Denník N

Žitňanská: Gašparov podpis pod konšpiráciami podkopáva dôveryhodnosť polície

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská hovorí, že za policajného prezidenta je zodpovedný minister vnútra.

Ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) sa nepáči podpis policajného prezidenta Tibora Gašpara pod vyhlásením o migrácii, ktoré je plné konšpirácií.

„Som presvedčená, že pozícia policajného prezidenta vyžaduje zdržanlivosť, pokiaľ ide o vyjadrovanie politických názorov, a jednoducho to podkopáva dôveryhodnosť polície,“ povedala Žitňanská v rádiu Expres. „Z môjho pohľadu takýto podpis vyžaduje vysvetlenie, schovávať sa nemá význam. Žiaľ, neprišlo, ale politicky zodpovedný je minister vnútra,“ hovorí ministerka.

Gašpara si z dôvodu vyhlásenia v pondelok zavolal prezident Andrej Kiska a tiež povedal, že „očakávam, že pán Gašpar verejnosti vysvetlí, prečo podpísal toto vyhlásenie“.

Gašpar však odkázal, že nič vysvetľovať nebude. „Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar sa k otázkam vyjadrovať nebude, vzhľadom na tendenčnosť vašich článkov,“ napísali v utorok z policajného prezídia Denníku N.

O Gašparovi ešte bude hovoriť s Kaliňákom

Žitňanská povedala, že sa o Gašparovi bude ešte rozprávať s ministrom Robertom Kaliňákom, ale „necítim potrebu vstupovať do kompetencií môjmu kolegovi vo vláde“.

Gašparove konšpirácie sa nepáčia ani predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi, tiež však zatiaľ nebude žiadať Gašparov odchod. „Ak prezentované názory, pod ktorými je podpísaný aj policajný prezident Gašpar, z ľudskoprávneho hľadiska ovplyvnia výkon jeho funkcie, budeme vedieť, čo je našou úlohou, a budeme konať,“ napísala hovorkyňa strany Klára Debnár.

Žitňanská ešte dodala, že dlhodobo hovorí, že dôveryhodnosť inštitúcií stojí a padá aj na tom, kto ich vedie. V minulosti už povedala, že by mal z funkcie odísť aj samotný Kaliňák pre kauzu Bašternák.

Najhorší sú ľudskoprávni imperialisti a protinárodné štruktúry

Gašpar podpísal vyhlásenie NEF Hospodárskeho klubu, ktoré hovorí o tom, že migrácia je „precízne politicky a mediálne organizovaný stret s našou európskou civilizáciou“. Signatári sa vo vyhlásení pýtajú, či „skutočne sme sa všetci vďaka korporátnym médiám a tzv. ‚slniečkarom‘ stali v úvodzovkách takými ‚ostýchavými‘ a v podstate zbabelými, že sa zdráhame jednoducho nazvať hlupáka – hlupákom, podliaka – podliakom, parazita – parazitom. Asi nie“.

Kaliňák sa Gašpara zastal ešte minulý týždeň. „Ak redaktori Denníka N nevidia rozdiel medzi politickým angažovaním a angažovaním sa v rámci občianskeho združenia NEF Hospodárskeho klubu, nemáme dôvod sa k tomu vyjadrovať,“ napísal jeho hovorca. Vo vyhlásení sa pritom píše, že „náš klub bez akéhokoľvek ostýchania sa verejne zaoberá politikou“ alebo „náš klub nevytvára nejaké sprisahania, ako sme svedkami u mnohých zahraničím platených mimovládnych organizácií“.

Médiá tiež podľa klubu iba klamú a nepáči sa mu ani ľudskoprávna agenda. Vo vyhlásení napísali, že Európania sa stávajú nevoľníkmi vo vlastnej krajine „aj vďaka uplatňovaniu ‚ľudskoprávneho imperializmu‘ zo strany protinárodne orientovaných štruktúr“ a „aby sme tieto štruktúry identifikovali, musíme poznať ich slovník, tým sú eufemizmy ako, je ‚politická korektnosť‘, ‚humanitárne bombardovanie‘, ‚obranná vojna na druhej pologuli‘“, prípadne ďalší skvost: „Zákerný nepriateľ napadol naše lietadlá, pokojne bombardujúce jeho dediny a mestá.“

Možno nový policajný prezident

Vláda by podľa legislatívneho plánu mala do pol roka zmeniť spôsob voľby policajného prezidenta. Žitňanská povedala, že pre Most-Híd je to priorita. Ministerka chce, aby vymenovaniu prezidenta predchádzalo jeho verejné vypočutie v parlamentnom výbore. Tiež si myslí, že Gašpar by mal po zmene zákona skončiť a malo by dôjsť k menovaniu policajného prezidenta po novom. „Podľa mojej mienky by to bolo správne.“ V koalícii však o tom ešte len budú rokovať.

Premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko na otázky o Gašparovi neodpovedali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie