Denník N

Venoval sa ľudským právam, polícii odovzdal samopaly. Kto je Vladimír Jánoš?

Peter Čičmanec, Robert Fico a Vladimír Jánoš. Foto – TASR
Peter Čičmanec, Robert Fico a Vladimír Jánoš. Foto – TASR

Bývalý poslanec Smeru obľuboval luxusné autá a hodinky a s Robertom Ficom rád sfáral do bane.

Nepatril k úplne nenápadným poslancom Smeru, ale počuť o ňom nebolo veľa. Vladimír Jánoš, ktorého polícia podozrieva z týrania manželky a dcéry, patril v klube najsilnejšej strany k šedému priemeru.

V strane bol takmer od jej začiatku, poznali ho hlavne v Prievidzi a v okolí – najmä preto, lebo si potrpel na luxus a drahé autá a preto, že nebolo jasné, ako si na to mohol našetriť z poslaneckého platu.

Vidieť ho bolo vždy, keď sa v okolí Prievidze ukázal premiér Robert Fico. Niekoľkokrát s ním ako okresný šéf Smeru sfáral do bane.

Vladmír Jánoš (46) je pôvodom učiteľ. V čase, keď vstúpil do Smeru, začal podnikať.

Jánoš už poslancom nie je, prišiel aj o zbrane. FIlustračné foto - TASR
Jánoš už poslancom nie je, prišiel aj o zbrane. Ilustračné foto – TASR

Malá domov?

Aj luxusný byt, v ktorom v Bratislave býval, si prenajímal od firmy, kde bol spoločníkom. V eseročke Nertex, ktorá sa zaoberá poradenstvom v oblasti výpočtovej techniky, bol spolumajiteľom až do novembra 2014.

Firme sa v posledných rokoch zrejme veľmi nedarilo: v roku 2011 bola v zisku len niekoľko tisíc eur a potom vykazovala už len stratu. Nertexu patrilo aj Audi S8, ktoré stojí vyše stotisíc eur a na ktorom sa Jánoš vozil.

Teraz Nertex vlastní bývalý Jánošov spoločník Patrik Války. Kto je Jánošovým poslaneckým asistentom? Patrik Války – ten istý človek, od ktorého ďalšej firmy Attimis si Jánoš pred zložením mandátu prenajímal poslaneckú kanceláriu.

Podľa majetkových priznaní poslanca sa v posledných rokoch nedarilo ani jemu osobne. Do parlamentu prišiel v roku 2006. V roku 2005 vykázal ako svoj jediný príjem necelých 22-tisíc eur ako člen predstavenstva Prievidzského tepelného hospodárstva.

Rok nato sa jeho vedľajší príjem k poslaneckému platu zvýšil na viac ako 30-tisíc eur a odvtedy vykazoval iba svoj poslanecký plat.

Práve pre luxusné bývanie a auto sa o neho začal zaujímať bulvár. Nový Čas mu jeho hodinky ocenil na viac ako 30-tisíc eur a Jánoša to očividne znervózňovalo.

Ombudsmanka a bojoví psi

Ako poslanec mal v posledných rokoch vlastne iba pár silnejších momentov – prvým bol jeho návrh na obmedzenie chovu nebezpečných plemien psov, ktorý ale parlamentom neprešiel.

Druhým bolo, keď sa verejne postavil proti tomu, aby ombudsmanka Jana Dubovcová vystúpila v parlamente k zásahu kukláčov v Moldave nad Bodvou, a vysvetľoval to tak, že už si svoje povedala na výbore pre ľudské práva, ktorého bol podpredsedom.

Ľudské práva boli aj hlavnou agendou, ku ktorej sa pre médiá vyjadroval. Hovoril o kauze Hedvigy Malinovej či prípade utýranej Lucky.

V roku 2011 mu prešiel návrh novely zákona. Týkal sa pridania Dňa banských nešťastí medzi pamätné dni.

Niektorí v jeho rodnej Prievidzi ho zjavne radi nemali. Pred voľbami 2010 sa v meste objavili plagáty s nadpisom „V. Jánoš – zlodej“. Trojicu ich autorov chytili a súd im pre ohováranie uložil za trest vykonávať verejnoprospešné práce.

V okrese Prievidza ho poznali. Foto - Tasr
V okrese Prievidza ho poznali. Foto – TASR

Musela čakať v aute

O tom, že má Jánoš problémy v domácnosti, sa hovorilo v parlamente už niekoľko rokov. A hovorili to o ňom práve poslanci Smeru. To, že ho pre údajnú nahrávku plnú vulgarizmov voči svojej žene a dcére zadržali, však jeho kolegov prekvapilo.

Manželka, s ktorou sa rozvádza, TV Joj opisovala, že jej manžel nedovolil byť v bratislavskom byte a keď dcéra odišla do školy, celý deň trávila vonku v aute.

„Toto bolo celú zimu – v aute, smädná, hladná. V januári 2012 mu bola diagnostikovaná panická porucha, chytil taký strašne veľký záchvat, volal pohotovosť, prišla sanitka k nám. Užíval ťažké lieky. Mám z neho strach. Proste to je človek – manipulátor,“ vravela Iveta Jánošová. Agresivitu manžela vraj znášala niekoľko rokov.

Jánoša polícia obvinila z týrania blízkej a zverenej osoby a zadržala ho. Mal zbrojný preukaz a polícii dobrovoľne vydal dva legálne držané samopaly a štyri ďalšie guľové zbrane. Či zostane aj vo vyšetrovacej väzbe, ešte nebolo jasné.

Poslanec sa predtým vzdal mandátu a funkcie okresného šéfa Smeru v Prievidzi. Šéf parlamentu a podpredseda strany Peter Pellegrini v nedeľu v RTVS nevylučoval, že skončí aj ako člen strany.

„Potrebujem mať dostatočný pokoj a priestor hlavne na to, aby som všetky veci dal na pravú mieru,“ vravel Jánoš Markíze. Tieto slová sa však podľa neho určite nemajú vnímať ako priznanie.

Slušný, tichý, snaživý

„Pamätám si, že bol učiteľom. Prvýkrát si ho pamätám, keď ho doviedol tuším nejaký pán, riaditeľ domova dôchodcov,“ spomína poslankyňa Smeru Anna Vitteková, ktorá je z rovnakého kraja ako Jánoš.

„Slušný, tichý, bol snaživý. Myslím, že si potom urobil aj doktorát. Som teraz z toho prekvapená.“ Tvrdí, že nikdy nespozorovala nič, čo by napovedalo o jeho násilníckych sklonoch.

„Stretla som sa s ním a jeho partnerkou a s ich dcérkou, keď mala asi štyri roky. Bola to veľmi pekná pani.“ Vittekovú prekvapuje, že mal Jánoš doma samopaly.

Dlhoročný člen vedenia klubu Smeru Miroslav Číž vraví, že Jánoša príliš nepozná. „V Smere bol dlho, ale detailne som s ním do styku neprichádzal – teda normálne kolegiálne áno, ale mal som s ním minimálny osobný kontakt,“ hovorí podpredseda parlamentu.

„V danom momente však treba minimálne počkať na objektivizované informácie o prípade.“ Podľa Číža stále nie je jasné, čo sa v domácnosti Jánošovcov dialo.

Čižnárova priorita

Za rýchlym Jánošovým zatknutím vidno aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. „Keby poslanec niečo ukradol, nekonal by tak rýchlo, ako keď je podozrenie z týrania vlastnej ženy,“ povedal Denníku N člen Smeru, ktorý nechcel byť menovaný.

Čižnár je na domáce násilie špeciálne citlivý. Keď minulý rok nastúpil do funkcie, okrem daňových podvodov bolo práve násilie na ženách a deťoch tým, ktoré spomenul ako svoju prioritu. Dialo sa tak v čase, keď polícia našla v byte na Mlynských Nivách utýrané telo Lucky. Aj na pokyn Čižnára neskôr obvinili okrem rodičov aj sociálne pracovníčky.

Keď advokát Jánošovej manželky po tom, čo už na internete kolovali prepisy z toho, ako to vyzeralo v domácnosti, oznámil, že dáva podnet na generálnu prokuratúru, hovorkyňa odkázala, že generálny prokurátor už dávno koná sám od seba.

Čo je týranie

Nadávky, vyhrážky či vyháňanie z bytu, a to pred malým dieťaťom. Manželka bývalého poslanca Smeru Vladimíra Jánoša však o fyzickom násilí nehovorila. Polícia ho napriek tomu obvinila z týrania blízkej a zverenej osoby a hrozí mu podľa trestného zákona tri až osem rokov väzenia.

Čo je týranie a kde je hranica, odkedy je zlé správanie sa k partnerovi či deťom trestné?

Trestný zákon píše, že nemusí ísť len o fyzické násilie. Ide aj o ponižovanie, pohŕdavé zaobchádzanie, neustále sledovanie, vyhrážanie, ale aj vyvolávanie strachu, stresu, citové vydieranie či odopieranie stravy, oddychu, spánku, zdravotnej starostlivosti, bývania, výchovy či vzdelávania.

V praxi sa týranie, ktorým nie sú fyzické útoky, dokazuje pomerne ťažko. Väčšinou na usvedčenie páchateľa nestačia len výpovede poškodených, ale treba výpovede ďalších svedkov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Alobalová kauza Smeru

Slovensko

Teraz najčítanejšie