Denník N

Zajac bude radiť Sulíkovi s reformou zdravotníctva

Foto N
Foto N

Opozičná SaS chce do konca roka pripraviť reformu zdravotníctva.

Po Ivanovi Miklošovi sa do verejného života vracia aj bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Stal sa členom tímu opozičnej SaS pre zdravotníctvo. Tak ako Mikloš, aj Zajac odmieta, že je to jeho návrat do politiky.

Prečo potom prijal ponuku opozičnej SaS? „A prečo by som ju neprijal,“ povedal Zajac.

Systém podľa neho nefunguje, sú nespokojní pacienti, lekári aj sestry, a to treba zmeniť, dodal.

Kandidovať nebude

Predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude tento rok viesť tím pre zdravotníctvo, povedal, že Zajac nebude v ďalších parlamentných voľbách kandidovať za SaS.

Sulík je zatiaľ dočasným šéfom tímu, len na tento rok. Na tlačovej besede však povedal, že Zajac nebude ani v budúcnosti novým tímlídrom pre zdravotníctvo.

Prečo ho oslovil? „Je to jediný človek, ktorý citeľne a dobrým smerom pohol zdravotníctvo,“ povedal Sulík.

Aj Zajac vylučuje, že by sa chcel do politiky vrátiť. Bol ministrom zdravotníctva v druhej vláde Mikuláša Dzurindu za ANO. Ani vtedy nebol členom strany, len nominantom.

Presadil napríklad to, že záchranky už neboli súčasťou nemocníc, oddlžilo sa za neho zdravotníctvo cez Veriteľa a zdravotné poisťovne sa stali akciovými spoločnosťami.

Zajacove 20-korunáčky

Najviac si ho však ľudia spájajú s poplatkami v ambulanciách a nemocniciach. V ambulancii sa platilo 20 korún a v nemocnici 50. Smer poplatky hneď po nástupe k moci zrušil.

Zajac však dnes hovorí, že v jeho veku sa už do politiky nevracia. A prijal by ponuku stať sa ministrom? „Skoro naisto viem, že takúto ponuku nedostanem, a som rád,“ povedal Zajac.

Okrem Zajaca je v tíme SaS aj poslankyňa SaS Jana Cigániková, ktorá je aj v parlamentnom zdravotníckom výbore, Iveta Pospíšilová, ktorá je za SaS v Dozornej rade Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, bývalý viceguvernér NBS Martin Barto, ktorý bol v minulosti v Dozornej rade štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a lekárnik Martin Pilník.

Čo chcú zmeniť

Konkrétne zmeny, ktoré by chceli v reforme presadiť, zatiaľ veľmi Sulík nehovorí. Chcú ju pripravovať tento rok. Zatiaľ povedal, ako by chceli zmeniť financovanie. Chceli by zaviesť zdravotný odvod deväť percent zo všetkých príjmov až po strop 10-násobok životného minima – dnes okolo dvetisíc eur v zmysle odvodového bonusu.

Kto zaplatí 180 eur mesačne, si svoju solidárnu povinnosť splnil. „Zrušili by sme minimálne odvody živnostníkov, platby štátu a iné nesystémové prvky,“ dodáva SaS.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie