Denník N

Minister obrany pri Dankovom povýšení obišiel svoj vlastný predpis (+video)

Slávnostné povyšovanie Andreja Danka v Brezovej pod Bradlom. foto - TASR
Slávnostné povyšovanie Andreja Danka v Brezovej pod Bradlom. foto – TASR

Peter Gajdoš krátko po príchode na ministerstvo obrany prijal smernicu, ktorá presne určuje, za čo je možné mimoriadne povýšiť vojakov v zálohe. V prípade predsedu SNS si toto usmernenie minister obrany za SNS vyložil veľmi voľne.

Minister obrany Peter Gajdoš pri vymenovaní predsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS) do hodnosti kapitána nedodržal ani interný predpis, ktorý sám krátko predtým schválil.

Koncom júna 2016, tri mesiace pred povýšením predsedu SNS, zverejnilo Gajdošovo ministerstvo smernicu „o podrobnostiach o mimoriadnom vymenovaní a mimoriadnom povýšení do vojenskej hodnosti vojaka v zálohe“.

Päť konkrétnych situácií

V nej je vymenovaných päť konkrétnych situácií, kedy minister môže mimoriadne povýšiť vojaka v zálohe. Je to záchrana ľudského života, záchrana majetku, mimoriadne úsilie pri vojenskom cvičení, vážne zranenie pri plnení úloh a preukázateľné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky.

Minister obrany za SNS až doteraz vysvetľoval, že Dankovo vymenovanie za kapitána prišlo za jeho politickú podporu armáde.

Video: Gajdoš zmenil názor: Danka som povýšil za šírenie dobrého mena Slovenska
autorka Martina Koník

„Peter Gajdoš povýšil predsedu Národnej rady do hodnosti kapitán za podporu ozbrojených síl v ich modernizačnom procese, pomoc pri urýchlení legislatívneho procesu zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave, ktorá je pre ministerstvo jednou z priorít,“ napísalo minulý týždeň ministerstvo.

Gajdoš sa tohto zdôvodnenia držal aj v pondelok, keď pre aféru okolo povyšovania zvolal tlačovú konferenciu. Vyzdvihol na nej, že Danko sa zaslúžil o presadenie niektorých zákonov a navýšenie vojenského rozpočtu o 100 miliónov eur.

„Za desať mesiacov vo funkcii ministra viem, aká dôležitá je politická podpora najvyšších ústavných činiteľov, takúto podporu mám od predsedu parlamentu. Takže trvám na tom, že pán predseda si vymenovanie do vyššej vojenskej hodnosti zaslúži,“ povedal minister.

Jeho vlastná smernica však nespomína dôvody, ktorými Dankovo vymenovanie za kapitána vysvetľoval. Nikde sa nepíše o tom, že je možné vojaka v zálohe mimoriadne povýšiť za jeho politickú podporu pre ministerstvo obrany.

Konfrontácia s ministrom

Denník N s touto smernicou konfrontoval ministra po rokovaní vlády. Gajdoš povedal, že trvá na tom, že Danka vymenoval podľa zákona aj interných predpisov a „postupoval v zmysle platnej legislatívy.“

Na otázku, ktorú z piatich podmienok určených v smernici Danko splnil, neurčito odpovedal, že išlo o vymenovanie za „preukázateľné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky“. Až doteraz takýto dôvod nespomínal.

Andrej Danko ukazuje na tlačovej konferencii svoje kapitánske výložky. reprofoto – TA3
Andrej Danko ukazuje na tlačovej konferencii svoje kapitánske výložky. reprofoto – TA3

V čom sa Andrej Danko zaslúžil o šírenie dobrého mena krajiny? Formálna odpoveď môže znieť, že počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie mal na to niekoľko príležitostí. Vrcholom bol neformálny samit predsedov parlamentov európskych krajín, ktorý Danko hostil v Bratislave.

Táto akcia sa však konala až 7. októbra 2016, pričom Gajdoš udelil kapitánsku hodnosť predsedovi Národnej rady už 21. septembra, teda dva týždne pred samitom.

Predseda Národnej rady neodpovedal

Líder Slovenskej národnej strany Andrej Danko minulý týždeň na tlačovej konferencii vysvetľoval, že si kapitánsku hodnosť zaslúži.

„Je zrejmé, že zvýšenie hodnosti z desiatnika pri vysokoškolskom vzdelaní je kapitán priamo úmerné môjmu veku a vzdelaniu a vzťahu k armáde,“ hovoril.

Denník N mu v stredu poslal otázku, či trvá na svojich slovách, keď oficiálna smernica ministra obrany o mimoriadnom vymenovaní hovorí niečo iné. Danko nereagoval.

Danko po mobilizácii: právny poradca

Minister obrany v stredu vysvetľoval aj to, čo by teoreticky mohol robiť kapitán v zálohe Danko v prípade mobilizácie. Pôsobiť by podľa neho mohol ako právny poradca veliteľa brigády, teda útvaru, ktorý môže zahŕňať až 1500 vojakov.

„Právny poradca veliteľa brigády je hodnosť kapitán, na základe veku a vzdelania by pán Danko takúto funkciu mohol zastávať,“ povedal Gajdoš novinárom po rokovaní vlády.

Za rozhodnutím spraviť z desiatnika Danka kapitána stojí aj týždeň po tom, čo čelí on aj predseda SNS paľbe článkov a správ v médiách a zosmiešňovaniu cez karikatúry a videá na Facebooku.

Tam sa mu verejne vysmieva napríklad predseda OĽaNO Igor Matovič – s narážkou na jeho veliteľské vystupovanie a na jeho minulosť vojaka z povolania.

„Niektorí poslanci ma možno nazývajú gumou zelenou, ale v iných štátoch si dôstojníkov vážia. Ja za 42 rokov svojej vojenskej služby som nemusel ani raz hlásiť smrť vojaka ani dokaličenie nejakého vojaka pri cvičení. Som na to hrdý,“ povedal Gajdoš, ktorý bol pred vymenovaním za ministra zástupcom náčelníka generálneho štábu.

Čo k Dankovmu povýšeniu písalo ministerstvo obrany 18. januára

Povyšovanie bývalých vojakov v zálohe je v súlade so zákonom a v zmysle svojich kompetencií ich robili všetci doterajší ministri obrany aj hlavní velitelia Ozbrojených síl SR. Minister obrany Peter Gajdoš povýšil predsedu Národnej rady do hodnosti kapitán pri príležitosti Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom, a to za podporu ozbrojených síl v ich modernizačnom procese, pomoc pri urýchlení legislatívneho procesu zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave, ktorá je pre rezort obrany jednou z priorít.

Ako minister obrany si váži výraznú podporu predsedu NRSR a Slovenskej národnej strany aj pri náročných rokovaniach o navyšovaní rozpočtu pre ministerstvo obrany a napĺňania hesla „všetko pre vojaka“, v ktorého zmysle súčasné vedenie rezortu pracuje. Zároveň zdôrazňujeme, že z takéhoto povýšenia nevyplývajú finančné, ani žiadne iné výhody, ide iba o morálne ocenenie.

Čo hovorí smernica ministerstva obrany z 27. júna 2016

Vojak v zálohe môže byť mimoriadne vymenovaný alebo mimoriadne povýšený, ak je preukázaný jeho zodpovedný, občiansky prístup k obrane Slovenskej republiky a občianska statočnosť a odvaha pri

  • záchrane iného ľudského života,
  • záchrane majetku veľkého rozsahu,
  • mimoriadnom úsilí a osobnom nasadení pri pravidelnom cvičení, alebo pri plnení úloh ozbrojených síl Slovenskej republiky počas zaradenia do aktívnych záloh,
  • postihnutí zranením s trvalými následkami, ktoré postihne vojaka v zálohe počas plnenia úloh pri pravidelných cvičeniach, plneniach úloh ozbrojených síl a odstraňovaní následkov krízových situácií,
  • preukázateľnom šírení dobrého mena Slovenskej republiky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie