Denník N

Manžela liečili z rakoviny vitamínom C. Pozostalá hovorí, že to funguje, onkológovia sú proti

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Môžu byť vysoké dávky vitamínu C vhodnou podpornou liečbou klasických onkologických postupov? Vedec a onkológovia hovoria, že nie. Farmakológ a viacerí lekári to však pripúšťajú.

Na počiatku, keď sa objavili prvé zdravotné komplikácie, to nevyzeralo tak zle. Manžel Slávky Čabákovej vyhľadal lekársku pomoc, lebo ho trápili problémy s pohybom. Po sérii vyšetrení mu zistili, že má zhubný nádor na mozgu, ktorý tlačí na centrá pohybu.

Nasledovala chemoterapia a rádioterapia, no nádor, ktorý sa nedal operovať, sa stále zväčšoval. Zúfalá dvojica hľadala iné riešenia a rozhodla sa vyskúšať liečbu vitamínom C. Podáva sa priamo do žily a vo vysokých dávkach.

„Po troch mesiacoch, čo bral manžel céčko, sa mu nádor zmenšil o polovicu,“ vraví Slávka Čabáková, keď spomína na nedávnu manželovu liečbu. Hovorí, že lekári o liečbe vitamínom C nechceli ani počuť, tak sa dvojica vrátila aj k chemoterapii. „Manželovi sa potom oslabil imunitný systém, všetko začalo nanovo blbnúť, choroba mala veľký progres. Onedlho nato zomrel.“

Mal 44 rokov, od diagnózy po úmrtie uplynul rok a štyri mesiace.

Slávka Čabáková je pevne presvedčená, že liečba onkologických pacientov vitamínom C vo vysokých dávkach funguje. „Po troch týždňoch či mesiaci začal manžel cvičiť s činkou, krvné testy mal v poriadku, mal peknú pleť a opäť dostal chuť do života,“ vraví mi a dodáva.

„Myslím si, že ak sa choroba podchytí včas, ľudia sa z toho vďaka céčku dostanú, hoci veľmi záleží na imunitnom systéme daného pacienta. Dodnes ľutujem, že sme pristúpili na chemoterapiu.“

Slávka Čabáková verí, že ak by sa manžel liečil iba céčkom, možno by ešte žil.

Bezplatné konzultácie

Informácie o liečbe céčkom poskytoval dvojici patológ Ján Popaďák z Vranova nad Topľou. „Robím to mimo mojej pracovnej doby a v osobnom voľne. Poskytujem len bezplatnú konzultáciu, podávanie vitamínu C si pacienti riešia vlastnou cestou,“ odpovedal nám lekár na otázku, či liečbu poskytuje v rámci svojej praxe.

Vraví, že s podávaním vitamínu C začal asi pred piatimi rokmi, najprv u seba a v rodine, „ako prevenciu ochorení“. Neskôr pribudli aj pacienti – rodinní známi a ich známi, okruh osôb sa postupne rozširoval. „Počet pacientov za ten čas určite presiahol stovku,“ podotýka.

Pani Čabáková si služby lekára nemôže vynachváliť. „Klobúk dole pred ním. Keby všetci lekári mali taký prístup ako on, všetko by bolo inak. Je to úžasný človek, človek s veľkým ‚Č‘. Nevzal od nás ani cent. Ľuďom chce naozaj pomôcť.“

O účinkoch liečby

Ako vitamín C s rakovinou bojuje, nevedela pozostalá presne povedať. „Viem, že to zabíja rakovinové bunky,“ hovorí.

Patológ Popaďák tvrdí, že vitamín C vo vysokých dávkach, ktorý sa pichá priamo do žily, chráni zdravé bunky antioxidačným účinkom a podporuje protinádorovú imunitu. „Na niektoré typy nádorových buniek pôsobí prooxidačne, blokuje ich množenie a vedie k ich zničeniu,“ hovorí Popaďák.

Vysvetľuje, že antioxidačné, imunoregulačné a protizápalové účinky sú zásadné pre zvýšenie kvality života onkologicky chorého pacienta a zníženie nežiaducich účinkov štandardnej chemoterapie a cielenej biologickej liečby.

Image of cancer woman having support of her family
Foto – Fotolia

Lekár Popaďák hovorí, že pacienta nikdy neodrádzal od chemoterapie, prípadne inej onkologickej liečby. „Liečbu vitamínom C považujem len za doplnkovú liečbu k tej štandardnej,“ povedal.

„Pacienti si liečbu veľmi pochvaľujú. Je veľa pacientov, ktorým som liečbu aplikoval a ktorí sú dnes zdraví, respektíve v remisii,“ hovorí o svojich výsledkoch lekár z Vranova. Sám však prízvukuje, že prevažná väčšina pacientov kombinovala liečbu céčkom s chemoterapiou.

Farmakológ vidí podporu imunity

Farmakológ Ján Kyselovič súhlasí s názorom, že vitamín C má priaznivé účinky na imunitu pacientov. „Vitamín C však nemožno podávať ako liek na rakovinu, lebo na to nemá schválenú indikáciu,“ dodal vedúci oddelenia farmakologickej propedeutiky na Farmaceutickej fakulte UK v Bratislave.

Na otázku, či veľké množstvo vitamínu C, ktoré pacient prijme, len nevymočíme, farmakológ povedal: „Niečo sa vymočí, ale nie všetko. Vieme, že sú orgány, ktoré vychytávajú 50- až 100-násobne viac vitamínu C ako iné orgány.“

Keďže vitamín C podporuje imunitu, mohol by sa podľa Kyseloviča uplatniť ako doplnková liečba onkologických pacientov: „Netvrdím, že to pomôže každému, ale podľa mňa to nikomu neublíži tak, že by to nemohol brať.“

Prednosta Onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Olomouci Bohuslav Melichar je, naopak, striktne proti používaniu vítamínu C pri liečbe rakoviny. Na rozdiel od farmakológa považuje podanie lieku mimo štandardne schválené klinické štúdie za postup neetický a „non lege artis“, čiže v rozpore so súčasnými poznatkami zdravotníckej vedy. „Platí to aj pre prípady, keď je vitamín C podávaný ako ‚doplnok‘ štandardnej protinádorovej liečby,“ hovorí český onkológ.

„Na základe istých teoretických úvah si viem predstaviť, že podanie vysokých dávok vitamínu C negatívne ovplyvní prognózu chorých s nádorom a zhorší účinnosť štandardnej protinádorovej liečby,“ dodáva onkológ Melichar.

Farmakológ z UK vysvetlil mechanizmus účinku vitamínu C tak, že zlepšuje imunitný systém, ktorý chráni zdravé tkanivo a likviduje to, čo je v tele patologické.

Molekulárny biológ Peter Celec na to hovorí, že imunitnú reakciu spustí aj obyčajný úraz. To, že niečo stimuluje imunitu, podľa neho automaticky neznamená, že je to aj vhodné na liečbu (onkologických) pacientov.

Náklady na liečbu

Onkológ Jozef Mardiak hovorí, že by onkologickému pacientovi liečbu vitamínom C nepodal. „Vysvetlil by som mu, že neexistuje žiadny seriózny dôkaz o účinnosti tohto lieku, a preto mu ho nemôžem dať,“ vraví Mardiak, ktorý je prednostom II. onkologickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Národného onkologického ústavu.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozef Mardiak, prednosta II. onkologickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Národného onkologického ústavu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sme lekára Popaďáka konfrontovali s námietkou, že liečba, o ktorej pacientom radí, podľa viacerých odborníkov neúčinkuje, trval na svojom názore. „Ak sa pacient poctivo lieči a nenastáva úspech terapie, ba naopak, jeho stav sa rapídne zhoršuje, odopriete mu možnosť tejto liečby? Ak máme možnosti a schopnosti pacientovi uľahčiť alebo aspoň zmierniť jeho trápenie, nemali by sme váhať a takéto možnosti mu ponúknuť.“

Lenže v prípade, že liečba neúčinkuje – ako tvrdí slovenský onkológ –, nevytvárame u pacientov iba falošné nádeje? Navyše je liečba drahá. „U nás stojí jedna ampulka 22 eur, v Nemecku od 7 do 9 eur. Viem o rodine, ktorá za látku dala takmer 10-tisíc eur, a pacient zomrel,“ povedal Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Na celý prípad liečby rakoviny vysokými dávkami vitamínu C nás pred niekoľkými týždňami upozornil.

Sú zúfalí, chytia sa čohokoľvek

Redaktorka Denníka N Jana Shemesh, ktorá sa niekoľko rokov lieči na leukémiu v Izraeli, kde žije, priznáva, že sa na liečbu vitamínom C tiež pýtala. „Traja lekári mi povedali, že je to totálna hlúposť.“

Dodala však, že pacientov, ktorí sa k liečbe odhodlajú, ľudsky chápe. „Niekomu chemoterapia zaberie hneď, niekto sa – s prepáčením – uvracia takmer k smrti a nič. Na pacientovi je hrozný tlak. Bavíme sa o fatálnom ochorení, o tom, že sú ľudia, ktorí vzali desať kôl chemoterapie a nemajú absolútne žiaden výsledok. Sú zúfalí, a tak sa chytajú čohokoľvek.“

Shemesh hovorí, že je v kontakte so slovenskými pacientmi, ktorí chcú rady, ako sa liečiť v Izraeli, kde je zdravotníctvo na vyššej úrovni. „Z tých ľudí cítim, že lekári, ktorí ich liečia, s nimi nevedia o chorobe komunikovať. Nevysvetlia im to dobre, nemajú na nich čas, niekedy sú nepríjemní. Potom sú ľudia zúfalí a hľadajú niekoho, kto ich vypočuje a kto im ponúkne hoci aj vitamín C. Dúfajú, že im to môže zabrať.“

Jana Shemesh hovorí, že nikdy nebola v takom štádiu, aby uvažovala o liečbe céčkom. „Chodila som na akupunktúru – viem, hovorí sa, že je to hlúposť a iba placebo. Ale vtedy mi pomohlo, že sa ma dotýkal človek bez toho, aby mal na rukách gumené lekárske rukavice.“

Trestný čin

Výskum liečby rakoviny vitamínom C siaha do 70. rokov minulého storočia, vysvetľuje onkológ Štefan Korec. Tri roky pôsobil na Národnom onkologickom ústave v Bethesde v Spojených štátoch, vyučoval na Georgetownskej univerzite a v Novom Mexiku si založil vlastnú onkologickú kliniku.

Na liečbu vitamínom C má jasný názor. Hovorí, že metóda je neoverená, neschválená a nevidí najmenší dôvod, prečo by ju lekári mali uplatňovať.

„Ak je lekár dosť seriózny, tak nepredpíše ani husaciu masť, ani zohrievaný med. Vitamín C by som dal do tejto skupiny. Pacienti sú zúfalí a chcú skúsiť čokoľvek. Ale lekár by mal byť natoľko čestný, aby povedal: neexistuje štúdia, ktorá by jasne dokázala, že vitamín C na rakovinu zaberá,“ povedal.

Korec
Štefan Korec. Foto – archív Š. K.

V prípade, že by vitamín C predpisoval onkológ, Korec je presvedčený, že by šlo o trestný čin, pretože by lekár pacienta poškodil podaním neschválenej a neoverenej liečby.

S kolegom súhlasí aj spomínaný Bohuslav Melichar, onkológ z Olomouca. Ak by nejaký lekár pacientom radil, aby nepodstupovali štandardnú a klinickými štúdiami overenú liečbu, a namiesto toho sa liečili doposiaľ neovereným postupom, išlo by podľa Melichara o trestný čin a mala by sa ním zaoberať lekárska komora, ak nie prokuratúra.

„Čo sa týka úvah o možnom protinádorovom účinku vitamínu C, vychádzajú len z teoretických predstáv a experimentálnych preklinických údajov,“ povedal.

Úrad nemá podnet, tak nekoná

Onkológ Vincent Alakša z Rimavskej Soboty v rozhovore pre denník Pravda z roku 2013 potvrdil, že vitamín C pacientom podáva ako doplnkovú liečbu k cytostatickej liečbe, prípadne počas rádioterapie. Zlepšený stav pacientov – ústup metastáz a iné – spojil s podávaním vitamínu C.

Keď sme sa ho chceli opýtať na podrobnosti, do telefónu nám povedal, že sa k prípadu nebude vyjadrovať.

Lekár Popaďák prezradil, že vie o viacerých lekároch na Slovensku, ktorí sa liečbe venujú. Podľa jeho slov sa podporná liečba vitamínom C aplikuje v Maďarsku či Rakúsku.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nám v oficiálnom stanovisku napísal, že zatiaľ neeviduje žiaden „podnet v súvislosti s predpisovaním intravenóznej liečby vitamínom C vo vysokých dávkach“. Preto vo veci nekoná. „V prípade, že takýto podnet bude úradu doručený, úrad sa ním bude zaoberať.“

Ani ďalší onkológ, ktorého sme ohľadom liečby vitamínom C oslovili, sa o metóde nevyjadril pochvalne. Prednosta Kliniky komplexnej onkologickej starostlivosti Masarykovho onkologického ústavu v Brne Rostislav Vyzula vraví: „Som proti tejto liečbe a reklame, ktorú na ňu prebieha. Je to metóda nepreverená, pravdepodobne iba placebo, ale hlavne môže pacienta aj poškodiť. Opakovane sa ju u nás v Brne snažili zaviesť do liečebných metód a opakovane sme to odmietli.“

Cancer cell in human body
Foto – Fotolia

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv uverejnil vyhlásenie, že tvrdenia o tom, že intravenózna liečba vysokými dávkami vitamínom C (nad 7,5 gramu za deň) zlepšuje prognózu prežitia a kvalitu života onkologicky chorých, nie sú „dostatočne podložené a účinnosť i bezpečnosť vysokých dávok vitamínu C je zatiaľ overená len na úrovni klinických hodnotení“. Podľa úradu sa metóda v súčasnosti nepovažuje za štandardnú liečbu.

„Lekár, ktorý podáva pacientovi vitamín C v dávkach vyšších ako 7,5 g/deň, lieči ‚off-label‘ na základe svojej vlastnej odbornej zodpovednosti. Poskytovateľ zdravotných služieb nesie zodpovednosť za akékoľvek zdravotné problémy, ktoré by táto liečba mohla pacientovi spôsobiť,“ píše sa na stránke českého úradu.

Chceli uprosiť sestričku

Onkologička Veronika Ballová, ktorá dnes pracuje na švajčiarskej klinike v Badene, hovorí o svojej skúsenosti z obdobia, keď ešte pracovala na Slovensku: „My sme túto liečbu našim pacientom v Národnom onkologickom ústave neodporúčali a v ústave sa ani vitamín C nepodával. V žiadnych onkologických protokoloch (z angl. guideline – pozn. red.) sa liečba vitamínom C nenachádza.“

„Pacientom to niekto odporučí, oni si to za dosť vysokú cenu kúpia a od nás potom chceli, aby sme im to podávali. Boli sklamaní, že ich všade odmietli,“ hovorí lekárka o prekérnej situácii, v ktorej sa pacienti ocitli.

„Niekedy sa snažili uprosiť nejakú sestričku, aby im to podala. Keď sa nás sestry pýtali, čo s tým, naša rada bola nepodať. Lebo by tým neoprávnene preberali zodpovednosť za intravenózne podanie neindikovaného lieku. Sestra nesmie podať liek, ktorý nenaordinoval lekár.“

Spory o pozitívne výsledky

Kľúčovým kritériom, podľa ktorého by sa lekári mali rozhodovať o spôsobe liečby, sú výsledky moderných klinických štúdií, tvrdí molekulárny biológ Peter Celec z UK.

„Aplikácia akejkoľvek neoverenej liečebnej metódy mimo klinické štúdie je neetická a nesprávna. Kým liečbu neodobria inštitúcie na to určené, je akákoľvek liečba iba experimentálna a aplikovať by sa mala len v rámci klinických štúdií,“ hovorí Celec.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Celec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Biológ upozorňuje na štúdiu, ktorá vyšla v roku 2015 v prestížnom časopise Science: píše sa v nej, že vitamín C fungoval na určité typy nádorových buniek s konkrétnymi mutáciami, ale bolo to „na bunkách in vitro (napríklad v skúmavke – pozn. red.) a na živom myšacom modeli“.

„To však neznamená, že to funguje aj na ľuďoch,“ doplnil Celec a pokračoval: „To znamená iba toľko, že asi má význam ďalej to testovať na ľuďoch. V databáze ClinicalTrials.gov sú stovky štúdií na pacientoch, kde sa testoval vitamín C. Drvivá väčšina je už ukončená a žiadne pozitívne výsledky nepriniesli.“

Farmakológ Kyselovič namieta, že v minulosti vzniklo niekoľko štúdií, ktoré ukázali, že ľudia, ktorí brali vitamín C vo vysokých dávkach, zvládali nádor lepšie. To, že vitamín C môže zabíjať bunky, aj tie nádorové, považuje Celec za možné, avšak dodáva, že „aj Savo je toxické voči nádorovým bunkám, čo však neznamená, že je vhodné na liečbu rakoviny“.

Navyše, pokračoval Celec, uvedené štúdie sú staršieho dáta a neboli dobre kontrolované, takže sú irelevantné a do úvahy by sme mali brať iba tie moderné z ClinicalTrials.

Na to zareagoval Kyselovič: „V ClinicalTrials sú štúdie, ktoré berú do úvahy len priemer. Ak liečba v priemere nefunguje, hovoria, že látka neúčinkuje. Ale to neznamená, že by nefungovala u nejakého individuálneho pacienta.“

Ako teda postupovať?

Celec vraví, že chápe, prečo si ľudia myslia, že vitamín C by mohol na rakovinu fungovať. „Jeden z vedľajších príznakov predávkovania vitamínom C je indukcia oxidačného stresu v rôznych tkanivách. Oxidačný stres, čiže voľné radikály, by mohli poškodzovať aj rakovinové bunky. Takto z hlavy vám viem napísať krásnu schému, ako by to mohlo fungovať. Ale to neznamená, že to tak aj funguje. Dostupné klinické štúdie ukazujú, že to nefunguje.“

V roku 2015 dokonca vyšiel článok, že antioxidant môže pomáhať nádorovým bunkám prežiť a zvyšuje riziko metastáz. Výskum sa robil na myšiach, takže je rovnako dobre možné, že na ľuďoch to tak nebude, objasnil nám Celec.

Čo si teda máme o liečbe onkologických pacientov vysokými dávkami vitamínu C myslieť? Nezávisle od seba sme oslovili niekoľko onkológov so skúsenosťami s liečbou rakoviny na Slovensku, v Česku, vo Švajčiarsku a v USA. Ani jeden z nich liečbu rakoviny vitamínom C neodporúča.

Všetci odborníci sa zhodli, že v tejto chvíli ide o metódu neoverenú a neschválenú. Postup sa nenachádza v odporúčaných onkologických protokoloch a zodpovedné orgány, napríklad Státní ústav pro kontrolu léčiv, pred ním varujú, pretože „závery nie sú dostatočne podložené“.

Ani farmakológ Kyselovič si nemyslí, že vitamín C je vhodný liek na rakovinu, ale hovorí, že ako doplnková liečba na podporu imunity by niektorým pacientom mohol pomôcť. Onkológ Melichar aj biológ Celec o tom majú svoje pochybnosti.

Celec hovorí, že ak sa nájde taká skupina pacientov, ktorej liečba vitamínom C pomôže, poteší sa. „Ale bez veľkých, kontrolovaných a dvojito zaslepených klinických štúdií (pacienti ani lekári nevedia, kto berie liek a kto placebo – pozn. red.) to nepôjde.“

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie