikácie pre smartfóny. Tú RTVS nakoniec spustila vlani.

Mikovo funkčné obdobie sa končí k 1. augustu tohto roka. Podľa zákona sa proces výberu nového riaditeľa spúšťa 90 dní predtým a jeho súčasťou sú aj verejné vypočutia pred parlamentným výborom pre kultúru a médiá.

Okrem Farkašovského, Miku či Rezníka sa ako o možnej budúcej šéfke RTVS hovorilo aj o Zuzane Ťapákovej. Bývalá riaditeľka televízie Markíza napríklad odmietala názor, že na fungovanie telerozhlasu je nevyhnutné zvýšiť koncesionárske poplatky. Dnes externe pracuje pre ministerstvo zahraničných vecí.

Bývalá zamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková ju na tlačovej konferencii obvinila, že tlačila na organizáciu drahých kultúrnych podujatí, s ktorými sa pôvodne nerátalo. Ťapáková tieto tvrdenia odmietla a avizovala, že sa voči nim bude brániť aj právne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie