Denník N

Ohrozené euro-americké vzťahy

Ilustrácia - Vizár
Ilustrácia – Vizár

Niektorí z najstarších a najbližších európskych spojencov Ameriky sa obávajú, že Trumpov Biely dom ich nielen zanedbáva, ale v skutočnosti sa ich postavenie a inštitúcie dokonca snaží podkopať.

Robíme takú zahraničnú politiku, ktorá je vyjadrením viery v demokraciu, ktorú vyznávame. Robíme, čo môžeme, aby sme povzbudili slobodné štáty po celom svete, aby sme pomohli trpiacim a sužovaným v cudzích krajinách a aby sme posilnili demokratické národy proti agresii.“ To sú vety zo Správy o stave únie, ktorú v roku 1949 predniesol Harry S. Truman.

Nikto, až na Trumpa

Hoci prezident Truman povedal tieto slová pred takmer sedemdesiatimi rokmi, každý ďalší americký prezident si ich, či už vedome alebo nie, zobral k srdcu. Myšlienky, že by Spojené štáty mali „posilniť demokratické národy proti agresii“ a udržiavať sieť „slobodných štátov a slobodných národov“ po celom svete, viedli k vytvoreniu silných aliancií v Ázii, ako aj k vytvoreniu množstva transatlantických a európskych inštitúcií, ktoré udržali Európu bezpečnú, slobodnú, prosperujúcu a v spojenectve so Spojenými štátmi: sú to najmä Severoatlantická aliancia, Rada Európy a Európska únia.

Niektoré tieto inštitúcie stáli Spojené štáty veľa peňazí, ale pretože tvoria jadro americkej moci vo svete – pretože americkí spojení po celom svete zdieľajú americké hodnoty a záujmy –, žiadna americká administratíva sa ich za sedem desaťročí nepokúsila podkopať.

Donald Trump je iný prípad. Trump jasne povedal, že sa už viac nezaujíma o propagáciu americkej „viery v demokraciu“ či o Ameriku, ktorá udržiava zvláštne vzťahy so „slobodnými štátmi a slobodnými národmi“. Už vieme, že si predstavuje takú Ameriku, ktorá robí dohody v mene úzko definovaných národných záujmov. Ale zájde ďalej?

Prví na rane

V posledných týždňoch sa začali niektorí z najstarších a najbližších európskych spojencov Ameriky obávať, že Trumpov Biely dom ich nielen zanedbáva (čo sa v minulosti stávalo celkom často), ale v skutočnosti sa ich postavenie a inštitúcie dokonca snaží podkopať. Najviac ich znepokojuje spojenie medzi Trumpom, jeho hlavným stratégom Stephenom K. Bannonom a Breitbart News, internetovou stránkou, ktorú Bannon riadil, kým neodišiel k Trumpovi. V opojení z úspechu v USA sa teraz Breitbart News snaží monetizovať antiimigračný a rasistický sentiment aj v Európe: propaguje ho, predáva ho a využíva ho na podporu populistických politikov, ktorí sú k NATO skeptickí tak ako Trump a ktorí by najradšej zrušili aj Európsku úniu.

Prvé na rane sú Nemecko a Francúzsko, krajiny, kde sa tohto roku uskutočnia voľby. Breitbart News oznámili, že majú v úmysle vytvoriť aj nemecko- a francúzskojazyčné stránky. Svetonázor týchto budúcich serverov sa dá ľahko predvídať: Breitbart News dáva už dnes veľký priestor Národnému frontu, radikálnej, krajne pravicovej francúzskej strane, ktorá je otvorene financovaná z Ruska a ktorá okrem iných vecí obhajuje zrušenie NATO a francúzsky odchod z Európskej únie. Krátko po amerických voľbách Marion Maréchal-Le Pen, neter líderky Národného frontu Marine Le Penovej, na Twitteri napísala: „Prijala som pozvanie od Stephena Bannona, šéfa prezidentskej kampane na spoluprácu.“

Breitbart taktiež často a súhlasne cituje novú nemeckú antiimigračnú stranu Alternatíva pre Nemecko a čitateľom ponúka titulky a články vytvorené výlučne z útokov na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Podporuje Bannon rapídny rast AfD tak, ako podporuje Národný front? AfD má tiež lídrov, ktorí vyjadrujú obdiv k Rusku, hlbokú nechuť k Spojeným štátom a skepticizmus k NATO.

Otázkou je, či Trump podporuje protiamerických politikov. To nevieme, ale existuje niekoľko dôvodov, prečo by to tak mohlo byť. Odpoveď môže spočívať v Trumpovom nihilizme, v Trumpovej vlastnej viere v obnovujúcu moc krízy a násilia („Keď ekonomika narazí, keď krajina príde do úplného pekla… budú tu nepokoje, aby sme sa vrátili, kde sme boli, keď sme boli veľkí“) a možno tiež v blízkych vzťahoch súčasného Bieleho domu k Rusku.

Komu bude načúvať

Samozrejme, deštrukcia transatlantického spojenectva a Európskej únie by mohla spôsobiť neistotu a zníženie životnej úrovne Európanov, nehovoriac o násilí či reálnom chaose. Samozrejme, nestabilita v Európe nie je v záujme ani americkej politiky, ani amerického biznisu. Ale niektorí z toho môžu profitovať. Rusko by sa opäť raz mohlo stať veľkým európskym hráčom. Na katastrofe by mohli zarobiť plutokrati – ako je známe, hedžové fondy dávajú prednosť nestabilite. V časoch revolúcie sa môžu k moci dostať všetky neočakávané typy ľudí.

Samozrejme, v Trumpovom tíme sú aj ľudia, ktorým sa myšlienka chaosu v Európe nebude páčiť. Je ťažké predstaviť si, že by ministrov obrany a zahraničia Jamesa N. Mattisa a Rexa Tillersona tešil kolaps NATO. Ale preto, že nikto nevie, koho bude nový prezident počúvať, sa už Angela Merkelová podľa jedného nemeckého týždenníka začala „pripravovať na najhoršie“.

Je to existenčný moment pre európskych lídrov, väčšina ktorých len začína uvažovať nad faktom, že Rusko chce euro-americké spojenectvo zničiť.

Budú sa musieť niekoľko generácií po Trumanovi pripraviť na to, že to chce aj americká vláda?

© Washington Post

Autorka ja americká historička a novinárka

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie