Denník N

Fico smerom ku Kiskovi pritvrdil, vyčítal mu vyznamenania

V prezidentskom paláci víta Kiska Fica. Mohlo to byť naopak. Foto N - Tomáš Benedikovič
V prezidentskom paláci víta Kiska Fica. Mohlo to byť naopak. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér rok vopred oznamuje, že pokiaľ prezident vyznamená ľudí ako Michal Kaščák, on ani predseda parlamentu na slávnosť neprídu, a tento štátny akt nazval kabaretom.

Predseda vlády Robert Fico otvorene kritizuje prezidenta Andreja Kisku za to, komu udelil a aj komu neudelil štátne vyznamenania. Spravil tak v rozhovore pre Hospodárske noviny. Premiérovi sa nepáči, že prezident vyznamenal aj ľudí, ktorí podľa neho boli proti vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Komu prezident vyznamenania udelí, je výhradne v jeho kompetencii.

„Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale niektoré mená ma mimoriadne vyrušili. Ale to je vec prezidenta, môže si vyberať, koho chce. Mrzí ma však, že neakceptoval ani jeden návrh zo strany vlády,“ povedal Fico v rozhovore pre Hospodárske noviny. Tvrdil, že Kiska „odmietol“ vyznamenať niekoho za úspešné slovenské predsedníctvo v EÚ.

Prezidentská kancelária rozhovor nechcela komentovať. Zatiaľ čo doteraz premiér v prípade kritiky Kisku, ktorý ho v roku 2014 porazil v prezidentských voľbách, hovoril skôr v náznakoch a púšťal sa do toho cez prezidentových poradcov, tentoraz už Robert Fico adresne spochybňuje rozhodnutie prezidenta samotného.

Posledný pozitívne slovenský?

„Mám rád hudobné festivaly, ale nemyslím si, že vyznamenanie Pohody je adekvátnou náhradou. Ak by sa mala na budúci rok, pri 25. výročí vzniku Slovenska, opakovať situácia, že sa prezident rozhodne vyznamenať ľudí typu pána Kaščáka alebo takých, ktorí boli vyznamenaní pred rokom, tak sa obávam, že táto udalosť bude pravdepodobne bez účasti predsedu vlády a predsedu parlamentu,“ povedal Fico aj za Andreja Danka.

Prezident Kiska, premiér Fico (vpravo) a predseda parlamentu Danko na odovzdávaní šštátnych vyznamenaní 20 osobnostiam. foto - TASR
Prezident Kiska, premiér Fico (vpravo) a predseda parlamentu Danko na odovzdávaní štátnych vyznamenaní 20 osobnostiam. foto – TASR

Predseda vlády sa v rozhovore tiež označil za „posledného aktívneho politika na Slovensku, ktorý bol pozitívne orientovaný na vznik Slovenskej republiky“ a hovoril pri tom o hlasovaní za Deklaráciu zvrchovanosti Slovenskej republiky z júla 1992 či Ústavu SR. Nie je to tak. Deklaráciu zvrchovanosti podporil aj súčasný podpredseda koaličnej SNS a šéf branno-bezpečnostného výboru parlamentu Anton Hrnko.

Neprišiel na vlastnú recepciu

„Možno idem zase do kuchyne, ale už minulý rok som odmietol ísť na štátnu recepciu a povedal som prezidentovi, že tak robím na protest. Vyznamenal totiž pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky ľudí, ktorí boli otvorene proti jej vzniku. Aj tento rok som odmietol ísť na recepciu a povedal som mu to,“ tvrdil Fico.

Slovensko má aj vyznamenanie, ktoré prezident na návrh vlády udeľuje osobnostiam, čo sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o vznik Slovenskej republiky. Ide o Rad Andreja Hlinku. Ten udelil naposledy Ivan Gašparovič v roku 2013 in memoriam Mečiarovmu dvornému ekonómovi Hvezdoňovi Kočtúchovi. Predtým išlo o vyznamenanie, ktoré Mečiarova vláda navrhla udeliť „svojim“ ľuďom ako Ivan Gašparovič, Ján Cuper, Roman Hofbauer, Dušan Slobodník či Augustín Marián Húska. Kiska toto vyznamenanie zatiaľ nikomu neudelil.

Premiér ani predseda parlamentu neprišli na recepciu, ktorá bola 9. januára po udeľovaní vyznamenaní. Tá však formálne nesúvisí s oceňovaním vyznamenaných osobností. Išlo o štátnu recepciu pri príležitosti štátneho sviatku výročia vzniku Slovenskej republiky. Kým na udeľovanie vyznamenaní pozýval prezident, usporiadateľom recepcie, ktorá mohla byť aj v úplne iný deň, je prezident, premiér a predseda parlamentu. Úrady troch najvyšších ústavných činiteľov si náklady na toto podujatie delia na tretiny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie