Denník N

Je to súčasné a severské. Blíži sa filmová prehliadka Scandi

Sámska krv je debut režisérky Amandy Kernell ocenený v Benátkach.
Sámska krv je debut režisérky Amandy Kernell ocenený v Benátkach.

Najlepší debut z Benátok, nový Mika Kaurismäki, aj severské komédie. V stredu sa začína tretí ročník prehliadky súčasného škandinávskeho filmu.

V trinástich slovenských mestách sa v stredu 25. januára začína prehliadka súčasného severského filmu Scandi. Otváracím filmom bude najlepší debut z Benátok, snímka Sámska krv, mladej režisérsky Amandy Kernell.

Do tretieho ročníka podujatia, ktoré organizuje Film Europe Media Company, sa zapojí 26 kín, bratislavská časť prebehne v kinách Film Europe, Lumiére a Mladosť. Novinkou v programe je sekcia komédií.

„Ešte v minulej dekáde to vyzeralo, že severský film nie je vo festivalovom svete tak úplne konkurencieschopný. Posledných päť rokov je však všetko inak: z tieňa tradične silných kinematografií Dánska a Švédska vystúpilo Nórsko, ktoré na začiatku dekády stavilo na kombináciu kapitálu, politickej podpory a národného cítenia. Prestížne festivalové vavríny posledné dva roky získavajú aj kinematografie Fínska a Islandu,“ píšu organizátori.

Za filmami nemusia ísť diváci len do kina, môžu ich vidieť aj na prémiovej televízii Film Europe Channel alebo streamovať cez internet. Tu sú naše tipy:

Iba sex (?)

streda 25. január, 20.00, Kino Mladosť

Stretávajú sa každú stredu s jedným cieľom. Fínska komédia o tom, ako sa všetko začne kaziť, keď spolu sexuálni partneri začnú pracovať v jednom zamestnaní.

 

Kráľovná Kristína

štvrtok 26. január, 19.00, Kino Film Europe

Mika Kaurismäki a jeho príbeh švédskej kráľovnej Kristíny, ktorá nastúpila na trón ako šesťročná, vzpierala sa konvenciám a zmenila beh dejín.

 

Sámska krv

piatok 27. január, 19.00, Kino Film Europe

Príbeh sámskej dievčiny z 30. rokov. Strhujúci debut Amandy Kernell nazerá na sámske etnikum zvnútra a umožňuje zažiť temnú časť švédskej koloniálnej histórie.

 

Pyroman

sobota 28. január, 19.00, Kino Film Europe

Rok 1978, dediny na juhu Nórska sužované požiarmi. Majster severského trileru Erik Skjoldbjærg nakrútil mrazivý portrét pyromana inšpirovaný skutočnými udalosťami.

 

Vtedy na Phukete

nedeľa 29. január, 18.15, Kino Mladosť

Romantická komédia o tom, ako hektickým životom znudený Švéd odíde relaxovať do Thajska…

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie