Denník N

Vyšetrovanie beží ako podľa šablóny, kadyrovec sa priznal k vražde Nemcova

Ruská polícia privádza na moskovský súd podozrivých z vraždy Nemcova. Foto – TASR/AP
Ruská polícia privádza na moskovský súd podozrivých z vraždy Nemcova. Foto – TASR/AP

Ruská opozícia aj rodina zavraždeného politika oficiálnej kaukazskej stope veľmi neveria a za hlavného vinníka považujú Kremeľ.

Piati zatknutí čečenskí podozriví, jeden z nich sa už priznal a objednávateľ ostáva neznámy.

Priebeh vyšetrovania vraždy ruského opozičného lídra Borisa Nemcova až nápadne pripomína spôsob, akým sa v minulosti ruská polícia a súdy vyrovnali s vraždami kritikov režimu, akým bola napríklad Anna Politkovská, ktorú zabili v roku 2006 na narodeniny Vladmira Putina. Jej údajných vrahov našli, nie však toho, kto si jej smrť želal.

Podobné rysy má aj pátranie po vrahoch najprominentnejšieho Putinovho kritika a bývalého vicepremiéra Borisa Nemcova, ktorého 27. februára pred polnocou zastrelili štyrmi ranami do chrbta v blízkosti Kremľa na Veľkom moskvoreckom moste.

Päť Kaukazanov, šiesty sa zabil

V rukách polície sú piati podozriví Čečenci, ktorých zatkli na viacerých miestach v Severnom Kaukaze. Šiesty sa zabil granátom, keď ho polícia v Groznom chcela zatknúť. Nemcova zrejme osobne pred vraždou nepoznali.

Mená prvých zadržaných oznámil v sobotu na Prvom kanáli šéf ruskej tajnej služby FSB Aleksandr Bortnikov bez akýchkoľvek detailov: Zaur Dadajev a Anzar Kubašev.

Neskôr k nim pridali ďalšie tri: Dadajevov brat Šagid, Tamerlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev.

Už na druhý deň ich ukázali pred kamerami na moskovskom súde, ktorý rozhodol, že ich ponechá vo vyšetrovacej väzbe do konca apríla, respektíve mája.

Miluje Mohameda

Čečen Zaur Dadajev sa k vražde aj priznal. Vykonal ju údajne s krajanom, ktorý sa pri zatýkaní v Groznom zabil granátom.

Novinárom podľa rádia Echo Moskvy na otázky Dadajev neodpovedal. Povedal len: „Milujem proroka Mohameda.“ To podporuje verziu, ktorú šíria ruské televízie, že Nemcovova vražda mohla súvisieť s jeho kritickými výrokmi proti islamistom po útoku na parížsky satirický týždenník Charlie Hebdo.

Zaur Dadajev pracoval pre čečenský pluk Sever, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra. Osobne nad ním dohliada čečenský prezident Ramzan Kadyrov – aj preto sa jeho členom hovorí kadyrovci.

Druhý podozrivý Kubašev pracoval v ochranke jedného moskovského supermarketu.

Ostatní, na rozdiel od Dadajeva, podľa ruských médií podiel na vražde odmietli.

Kam ich zaviedol Potok

Na čečenskú stopu sa podľa ruského denníka Kommersant policajti dostali vďaka sledovaciemu systému Potok, ktorý pomocou rozsiahlej siete kamier dokáže plynule stopovať pohyb cieľov. Kľúčovú rolu mali zohrať aj telefonáty v deň vraždy.

Policajný zdroj agentúre Interfax povedal, že objednávatelia vraždy môžu byť už za hranicami Ruskej federácie.

Tomu však kolegovia zavraždeného politika neveria. „Som presvedčený, že tí, čo si objednali vraždu Nemcova, sa nachádzajú v Rusku,“ povedal pre agentúru jeho blízky spolupracovník Iľja Jašin z Nemcovovej strany RPR-PARNAS.

„Mám vážne obavy, že táto verzia je politickou špekuláciou tých ľudí, ktorých Nemcov kritizoval počas svojho života.“

Neverí tomu ani ľudskoprávna aktivistka z Helsinského výboru Ľudmila Alexejevová.
„To je nejaký nezmysel. Ešte povedia, že to bol ‚washingtonský obkom‘ [ironické označenie ruských médií pre americký oblastný stranícky výbor, ktorým často vykresľujú opozíciu ako platených agentov Západu],“ povedala Alexejevová. Podľa nej takúto vraždu nemohol zorganizovať nikto zo zahraničia.

Nemcovova dcéra Žanna pre nemecký Bild povedala, že vražda prebehla „s plnou podporou vlády“.

Jej otec pripravoval dokument Putin a vojna, ktorý mal zhŕňať dôkazy o ruských vojakoch bojujúcich na východe Ukrajiny. Podľa neho vojnu na Donbase rozpútal ruský prezident.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie