Denník N

Spravili detailnú snímku Zeme. Je ako záber s vysokým rozlíšením z nebies, hovoria vedci

Pohľad na Zem v HD z 15. januára tohto roku. Foto - NOAA/NASA
Pohľad na Zem v HD z 15. januára tohto roku. Foto – NOAA/NASA

Satelit ukazuje pohľad na obe Ameriky, Karibik a časť Afriky v doposiaľ najvyššom rozlíšení.

Iba včera doručil nový satelit GOES-16 (Geostationary Operational Environmental Satellite) dych vyrážajúci pohľad na Zem vo vysokom rozlíšení.

Zábery pochádzajú z minulej nedele a zobrazujú obe Ameriky, Mexiko, Argentínu, časť Afriky, ale aj pohľad na vychádzajúci Mesiac.

„Zverejnenie týchto prvých snímok je posledným krokom v novom veku satelitov určených na skúmanie počasia,“ píše Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) vo svojom vyhlásení. „Bude to ako zábery s vysokým rozlíšením z nebies.“

Satelit vypustili ešte v novembri minulého roku z floridskej Cape Canaveral Air Force Station. Na zemskú orbitu ho vyniesla raketa typu Atlas V.

GOES-16 predstavuje prvý zo série štyroch satelitov, zvyšné na orbitu Zeme ešte vypustia. Určené sú na monitorovanie zmien počasia a vylepšenie predpovedí búrok, výskytu tornád či hurikánov.

Zemské aj vesmírne počasie

Satelit skenuje zemeguľu každých 30 sekúnd, vybavený je tromi rôznymi typmi prístrojov: na pozorovanie Zeme, na pozorovanie Slnka a na meranie vesmírneho počasia. Pomocou nich zachytáva svoje prostredie v širšom spektre vlnových dĺžok a s až štvornásobne vyšším rozlíšením než jeho predchodcovia.

Vďaka tomu Národný úrad pre oceán a atmosféru a NASA dostanú nové snímky severnej hemisféry štyrikrát za hodinu a fotografiu Ameriky dokonca až každých päť minút.

Prístroje satelitu GOES-16. Foto - NASA
Prístroje satelitu GOES-16. Foto – NASA

Primárny prístroj sledujúci zemské počasie sa volá ABI (Advanced Baseline Imager). Zem sleduje v 16 rôznych vlnových dĺžkach; dve z nich sú vo viditeľnom spektre, desať v infračervenom a štyri v blízkom infračervenom spektre.

Výška geostacionárnej dráhy nad Zemou je 35 786 km. Aby satelit zobrazoval stále to isté miesto na Zemi, musí sa nachádzať presne nad rovníkom a obiehať kruhovou rýchlosťou 3,07 kilometra za sekundu. Cesta na toto miesto zo Zeme mu trvala asi okolo dvoch týždňov.

Geostacionárna družica obieha okolo Zeme synchrónne s jej rotáciou. Výsledkom toho zobrazuje stále to isté miesto na Zemi a môže sa použiť na prípravu časozberných animácií, napríklad počasia. FOTO - Wikipedia / Brandir
Geostacionárna družica obieha okolo Zeme synchrónne s jej rotáciou. Foto – Wikipedia/Brandir

GOES-16 ešte nemá stanovenú konečnú polohu, Národný úrad pre oceán a atmosféru ju oznámi až v máji tohto roku. Ďalším satelitom vypusteným na zemskú orbitu má byť GOES-17, ktorý na jar budúceho roku nahradí jeden zo starších satelitov typu GOES. Vedci už pracujú na jeho vývoji.

Ako aj predošlé typy satelitov GOES, aj GOES-16 používa Mesiac na svoju kalibráciu. Foto - NOAA/NASA
Ako aj predošlé typy satelitov GOES, aj GOES-16 používa Mesiac na svoju kalibráciu. Foto – NOAA/NASA
Polostrov Yukatán. Foto - NOAA/NASA
Polostrov Yukatán. Foto – NOAA/NASA
Pohľad na snehové zrážky nad severnou Amerikou. Foto - NOAA/NASA
Pohľad na snehové zrážky nad Severnou Amerikou. Foto – NOAA/NASA
GOES-16 dovidí až na okraj Afriky. Foto - NOAA/NASA
GOES-16 dovidí až na okraj Afriky. Na obrázku je možné pozorovať prach, ktorý vietor odnáša z jej pobrežia. Foto – NOAA/NASA
Karibik. Foto - NOAA/NASA
Karibik. Foto – NOAA/NASA
Pohľad na Kaliforniu. Foto - NOAA/NASA
Pohľad na Kaliforniu. Foto – NOAA/NASA
Oblakmi zahalená Argentína. Foto - NOAA/NASA
Oblakmi zahalená Argentína. Foto – NOAA/NASA

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie