Denník N

Povýšenie Jahnátka a Pašku na plukovníkov je neplatné, už na to nemali vek

Pavol Paška a Ľubomír Jahnátek sa dôstojníkmi nestali, hoci im mimoriadne povýšenie podpísal minister obrany. Foto – TASR
Pavol Paška a Ľubomír Jahnátek sa dôstojníkmi nestali, hoci im mimoriadne povýšenie podpísal minister obrany. Foto – TASR

Bývalý minister obrany Martin Glváč v snahe urobiť z kolegov armádnych dôstojníkov podpísal rozkaz, ktorý mu zákon neumožňuje.

Martin Glváč pri rozdávaní dôstojníckych hodností politikom Smeru spravil vlani ako minister obrany rozhodnutie, ktoré mu neumožňuje ani zákon. Svojím rozkazom urobil plukovníka aj z bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku a bývalého ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

„Ako minister obrany som využil svoju kompetenciu, bola to súčasť štandardného povyšovania vojakov v zálohe,“ vysvetľoval to minulý týždeň Glváč, ktorý je dnes podpredsedom Národnej rady a šéfom poslaneckého klubu Smeru.

Zákon hovorí niečo iné. Jahnátek a Paška v čase prideľovania hodností už neboli vojakmi v zálohe, vojenskú hodnosť plukovníka teda nemohli dostať.

Obaja boli už na povyšovanie príliš starí. Branná povinnosť podľa zákona trvá len do konca kalendárneho roka, v ktorom občania dosiahnu 55 rokov. Následne sú z evidencie vojakov v zálohe vyradení. Paška mal v čase povýšenia na plukovníka 58 rokov, Jahnátek už 61.

„V prípade, že je vojak vyradený zo záloh a nie je ani výsluhový dôchodca, ani vojnový veterán, nie je možné ho mimoriadne povýšiť. Takýto rozkaz o povýšení by bol neplatný,“ potvrdzuje hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Iba pre vojakov a partizánov

Po dovŕšení 55. roku môžu hodnosti dostať len ľudia, ktorí slúžili v armáde ako profesionálni vojaci, alebo občania povolaní na takzvanú mimoriadnu službu, ktorá sa má využívať v krízových situáciách. Potom zostáva už len kategória vojnový veterán, kam patria len vojaci so skúsenosťou zo zahraničnej misie alebo napríklad účastníci protifašistického odboja.

Dlhoroční politici Ľubomír Jahnátek (exminister hospodárstva, pôdohospodárstva a predtým manažér v nitrianskej Plastike Juraja Širokého) a Pavol Paška (bývalý predseda Národnej rady a poslanec, predtým podnikateľ v zdravotníctve) nepatria do žiadnej z týchto kategórií.

Ľubomír Jahnátek v uniforme v roku 2015 si urobil na ministerstve obrany prvoaprílový žart, keď predstieral hygienickú kontrolu vojenského kurčaťa. Reprofoto – TA3
Ľubomír Jahnátek v uniforme v roku 2015 si urobil s ministrom obrany Glváčom prvoaprílový žart, keď predstieral hygienickú kontrolu vojenského kurčaťa. Reprofoto – TA3

Exminister Glváč na otázku, o aký zákon opieral svoje rozhodnutie povýšiť týchto politikov, neodpovedal.

Minulý týždeň vysvetlil len toľko, že išlo o bežné povyšovanie, z ktorého neplynú žiadne výsluhové dôchodky ani iné výhody.

„Tak, ako sa niekomu nemusí pozdávať nedávne udelenie štátnych vyznamenaní pánom prezidentom, rešpektujem aj ja, ak má niekto iný názor,“ dodal exminister.

Bezcenný rozkaz ministra

Glváč svojím rozhodnutím nespôsobil žiadnu škodu ani nezasiahol nikomu do osobnostných práv. V konečnom dôsledku len podpísal bezcenný papier.

Rozkaz o povýšení za bežných okolností putuje na okresné úrady, ktoré zodpovedajú za evidenciu obyvateľov pre prípad vojny. Úrad po doručení dokumentu zapíše pri občanovi jeho novú hodnosť.

V prípade Jahnátka a Pašku by však úradníci nemali čo zapísať, pretože ani jedného z nich by nemali evidovať ako vojaka v zálohe.

Paška ani Jahnátek sa v pondelok k svojmu povýšeniu nevyjadrili. Jahnátek minulý týždeň tvrdil, že na svoju hodnosť by mal v prípade mobilizácie nárok. Prešiel štandardnou vojenskou službou a následne bol niekoľkokrát na vojenskom cvičení, až získal hodnosť kapitána v zálohe.

„Pri posledných manévroch ma preškolili na náčelníka toxikologického laboratória v rámci východného vojenského okruhu. Pokiaľ by došlo ku konfliktu, tak pre moju špecializáciu sa aj tak počítalo s hodnosťou plukovníka,“ odpovedal Jahnátek.

Hodnosť miesto diplomu

Glváč rozhodol o mimoriadnom povýšení kolegov na poslednom rokovaní vlády pred vlaňajšími parlamentnými voľbami. Prečítal na ňom rozkazy, ktorými mimoriadne povýšil všetkých členov vlády, ktorí boli vedení ako vojaci v zálohe.

Dôstojníkmi sa stali napríklad aj minister kultúry Marek Maďarič či minister zahraničia Miroslav Lajčák – obaja sú plukovníkmi, rovnako ako premiér Robert Fico.

Pavla Pašku, ktorý bol v tom čase už len podpredsedom Smeru, k nim mohol Glváč zaradiť z akejsi solidarity. Paška sa vzdal funkcie predsedu parlamentu na jeseň 2014 po kauze predraženého CT prístroja do piešťanskej nemocnice, ktorý mala dodať jeho bývalá firma.

Glváč neskôr povedal, že bola škoda, že Paška skončil – žiadne pochybenie sa podľa neho nepreukázalo. „Keby som bol vedel tie skutočnosti, bol by som prvý, ktorý by mu to vyhováral,“ povedal vlani Glváč.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie