Denník N

Hokejový zväz chce ešte tento rok začať stavať desať hál (vizualizácie)

Foto – SZĽH
Foto – SZĽH

Martin Kohút ich v predvolebnej kampani sľúbil štyridsať. Zväz zatiaľ stihol vypracovať projekt, financovanie ešte nie je zabezpečené.

Ešte tento rok chce hokejový zväz začať s výstavbou desiatich malých hokejových hál. Ide o prvú významnú aktivitu Martina Kohúta v pozícii prezidenta hokejového zväzu. „Športových centier pre deti a mládež“ sľúbil Kohút v minuloročnej predvolebnej kampani vystavať až štyridsať.

Zväz ešte nevybral miesta, na ktorých haly postaví. Podmienkou na výstavbu je, že areál musí stáť v bezprostrednej blízkosti základnej školy. Samospráva má poskytnúť pozemky, inžinierske siete či stavebné povolenia.

V týchto dňoch dostali primátori a starostovia viac ako päťdesiatich miest a obcí nad 5-tisíc obyvateľov list od zväzu. Do 15. februára majú odpovedať, či sa chcú na projekte podieľať.

Bez pozemkov za nikým nechce ísť

Kohút nechcel konkretizovať, koľko by mala stáť jedna hala, cena sa bude líšiť prípad od prípadu. Nemala by však presiahnuť milión eur.

Haly nemusia byť vždy postavené v podobe, ako v súčasnosti prezentuje zväz, a na niektorých miestach môže ísť aj o nekryté plochy.

Projekt je ochotný postúpiť akémukoľvek investorovi bez nároku na odmenu. „S investormi a samosprávami komunikujeme, ako to postaviť a prevádzkovať,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii.

Ministerstvo školstva o zámere hokejového zväzu vie, no podobu, v akej ho dnes predstavili hokejisti novinárom, ešte nevidelo.

„Je zbytočné, aby som za niekým išiel, pokiaľ nebudem mať pozemky. Aj keby sme chceli štátne peniaze, potrebujeme lokalitu, projekt, stavebné povolenie.“

Kohút tvrdí, že v minulosti na zväze nevypracovali takéto projekty. Nechce ísť ani cestou futbalových ihrísk, ktoré po Slovensku otvára vláda Roberta Fica.

„Nebol by som rád, aby mali využitie ako tieto ihriská. Chcem celoročné využitie.“

Zväz zatiaľ nemá konkrétne prísľuby na financovanie. Z vlastných zdrojov môže použiť tridsať percent rozpočtu na výstavbu infraštruktúry. Zväz dostal na rok 2016 štátnu dotáciu 5,7 milióna eur. Celkové príjmy boli o milión vyššie.

„Peniaze sú zväzové, štátne, fondové, bankové či crowdfoundingové. So všetkými formami mám skúsenosti,“ povedal Kohút, ktorý pôsobil v IT biznise vo firme Ness známej obchodovaním so štátom.

Martin Kohút. Foto N – Vladimír Šimíček
Martin Kohút. Foto N – Vladimír Šimíček

Pre sociálne slabších

V súčasnosti je na Slovensku 66 krytých zimných štadiónov, väčšina z nich je vo vlastníctve miest, ktoré prispievajú na ich prevádzku.

„No keď sa niečo pokazí, nevedia, čo s tým. Preto chceme tieto malé haly prevádzkovať my.“ Na Slovensku je aj 28 nekrytých zimných štadiónov.

Česko má približne 150 krytých štadiónov, Maďarsko 41. Kanada vyše 3-tisíc.

Zväz tvrdí, že ak sa pri prevádzke hál chce dostať na nulu, stačí mu prenajať ľad na päť hodín denne.

„Hokejové štadióny sú málokedy ziskové, ak sú na nule, je to vynikajúca prevádzka,“ myslí si Lukáš Machala, ktorý sa tiež podieľal na projekte.

Machala vlastní hokejovú halu v Petržalke, je bývalým členom Výkonného výboru SZĽH.

„Pri maximálnej vyťaženosti sa v mojej hale vieme dostať na nulu, aj vďaka komerčnému prenájmu prevádzok na štadióne. Oceňujem energiu pána prezidenta, ale na výstavbu mám realistickejší pohľad.“

Otvorenie Machalovej haly v roku 2010. Foto - tasr
Otvorenie Machalovej haly v roku 2010. Foto – TASR

Machala bol pri výstavbe dvoch hál, pri troch sa podieľal na príprave. Na podnet Kohúta cestoval po okolitých krajinách a zisťoval, aké problémy môžu prísť.

Len samotné územné rozhodnutie a stavebné konanie podľa neho zvyknú trvať šesť až dvanásť mesiacov.

„Prezentovaný projekt by som vnímal skôr ako ideový zámer,“ tvrdí. Tiež si nemyslí, že je reálne postaviť štyridsať takýchto štadiónov. „Ak tento rok začneme stavať tri či štyri, budeme maximálni frajeri.“

Celoročné využitie

Nové priestory majú mať celoročné využitie, ľad roztopia, keď vonkajšia teplota stúpne nad 10 stupňov Celzia. V okolí haly sa má nachádzať napríklad lezecká stena či bežecká dráha.

„Teraz je ľad nedostupný hlavne pre sociálne slabších, to sme sa pokúšali vyriešiť.“

Haly budú určené pre deti od šesť do desať rokov. K dispozícii dostanú základný výstroj, ktorý sa bude dať požičať. Rozmer ľadovej plochy má byť menší ako štandardný.

„Dôležité je, aby bol ľad prístupný zadarmo a v čase, keď vyhovuje deťom. Teraz je ľad voľný len skoro ráno alebo po desiatej večer.“

Foto - szľh
Foto – SZĽH

V projekte je ihrisko s celoročnou prevádzkou a rozmermi 20 x 40 metrov, čiže menšie než klasická hokejová plocha, aby sa nezneužívalo na súťaže.

V zime bude slúžiť na korčuľovanie a hokej, v lete sa premení na ihrisko na tenis, hádzanú, pozemný hokej, basketbal či ďalšie športy.

Vysunutím časti fasády sa bude dať prepojiť exteriér s interiérom, osvetlenie zaistí kombinácia umelého a presklených plôch vo fasáde. Nachystané sú dve alternatívy, jedna bez tribúny a komerčného využitia a druhá s pridaním konštrukčného modulu na umiestnenie tribúny.

Stavba je navrhnutá pre osadenie na zelenej lúke, v areáloch základných škôl, s možnosťou pristavenia k školskému zariadeniu.

Pred štyrmi rokmi začal štát investovať do futbalových štadiónov. Trinásť miliónov išlo do Trnavy, štát dá aj 27 miliónov na Národný futbalový štadión, ktorý práve stavajú v Bratislave.

Projekt rekonštrukcie futbalových štadiónov bude trvať do roku 2022, ministerstvo každý rok poskytne 4,5 milióna eur.

Ján Filc: Každý ľad je dobrý, trénerov máme dosť

Ján Filc. Foto – TASR
Ján Filc. Foto – TASR

Ako hodnotíte projekt malých štadiónov?

Už dlhé roky hovoríme, že každá ľadová plocha je vítaná. Pokiaľ sa ich podarí umiestniť tam, kde na to bude nadväzovať športová príprava na úrovni vyšších vekových kategórií, je to vítané. Využiť sa môžu aj na individuálnu prípravu, ktorú potrebujeme dosť výrazne naštartovať.

Ľad chcú roztopiť, už keď bude desať stupňov nad nulou. Nie je to problém? Hovorí sa, že našim hokejistom chýbajú oproti zahraničným práve tie jarné mesiace na ľade.

Pokiaľ je to zamerané na kategóriu športovej predprípravy a počiatočnej prípravy a ide o deti v predškolskom a mladšom školskom veku, tak by to nevadilo. Podstatné je to, aby to bolo trvalo udržateľné. Na jednej strane sa nájdu peniaze na investície, no až pri prevádzke sa často ukazuje, že je to náročné udržať. Dôležité je vedieť pokryť náklady na prevádzku.

Martin Kohút má dosť vysoké sebavedomie, že sa mu podarí získať peniaze na výstavbu. Aké sú vaše skúsenosti?

V úspešnom období po roku 2002 sme mali prísľuby z vlády postaviť pomerne veľký počet nenáročných ľadových plôch. Mali sme pripravený projekt. Niekedy sa však menia priority ľudí, ktorí rozhodujú. Chcem veriť, že pokiaľ pán Kohút hovorí, že je to reálne, tak že sa to naozaj aj podarí zrealizovať.

Bude mať kto učiť deti korčuľovať?

Trénerských kapacít máme veľa, hlavne pre mládež. Otázka je, ako ich financovať, aby to nebolo postavené len na rodičoch. Je veľa absolventov FTVŠ, funguje trénerská akadémia. Nemám obavy o množstvo či pripravenosť trénerov. Ide o to, aby sa našli financie na ich platy. A aby sa aj nad nimi zrealizoval metodický dohľad.

Šesť cieľov projektu

  1. Bezplatný prístup deťom od 6 do 10 rokov
  2. Prístup aj popoludní
  3. Výučba základov korčuľovania, ľadového hokeja a ďalších športov
  4. Podchytiť talentované deti a nasmerovať ich na športovú dráhu
  5. Zadefinovať šport ako súčasť vzdelávania a výchovy
  6. Vytvoriť nový športový vzdelávací systém a infraštruktúru financovanú a prevádzkovanú priamo SZĽH
Foto - szľh
Foto – SZĽH
Foto - szľh
Foto – SZĽH

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie