Denník N

Kiska prijal Gašpara a žiada od neho vysvetliť konšpiračné vyhlásenie

Andrej Kiska a policajný prezident. Foto – TASR
Andrej Kiska a policajný prezident. Foto – TASR

Policajný prezident už od štvrtka nevysvetlil, prečo sa podpísal pod podozrivé vyhlásenie.

Prezident Andrej Kiska dnes prijal policajného prezidenta Tibora Gašpara „v súvislosti s podporou vyhlásenia, ktoré je plné pochybných konšpiračných tvrdení a dezinformácií“. Denník N o tom informoval prezidentov hovorca Roman Krpelan.

„Dôveru v prácu polície ovplyvňuje aj to, ako vystupujú a akými názormi sa prezentujú jej najvyšší funkcionári. Očakávam, že pán Gašpar verejnosti vysvetlí, prečo podpísal toto vyhlásenie,“ povedal Kiska.

Gašpar sa k obsahu schôdzky nechcel vyjadrovať. „Neviem, ja som sa s ním nedohodol na tom, že by som sa vyjadroval. Bol som na stretnutí, to je všetko,“ povedal pre TASR.

Prezident policajného zboru je podpísaný pod vyhlásením NEF Hospodárskeho klubu o migrácii. Od štvrtka sa k tomu nevyjadril. Vysvetlenie od neho žiada aj Most-Híd – predseda strany Béla Bugár i ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Sprisahanie a mlčiaci policajný prezident

Policajné prezídium v pondelok Denníku N napísalo, že Gašpar sa k otázkam nebude vyjadrovať. Neodpovedá tak ani na otázky, či vyhlásenie podpísal, či súhlasí s názormi v ňom, či ide robenie politiky dohromady s funkciou policajného prezidenta a či sa vzdá svojej funkcie.

Vo vyhlásení sa píše o sprisahaní zahraničím platených mimovládnych organizácií alebo o tom, že médiá klamú. „Skutočne sme sa všetci vďaka korporátnym médiám a tzv. ‚slniečkarom‘ stali v úvodzovkách takými ‚ostýchavými‘ a v podstate zbabelými, že sa zdráhame jednoducho nazvať hlupáka – hlupákom, podliaka – podliakom, parazita – parazitom? Asi nie.“

Nevoľníci „vďaka ľudskoprávnemu imperializmu“

Vo vyhlásení sa píše, že Európania sú nevoľníkmi vo vlastnej krajine, „aj vďaka uplatňovaniu ‚ľudskoprávneho imperializmu‘ zo strany protinárodne orientovaných štruktúr“. Tie sa dajú identifikovať slovníkom „politická korektnosť, humanitárne bombardovanie“ a „obranná vojna na druhej pologuli“.

Klub hovorí, že má záujem sa politicky angažovať, hoci polícia by mala byť nezávislá.

Okrem Gašpara výzvu podpísal šéfredaktor skrachovaného Hospodárskeho denníka Peter Kasalovský, bývalý minister práce za HZDS Vojtech Tkáč, bývalý šéf VÚB a exposlanec HZDS Ján Gabriel či primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč, ktorého polícia vyšetruje pre podozrenie z trestného činu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie