Denník N

Danko sám živil tému kapitán bozkami a výzvou na Facebooku, teraz ho to potápa

Karikatúra – N
Karikatúra – N

Predseda SNS si najprv zavolal novinárov, aby im predviedol bozkávanie výložiek, potom upozornil diskutérov na Facebooku, že mu môžu nadávať, s potupou ho vypol a tému ďalej živí tlačovkou ministra, ktorá vyzerala ako školenie mužstva.

Začalo sa to ako nenápadná „papalášska“ kauzička, za niekoľko dní sa však zvrtla na hromadný výsmech predsedovi parlamentu na sociálnych sieťach a doteraz najväčší problém, aký Andrej Danko v politike zažil. Musel sa však prípad povýšenia predsedu SNS z desiatnika na kapitána vlastným ministrom skončiť takto, alebo k tomu prispel on sám nezvládnutou krízovou komunikáciou?

Na pochopenie podielu Danka a jeho poradcov na kauze, ktorá zrejme na istý čas poznačí jeho politickú kariéru, si treba zopakovať, čo vlastne predseda parlamentu od jej začiatku robil.

Ako Andrej Danko pobozkal kapitánske výložky

O tom, že minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) povýšil Danka na kapitána, informoval Denník N minulú stredu. Zároveň s článkom o Dankovi zverejnil text o tom, že Gajdošov predchodca Martin Glváč za podobných okolností povýšil premiéra Roberta Fica. Ten je napriek tomu doteraz v tieni kapitána Andreja Danka.

Informácie ešte v stredu prevzalo niekoľko veľkých spravodajských webov, televízie ich však v ten deň ešte nestihli spracovať. Na druhý deň však kauza prepukla naplno.

Zamotal sa sám

Prekvapivý zvrat priniesol brífing Andreja Danka vo štvrtok a to, že prišiel s kapitánskymi výložkami v krabičke – v živom vysielaní ich vybozkával, kauzu spájal s výročím pádu lietadla v Hejciach a svoje meno sám spojil s obrázkom satirického webu Cynická obluda, ktorý pri jeho fotke použil oplzlé slovo. Kauza „kapitána“ sa potom objavila aj v hlavných správach televízií, a to hneď medzi najdôležitejšími udalosťami, zabávali sa na nej ľudia na sociálnych sieťach aj opozícia.

„Do momentu, kým nezačal bozkávať výložky, som mal pocit, že ide o naplánovanú komunikáciu,“ hovorí Michal Novota, ktorý ako expert na politický marketing pracoval pre KDH, v prezidentskej kampani Karla Schwarzenberga, pre Andreja Babiša i pre SaS a momentálne je redaktorom časopisu .týždeň. Novota považuje pôvodný Dankov zámer dostať do popredia jeho úctu k armáde či k obetiam tragédie v Hejciach za vhodný nástroj, ako tému zvládnuť. Bozkávanie výložiek však už podľa neho „nebolo politicky ani ľudsky vhodné“.

Video: Andrej Danko ako Arnold Schwarzeneger

Zmazal profil a opäť sa zviditeľnil

Povýšenie na kapitána okorenené Dankovým bozkávaním výložiek spustilo vlnu ľudovej tvorivosti na sociálnych sieťach s desiatkami obrázkov, koláží, videí aj jeho falošných profilov.

Danko najskôr napísal na svoju fanpage, že nebude mazať ani vulgárne príspevky pod svojím statusom; keď sa ich však objavili stovky, profil zablokoval a doteraz nespustil. Pozastavenie konta na Facebooku ho cez víkend aj v pondelok dostalo opäť do médií. „Proaktívna“ mediálna politika SNS sa však neskončila. V pondelok Danka na ďalšom nečakanom brífingu obhajoval minister Gajdoš s dikciou trojhviezičkového generála a s argumentom, že „o rozkaze sa nediskutuje“. Napríklad manželky dôstojníkov vyzval, aby sa k povýšeniu Danka už nevyjadrovali.

Fica a ďalších povýšených členov Smeru si médiá a diskutéri všímajú len okrajovo. Kauzu komentovali stroho alebo vôbec a príhodu banalizovali. Tlačovku nezvolal nikto z nich.

Spustil snehovú guľu

„Teraz to pripomína snehovú guľu, ktorá sa nabaľuje, a nie premyslenú komunikáciu,“ myslí si Novota. V podobných prípadoch je podľa experta na politický marketing väčšinou cieľom nechať kauzu „vyšumieť“ a nie ju držať pri živote, ako to robí predseda SNS.

Ako vyzerala práca Dankovho tímu na riešení tejto kauzy, presne známe nie je a nie je ani jasné, ako vznikli nápady bozkávať výložky či vypnúť politikov profil na Facebooku.

Nie je známe ani to, do akej miery sa predseda parlamentu riadi odporúčaniami svojich poradcov. Andrejovi Dankovi pri komunikácii radí Lukáš Machala, šéf jeho poradcov a syn bývalého poradcu Roberta Fica, a šéfka komunikačného odboru parlamentu Zuzana Čižmáriková, ktorá mala predtým na starosti komunikáciu ministrov zdravotníctva za Smer Richarda Rašiho, Zuzany Zvolenskej i Viliama Čisláka.

SNS ani Dankova kancelária na otázky Denníka N neodpovedali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie