Denník N

Exminister Glváč otočil a popiera, že povýšil Jahnátka s Paškom

Glváčov obrat môže súvisieť so zistením, že na pridelenie plukovníckych hodností Ľubomírovi Jahnátkovi a Pavlovi Paškovi nemal právo. Ani jeden z nich už na to nemal vek.

Keď sa Denník N minulý štvrtok pýtal Ľubomíra Jahnátka, či aj jeho bývalý minister obrany Martin Glváč povýšil na dôstojníka, reagoval pobavene. „Áno, už to viete? Povýšili ma z kapitána na plukovníka,“ povedal exminister pôdohospodárstva.

Povýšenie Jahnátka a ďalších členov druhej vlády Roberta Fica nezapieral ani Glváč, ktorý to označil za štandardné povyšovanie vojakov v zálohe.

O deň neskôr redaktorka Denníka N Monika Tódová zdieľala na Facebooku článok o tom, že Glváč urobil plukovníka aj z odstaveného politika Smeru Pavla Pašku. Exminister obrany jej v komentári napísal: „Chcel som aj vás, Lipšica a ďalších smskujúcich ‚nezávislých‘ novinárov a čistých politikov, len som nevedel prečo.“

Prešiel víkend a súčasný podpredseda parlamentu už hovorí o povyšovaní niektorých kolegov zo Smeru niečo iné. V pondelok pre denník Nový čas i televíziu Markíza povedal, že Pašku a Jahnátka určite nepovýšil.

Ešte v piatok pri zverejnení informácie o povýšení Pavla Pašku reagoval Glváč komentárom, že by povýšil aj novinárov, keby mal dôvod.
Ešte v piatok pri zverejnení informácie o povýšení Pavla Pašku reagoval Glváč na Facebooku komentárom, že by povýšil aj novinárov, keby mal dôvod.

Príliš starí na službu

Exminister rozpor s predchádzajúcimi vyhláseniami už nijako nevysvetlil, na otázky Denníka N v utorok nereagoval. Jeho obrat súvisí zrejme so zistením, že na povýšenie Pašku a Jahnátka nemal právo.

Poslanec Miroslav Beblavý ako prvý upozornil, že ich povýšenie je neplatné. V čase povýšenia mali viac než 55 rokov, čo je vek, keď sa končí branná povinnosť. Nemohli byť už teda evidovaní ako vojaci v zálohe a dostávať vojenské hodnosti.

„V prípade, že je vojak vyradený zo záloh a nie je ani výsluhový dôchodca, ani vojnový veterán, nie je možné ho mimoriadne povýšiť. Takýto rozkaz o povýšení by bol neplatný,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Denník N sa následne Glváča spýtal, o aký zákon opieral svoje rozhodnutie dať plukovnícku hodnosť obom politikom. Exminister neodpovedal, pre Nový čas a Markízu však už odpovedal, že Jahnátka s Paškom nepovyšoval.

Zmätočný rozkaz

Glváč za tento svoj krok zrejme nemôže niesť žiadne právne dôsledky. Svojím rozhodnutím nespôsobil žiadnu škodu ani nezasiahol nikomu do osobnostných práv. Podpísal len bezcenný papier.

Rozkaz o povýšení za bežných okolností putuje na okresné úrady, ktoré zodpovedajú za evidenciu obyvateľov pre prípad vojny. Úrad po doručení dokumentu zapíše pri občanovi jeho novú hodnosť.

V prípade Jahnátka a Pašku by však úradníci nemali čo zapísať, pretože ani jedného z nich by nemali evidovať ako vojaka v zálohe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie