Denník N

Dediny znečisťujú vzduch aj v mestách, táto zima je mimoriadne špinavá

Smog v Liptovskom Hrádku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Smog v Liptovskom Hrádku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viacero miest má v posledných dňoch veľké problémy so smogom. Januárové teploty sú veľmi nízke, ľudia z dedín preto viac kúria a znečisťujú vzduch v okolí.

Obyvatelia viacerých miest musia v týchto dňoch dýchať mimoriadne špinavý vzduch. Za posledné roky nikdy neboli také výrazné podmienky na vznik smogu na veľkej časti Slovenska.

Od januára sú hlavne nočné teploty veľmi nízke, ľudia preto najmä na dedinách viac kúria drevom alebo uhlím. Počasie je nepriaznivé, vzduch, znečistený prachovými časticami zo spaľovania tuhých palív, sa takmer vôbec nehýbe a koncentruje sa v ňom omnoho viac prachových častíc, ako je bežné.

Mestá sú v tom takmer nevinne

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na utorok už niekoľký deň varovanie pred znečistením prachovými časticami, tentokrát aj pre Nitru, Košice, Trenčín či Žilinu. V novembri bol veľmi prašný vzduch napríklad aj v Banskej Bystrici.

„Mesto samotné na to nemá až taký vplyv. Nemusia vôbec kúriť palivom. Skôr predmestia a okolité dediny kúria tuhými palivami pre nízke teploty viac, ako je normálne,“ hovorí Viliam Pätoprstý z odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ.

Hlavným faktorom smogu v zime tak nie sú najmä splodiny z áut alebo z fabrík, ktoré majú na komínoch filtre, ale najmä kúrenie tuhým palivom.

Kvetoslava Koppová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici hovorí, že počas minulých zím nebol smog v takomto rozsahu a počas tejto zimy sú zlé podmienky napríklad aj v Česku, Maďarsku a Francúzsku.

Prach sa pre inverziu teraz podľa Koppovej hromadí tam, kde sa pohybuje veľa ľudí. „Z hľadiska rozptylu znečisťujúcich látok sú najnepriaznivejšie podmienky v údolných častiach miest a obcí, v blízkosti frekventovaných ciest, v husto zastavanom území, ktoré bráni prirodzenému prevetrávaniu.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prašný vzduch bude až do konca mesiaca

Znečistený vzduch bude trápiť viaceré mestá, kde poriadne nezafúka, až do konca januára. Potom by sa malo otepliť, dovtedy podľa Pätoprstého nemôžeme čakať zlepšenie podmienok.

SHMÚ vydal varovanie pre častice PM10, ktoré sú menšie ako 10 mikrometrov. Tie však podľa Pätoprstého obsahujú v 80 percentách lokalít aj menšie a nebezpečnejšie častice PM2,5.

„Častice PM10 majú krátku životnosť, sú relatívne ťažké, doletia niekoľko desiatok metrov a padnú na zem. Častice PM2,5 doletia stovky metrov a často až kilometre. Stačí, aby bolo pri meste niekoľko dedín, kde sa výrazne kúri,“ vraví Pätoprstý.

Ľudia pre prach umierajú

Prachové častice sú pre ľudí veľmi nebezpečné, na Slovensku ich vinou každý rok zomrie predčasne asi šesťtisíc ľudí.

Najcitlivejšie reagujú na znečistený vzduch prachovými časticami starší ľudia, alergici, astmatici, malé deti, ľudia s ochorením dýchacích ciest a srdca, tehotné ženy. „Znečistenie sa môže prejavovať dráždením slizníc, očí, nosa, bolesťami hlavy a kašľaním.“

„Odporúča sa vtedy obmedziť pohyb vonku, skrátiť vetranie, obmedziť fyzický pohyb či nepíliť a nebrúsiť,“ hovorí Pätoprstý.

Väčšie prachové častice s veľkosťou okolo 10 mikrometrov človek vdychuje do horných dýchacích ciest. Tie lokálne podráždia podľa tvaru či zloženia. Môžu totiž obsahovať aj biologické a chemické látky, podľa ktorých ďalej pôsobia na organizmus. Dráždia alebo oslabujú aj sliznicu horných dýchacích ciest.

„Sliznica so samočistiacou schopnosťou sa stáva citlivou a ľahšie na poškodenú sliznicu nasadajú rôzne infekcie. Teraz v chrípkovom období, keď koluje mnoho baktérií a vírusov, sú takto sliznice oslabené,“ vysvetľuje Katarína Slotová, vedúca Národného referenčného centra pre hodnotenia vplyvu voľného ovzdušia a ovzdušia vnútorných priestorov nevýrobného charakteru na zdravie populácie.

Smog nad U.S.Steel Koššice. Ilustračné foto - TASR
Smog nad U. S. Steel Koššice. Ilustračné foto – TASR

Menšie častice sú nebezpečnejšie

Drobné neviditeľné častice pôsobia okamžite, no niektorí ľudia sú na ne citlivejší. Pre zdravie sú rizikovejšie najmenšie častice pod 2,5 mikrometra, ktoré ľudia vdychujú až do dolných dýchacích ciest. Odtiaľ sa môžu dostať cez krv do celého tela.

„Ovplyvňujú dýchanie, môžu znížiť vitálnu kapacitu pľúc, sú dráždivé, zápalové, majú vplyv na samočistiacu schopnosť dolných dýchacích ciest.“ Ako veľmi, to podľa Slotovej závisí od ich množstva, obsahu, odolnosti organizmu a už existujúcich chronických ochorení. V tele sa podľa obsahu častíc môžu buď ukladať, alebo sú vylúčené.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie