Denník N

Obvinený Lipšic zverejnil uznesenie polície: Prekročil rýchlosť, pred tragickou nehodou mobil nepoužíval

Krátko po nehode pri ceste horela sviečka za dôchodcu, ktorého zrazil Daniel Lipšic. Foto N – Tomáš Benedikovič
Krátko po nehode pri ceste horela sviečka za dôchodcu, ktorého zrazil Daniel Lipšic. Foto N – Tomáš Benedikovič

Z policajného uznesenia vyplýva, že ak by Daniel Lipšic išiel predpisovo a maximálne by brzdil, podľa znalca by nezrazil dôchodcu, ktorého nehoda pripravila o život. Pred haváriou bývalý politik nepoužíval mobilný telefón.

Počas jazdy sa plne nevenoval šoférovaniu, prekročil povolenú päťdesiatku a nedal prednosť chodcovi, ktorý prechádzal cez priechod. Takto odôvodnila polícia bývalému poslancovi Danielovi Lipšicovi (OĽaNO-Nova), prečo ho v pondelok obvinila z trestného činu usmrtenia.

Policajné uznesenie v stredu na svojom facebookovom profile zverejnil Lipšic, ktorý vlani v septembri zrazil 72-ročného dôchodcu na Vajnorskej ulici v Bratislave. Chodec Emil Kaláber bol vážne zranený, krátko po havárii v nemocnici zomrel.

V uznesení sa píše, že chodec bol pod vplyvom alkoholu, v krvi mal 2,19 promile. U Lipšica alkohol nezistili.

Rýchlejšie ako 50 km/h

Podľa znalca Lipšic svojou Škodou Superb išiel rýchlosťou v rozsahu 56,4 až 62,4 km/h, čím nielenže prekročil povolenú päťdesiatku, ale mu rýchlosť aj „znemožnila dať prednosť chodcovi oblečenému v tmavom odeve prechádzajúcemu po vyznačenom priechode pre chodcov“.

V uznesení sa ďalej uvádza, že ak by Lipšic išiel predpisovo (v rozsahu 45,6 až 50,4 km/h) a maximálne by brzdil, „vzhľadom na povrch vozovky by k stretu vozidla Škoda s chodcom nedošlo“.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Daniel Lipšic sa po odchode z politiky venuje advokácii. Foto N – Tomáš Benedikovič

Netelefonoval ani nepísal správu

Znalecké skúmanie mobilného telefónu Lipšica potvrdilo, že pred nehodou netelefonoval ani neesemeskoval. „V čase od 19.50 do 20.15 aktívne nepoužíval svoj mobilný telefón na niektorú z funkcií využívajúcu dátové služby okrem služieb umožňujúcich pripojenie na internet, ktoré boli v uvedený deň trvalo spustené,“ píše vyšetrovateľ v uznesení. Nehoda sa stala o 20.05, prvý hovor zaznamenali na číslo 112, keď Lipšic volal záchranku.

Lipšic mal obmedzený výhľad na chodcu vzhľadom na to, že bol oblečený v tmavom oblečení bez reflexných prvkov, poveternostné podmienky, osvetlenie vozovky a aj okolie miesta dopravnej nehody.

„Budem aj naďalej plne súčinný s vyšetrovacími orgánmi. Nikdy v živote som sa zodpovednosti nezbavoval, a nebudem to robiť ani v tomto prípade,“ napísal Lipšic v statuse na Facebooku. S pozostalými sa dohodol na mimosúdnom odškodnení.

Vyšetrovanie nehody ďalej pokračuje. Expolitikovi hrozí až päť rokov vo väzení. Za spôsobenie smrti z nedbanlivosti je možné poslať vinníka až na tri roky za mreže. Ak čin spáchal závažnejším spôsobom alebo na chránenej osobe, súd môže dať prísnejší – až päťročný trest.

Po nehode sa Lipšic vzdal poslaneckého mandátu. Ešte ako minister spravodlivosti pri nehodách s následkom smrti často podával mimoriadne dovolania a žiadal pre vodičov prísnejšie tresty, ako určili súdy. „Aj po tom, čo sa mi stalo, by som bol opatrnejší v posudzovaní nedbanlivostných prečinov, aj s následkom smrti. Je iné, keď je prítomný alkohol alebo keď sú extrémne porušené dopravné predpisy, ako keď je to situácia, ktorá sa môže stať každému z nás,“ priznal v decembri v rozhovore pre Denník N Lipšic.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie