Denník N

Slovensko rozdelené školou

Tam, kde chýbajú kvalifikovaní ľudia, nepôjdu kvalitné investície, ani keď postavíte diaľnicu.

Ak chcete dôkaz, že kvalita vzdelania úzko súvisí s ekonomickým rozvojom, regionálnym aj rodinným, stačí sa pozrieť na výsledky celoslovenských testov pre piatakov. Rozdiel medzi žiakmi zo západu Slovenska a z lepšieho sociálneho prostredia oproti tým z východnejších regiónov a chudobných rodín je priepastný. A je tiež veľmi nebezpečný pre celú túto krajinu.

Samozrejme, nie je to vždy len o peniazoch, svoju úlohu zohrávajú aj schopnosti detí a prístup rodičov. Vzdelanec môže vzísť i z chatrče, ak má talent a jeho rodičia docenia význam vedomostí pre svoje dieťa. Tu však nejde o výnimky.

Ak nepredpokladáme, že chudobnejší a východniari sú od narodenia hlúpejší, musí mať ten štatisticky do očí bijúci rozdiel iné vysvetlenie. Nehovoriac o tom, že talent väčšinou zostane nevyužitý a snaha rodičov vyznie do prázdna, ak dieťa na získanie kvalitného vzdelania nemá podmienky alebo preň musí prekonať priveľké prekážky. Či už preto, lebo na to rodičia nemajú peniaze, alebo preto, lebo miestne vzdelávacie inštitúcie sú zúfalo nekvalitné. A to podľa prieskumu platí pre veľkú časť Slovenska.

U nás je to o to horšie, že sociálna a regionálna podmienenosť nevzdelanosti vytvára začarovaný kruh, z ktorého je čoraz ťažšie uniknúť. Nevzdelaní rodičia budú mať s oveľa väčšou pravdepodobnosťou aj nevzdelané deti; do miest, kde chýbajú kvalifikovaní pracovníci, nepôjdu kvalitné investície ponúkajúce lepšiu robotu a platy, ani keď tam postavíte diaľnicu.

Ak sa trend nezmení, celé sociálne skupiny a regióny sa budú prepadať do čoraz hlbšej biedy a frustrácie. Dôsledkom však bude čoraz chudobnejšia, rozdelenejšia a frustrovanejšia celá krajina a jediní, v kom to vyvolá uspokojenie, budú populisti a extrémisti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie