Denník N

Odchádza nudný, ale vplyvný úradník Smeru. Pána energií potopil škandál s drahou elektrinou

Jozef Holjenčík. Foto – TASR
Jozef Holjenčík. Foto – TASR

Po desiatich rokoch prestane o cenách energií pre všetkých rozhodovať Ficov nominant Jozef Holjenčík.

Aktualizované o 10:48 Jozef Holjenčík je nenápadný, ale mimoriadne vplyvný človek. Desať rokov šéfoval na pohľad nudnému Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý rozhoduje o cenách energií pre všetkých.

S tohtoročnými cenami sa však netrafil, a tak ho premiér Fico donútil odstúpiť – jednak pre tlak koaličných partnerov, vlastnú zlosť na Holjenčíka a šokujúco vysoké faktúry, ktoré začali v januári chodiť po Slovensku.

„Môžem informovať, že pán predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví mi oznámil, že sa vzdá svojej funkcie,“ oznámil premiér Robert Fico.

Ako prvý o odstúpení informoval Nový čas.

Čo presne spôsobilo, že Holjenčík na tento rok zreguloval ceny, ktoré boli pre niektoré kategórie odberateľov výrazne vysoké, sa bude podľa Fica ďalej prešetrovať. To avizoval aj približne pred týždňom, ale Holjenčík vtedy zostal sedieť na svojej stoličke.

Odchádzajúci šéf regulačného úradu stále trval na tom, že chybu neurobil. Po štvrtkovom rokovaní s premiérom odišiel z vládneho úradu bočným vchodom.

Na Holjenčíkov odchod tlačil najviac šéf SNS Andrej Danko. Na štvrtok si Holjenčíka pôvodne zavolal do Národnej rady, aby poslancov informoval, ako to bolo s vysokými cenami za energie.

Holjenčík odkázal, že nepríde, pretože predsedu úradu nominuje vláda.

„Cynizmus, bezcharakternosť, neviem, ako to nazvať,“ okritizoval Danko Holjenčíka. V reakcii tiež prisľúbil, že poslanci schvália uznesenie o tom, že šéfovi regulačného úradu nedôverujú, aj keď parlament nemá na túto funkciu žiadny dosah.

Zmierniť tlak na Holjenčíkov odchod nepomohlo, ani keď ceny elektriny pre stredné Slovensko a plynu pre celé Slovensko opravil. Smer tak príde o vlastného nominanta, ktorého dosadil na kľúčový úrad ešte počas svojej prvej vlády.

Podľa šablóny Smeru

Z tohto kresla každý rok Holjenčík vyhlasoval, že jeho úrad je nezávislý, presne ako to od nás žiada aj Európska únia (pre rozporuplnosť Holjenčíkovej nezávislosti už Brusel Slovensko vyšetruje) a oznamoval na tlačových konferenciách ceny energií na ďalší rok.

Mocný úradník spravidla pracoval tak, že faktúry nevybočovali z cieľov politickej kampane Smeru za stabilné ceny energií.

Nakoniec to občas vyzeralo aj tak, že ceny na burzách klesali, ale na faktúrach nie. Vzrástla napríklad tarifa určená na podporu pre solárne zdroje, pretože „slnko viac svietilo“, aj keď meteorológovia mali iné dáta o počasí.

Pod Holjenčíkov úrad nespadajú iba ceny energií, ale aj množstvo dotácií. Na zelené a efektívne zdroje či baníkov idú ročne cez vyhlášky úradu a rozhodnutia vlády stovky miliónov eur.

Pre ilustráciu, Holjenčíkov úrad v roku 2013 podľa denníka SME zdvihol jeden typ týchto energodotácií a zakrátko sa do dotačného systému napojil nový výrobca energií na báze dotknutej technológie. K firme mali blízko Jozef Brhel a Juraj Široký.

Aj vtedy mal Holjenčík veľa technických argumentov, prečo bolo dobré meniť tarify. Jeho úrad mal vždy k dispozícii vlastné a laickej verejnosti ťažko zrozumiteľné vzorce.

Aj preto – ale aj pre rýchlu kadenciu slov –  treba pozorne počúvať, keď Holjenčík vysvetľuje.

Znalcom je naďalej

Pôvodom Martinčana Holjenčíka zrejme na čas zastúpi podpredseda úradu Miroslav Čelinský z vodárenského prostredia. Pravdepodobne bude užívať aj služobné tmavomodré Audi A6, ktoré úrad kúpil pre predsedu v roku 2015.

S Holjenčíkom sa nám hovoriť nepodarilo. Naďalej pôsobí v Slovenskej komore znalcov.

Jeho meno je zapísané aj medzi bývalými štatutármi znaleckej firmy z Martina–JHS. Holjenčík hovorí, že v nej už nepôsobí. Firma dostala na starosti napríklad audit v gabčíkovskej elektrárni.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie