Denník N

Minister obrany sa postavil za Danka: Bol schopný vojak, hodnosť si zaslúži

Minister obrany Peter Gajdoš. Foto – TASR
Minister obrany Peter Gajdoš. Foto – TASR

Nominant SNS Peter Gajdoš hovorí, že povýšenie Andreja Danka bolo jeho rozhodnutím. Odvďačil sa mu tým za politickú podporu ministerstvu pri boji o štátny rozpočet.

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) sa v pondelok pokúsil ukončiť aféru Andreja Danka, ktorého v septembri v tichosti povýšil na kapitána. Zatiaľ čo predseda Národnej rady a SNS dnes mlčí, minister sa nahlas a dôrazne postavil za svoje rozhodnutie spraviť z desiatnika Danka kapitána.

Na tlačovej konferencii povedal, že pridelenie dôstojníckej hodnosti Dankovi bolo jeho rozkazom a stále si za ním stojí.

„O rozkazoch ministra obrany sa nediskutuje, rozkazy sa musia plniť,“ povedal veliteľským hlasom Gajdoš, ktorý bol v minulosti zástupcom náčelníka generálneho štábu.

Vo svojom vystúpení sa čudoval „hystérii“, ktorá okolo povýšenia vznikla. „Bol som v armáde 42 rokov, prešiel som si všetkými stupňami. Ale toľko invektív, toľko urážok som ešte nezaregistroval,“ povedal Gajdoš.

Prekvapenie pre predsedu

Minister Gajdoš spomenul aj status manželky armádneho dôstojníka Evy Ohraďanovej, ktorá na Facebooku napísala, že Danko prijatím hodnosti ponížil slovenských vojakov. Jej status cez víkend zdieľali tisíce ľudí. Minister však vyzval manželky dôstojníkov, aby prestali písať listy, v ktorých kritizovali jeho rozhodnutia o povýšení, lebo on svoje rozhodnutie nezmení. Zároveň povedal, že sa o tomto prípade s Evou Ohraďanovou rád porozpráva.

Pri zdôvodňovaní povýšenia predsedu SNS zopakoval argumenty z minulého týždňa: išlo o odmenu za Dankovu podporu ozbrojených síl. „Viem, aká dôležitá je politická podpora, ktorá sa nám dostáva. Náš rozpočet je vďaka tomu o sto miliónov vyšší,“ povedal minister.

Udelenie kapitánskej hodnosti malo byť pre Danka prekvapením. Udialo sa minulý rok v septembri počas osláv Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom a predseda Slovenskej národnej strany podľa ministra o ničom netušil.

„Pán predseda parlamentu si odo mňa žiadnu hodnosť nepýtal. Išlo o moje rozhodnutie ako prejav vďaky a úcty za to, čo robí v prospech ozbrojených síl,“ dodal Gajdoš, ktorý sa stal nominantom SNS na ministra obrany vlani na jar po voľbách.

Iná verzia v Smere

Jeho vysvetlenie sa odlišuje od verzie, ktorú ponúkol bývalý minister Martin Glváč. Súčasný podpredseda parlamentu krátko pred voľbami rozdal plukovnícke hodnosti politikom a ministrom Smeru na čele s premiérom Robertom Ficom.

Na rozdiel od Gajdoša to Glváč vysvetľuje ako bežnú prax pri vojakoch v zálohe a nie ako prejav vďaky.

„Ide o štandardnú súčasť systémového povyšovania vojakov v zálohe bez akéhokoľvek finančného nároku,“ povedal Glváč.

Súčasný minister zdôrazňuje, že Dankovo povýšenie nemá nič spoločné s tým, že z neho predseda SNS urobil ministra. Zároveň pripustil, že iných politikov z SNS ani z vládnej koalície už povyšovať nejde. „Nemám to v pláne.“

Postúpil by aj vyššie

Gajdoš spoznal Danka ešte v 90. rokoch, keď robil vedúceho kancelárie vtedajšieho ministra obrany za SNS Jána Siteka. Na ministerstve vtedy vykonával súčasný predseda SNS a Národnej rady prezenčnú vojenskú službu.

Danko bol podľa neho dobrý vojak a keby sa neprešlo na systém profesionálnej armády, hodnosť kapitána by vraj získal aj svojpomocne. „Bol schopný a to chcem odkázať všetkým, ktorí ho dehonestujú. Možno by dosiahol aj vyššiu hodnosť,“ presviedčal minister.

Predseda SNS bol aj včera terčom rôznych vtipov a videí na sociálnych sieťach. Zosmiešňovaniu čelí aj v anglickej verzii internetovej encyklopédie Wikipédia, ktorá predsedu Národnej rady predstavuje hneď v prvej vete ako Kpt. Andreja „tomtom“ Danka, Kapitána Slovensko (Captain Slovakia).

Ďalej si uťahuje aj z jeho jazykových zakopnutí. „Plynule hovorí po rusky a nemecky, čiastočne plynule po slovensky.“

Gajdoš zároveň odmietol, že by povýšením šéfa SNS znížil prestíž vojenských hodností. „Ak si niekto myslí, že ja som ten, kto by mal dehonestovať ozbrojené sily, tak je na omyle. Ctím tradície, na ktorých sú postavené naše ozbrojené sily.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie