Denník N

Sulík stiahne žalobu na Havrana pre trápnučkého fašistu

Debata Denníka N s Michalom Havranom a Richardom Sulíkom. Foto N – Tomáš Benedikovič
Debata Denníka N s Michalom Havranom a Richardom Sulíkom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:40. Predseda SaS sa pohádal s Michalom Havranom vo verejnej debate a na druhý deň oznámil, že publicistu žalovať nebude.

Richard Sulík nebude na súde vymáhať ospravedlnenie a 10-tisíc eur od publicistu Michala Havrana za jeho status na Facebooku. Sulík sa tak rozhodol po tom, ako sa na túto tému rozprával vo verejnej debate Denníka N.

Ani počas debaty sa však nezmierili a Havran sa odmietol ospravedlniť alebo status z Facebooku stiahnuť.

Sulík: Nemá to význam

„Nadobudol som dojem, že podľa Havrana je fašista každý, kto s ním nesúhlasí, a dospel som k záveru, že s týmto pánom nemá zmysel na túto tému (a možno ani na žiadnu inú) diskutovať. Pochopil som, že aj vďaka pánovi Havranovi pojem fašista tak strašne devalvoval, že nech si ma kľudne tak označuje, je to vlastne úplne jedno. A preto žalobu sťahujem, budem sa venovať zmysluplnejším veciam,“ napísal Sulík na Facebook.

„Pán Sulík žalobu stiahol, pretože vie, že by prehral. Všetky jeho ostatné interpretácie, na ktoré sa mi už nechce reagovať, pretože ukázal limity svojho historického a kultúrneho vedomia o fašizme, sú určené iba ako testosterónové odkazy jeho nasledovníkom,“ reagoval na stiahnutie žaloby Havran.

Spor sa rozbehol po tom, ako predseda SaS na blogu v texte Môj tip: Vyhrá Trump napísal: „Hlavný dôvod je, že žijeme v pomýlenom svete prehnanej politickej korektnosti. Bojuje sa za práva všelijakých menšín, za práva migrantov, za zákazy čo len náznaku diskriminácie, proti najmenším prejavom extrémizmu, xenofóbie, rasizmu… s výsledkom, že biely, pracujúci, heterosexuálny a dane platiaci americký muž je v Amerike najväčším chudákom.“

Ako Haider či Fortuyn

Havran potom na sociálnej sieti prirovnal Sulíka k rakúskemu radikálovi Jörgovi Haiderovi či holandskému populistovi Pimovi Fortuynovi. „Mali sme v Európe takých liberálov ako Jörg Haider, alebo Pim Fortuyn. Tiež začínali ako psychotickí libertariáni a skončili, rovnako ako Richard Sulík, ako trápnučkí fašisti.“

Sulík sa s Havranom na záver diskusie dohadoval aj na možnom stiahnutí žaloby. Šéf SaS Havranovi navrhol, že sa súdiť nebude, pokiaľ v statuse slovo „fašista“ nahradí slovom „blbec“ a nebude ho voči nemu do budúcna používať. Havran to odmietol.

Video: Záznam debaty Sulík vs Havran

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie